Timp liber

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 186. Gaudeamus Igitur…

  Studenția a fost, fără doar și poate, cea mai luminoasă perioadă a vieții mele. De atunci și până astăzi, orice întâlnire cu mediile studențești, trezește în mine un noian de amintiri ce-mi încălzesc sufletul. Căldură în suflet mi-a trezit și scurta plimbare de care mi-a amintit draga mea valiză LAMONZA, extragând-o din buzunarul pe care sta scris “Cracovial – orașul de vis prin care m-am vanturat cu vreo doi ani înainte să ne lovească pandemia. Astăzi, cu nostalgia studenției în suflet, vă voi vorbi despre binecunoscuta Universitate cracoviană. Și ce binevenită a fost căldura provocată în suflet de vizita cu pricina  -asta ca să glumim puțin! – căci afară vântul sufla cu talent, făcând ca acel -1 grad Celsius anunțat de meteorologi  să fie perceput ca fiind mult mai crâncen….

cracoviaCazimir al III-lea, vestitul rege al Poloniei, a realizat că, pentru a prospera,  țara sa are nevoie de o clasă de oameni educați, în special de juristi, care să codifice legile țării și să administreze tribunalele și oficiile. El și-a văzut visul cu ochii atunci când Papa Urban al V-lea i-a dat permisiunea de a deschide Universitatea din Cracovia. Era atunci anul 1364. Universitatea din Cracovia este astfel una dintre cele mai vechi din lume și, firește, cea mai veche universitate din Polonia. În memoria dinastiei Jagiellone, care a sprijinit și a reînființat universitatea, intr-o perioadă grea a istoriei Poloniei, Universitatea a fost rebotezată, în 1817, ca “Universitatea Jagiellonă”. În 2006 “The Times Higher Education Supplement” a plasat Universitatea pe primul loc între cele din Polonia, clasând-o pe locul 278 în lume,  într-un Top 500 al celor mai bune universtăți de pe glob. 

cracovia… Clădirile superbe ale diferitelor facultăți alternează  cu parcuri și generoase spatii verzi. Din loc în loc, numeroasele statui marchează chipurile unor personalități care și-au desăvârșit aici studiile. Universitatea Jagiellonă a fost prima universitate din Europa care a înființat catedre independente de matematica și astronomie. Mi s-a părut inedită informația, potrivit căreia unul din studenții de frunte ai Universității a fost și vestitul Nicolaus Copernic. De fapt, de-a lungul istoriei, au studiat aici nu numai mii de studenți din întreaga Polonie,dar și cei din Lituania, Rusia, Ungaria, Boemia,  Germania și Spania. În a doua jumătate a secolului al XV-lea, peste 40% din studenții Universității din Cracovia proveneau din străinătate. Timp de câteva secole bune, practic întreaga elită intelectuală poloneză a fost educată la această școală.

…Pe străduțele Universității, în așa numita “Zonă latină” a orașului, nesinchisindu-se de două turiste care îi fotografiază de zor, tinerii de astăzi ai Cracoviei se mișcă de colo colo, trăindu-și fericiți studenția, într-una din cele mai vechi universități ale planetei.  

 

 

 

cracovia

Foto: Dana Grigore

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/ 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.