Amintiri din valiza LAMONZA

Amintiri din..valiza LAMONZA! Episodul 31 – Lecție de istorie, la Salonic

….Mi-am amintit, la un moment dat, că undeva, prin casă, aveam ascuns un prospect de la faimosul Muzeu  de arheologie din Salonic. Niște buni prieteni, care se pregăteau de prima lor călătorie de după pandemie, își plnificaseră o Grecie, fără însă a ajunge în insule ( se săturaseră de ele ca de mere acre!). Cochetau cu ideea de a merge în Atena, dar i-am deturnat, povestindu-le ce călătorie frumoasă făcusem eu, cu ceva timp în urmă, la Salonic. Salonic?!? – căscaseră ei ochii. Păi…ce-ai de văzut pe acolo?!?M-am apucat să le povestesc și s-au luminat la față, când le-am pomenit de Muzeul de arheologie. Erau amândoi pasionați de istorie și atunci, pentru a le oferi informația completă, m-am gândit că nu le-ar strica pliantul pe care țin minte ca-l păstrasem, în urma vizitei mele. Unde anume era însă pliantul?!?…M-am cocoțat pe scara mea de interior și am dat jos de pe dulap draga mea valiză LAMONZA, depozitarul tuturor amintirilor mele neprețuite, din călătoriile săvârșite prin lume…În timp ce cotrobăiam prin măruntaiele valizei, continuam să-mi tentez prietenii, care deveniseră numai ochi și urechi…

…Orașul Salonic, așadar, este supranumit si capitala nordică a Greciei. Dincolo de frumusețea orașului din Macedonia centrală, Salonicul adăpostește o colecție întreagă de muzee, amestecâmdu-le pe cele moderne, cu altele, deschise pentru prima oară cu secole în urmă. În fruntea topului muzeelor din Salonic și din Grecia, în general, se află Arkhaioloyiko Mousio tis Thessalonikis, sau, mai pe românește, Muzeul de Arheologie.

Arhitectul Patroklos Karantinos l-a proiectat în anul 1961 clădirea adăpostind numeroase colectii preistorice, sculpturi si diferite obiecte descoperite in săpături arheologice de la mormintele Derveni.

 

 

Dar a venit anul 1978 și in regiunea Verginia s-au descoperit obiecte antice uimitoare. Cele găsite în mormintele regale din Sali au alcătuit o colectie speciala,  destinata descoperitilor preistorice si expuse și ele in  muzeu. Noi și noi săpături , făcute în anii următori, au scos la iveală noi și noi exponate. Muzeul s-a extins, devenind punct de atracție pentru vizitatorii din toate colțurile lumii…Ascultându-mă, cei doi musafiri ai mei își aruncau câte o privire din care nu-mi era greu să deslușesc că îi convinsesem : Salonic va fi sigur destinația vacanței lor, în această vară! 

  Tot căutând broșura muzeului, mi-am amintit de abundența aurului din vitrinele sale. Chiar și în aceste condiții însă, cea mai interesantă expozitie rămâne cea a obiectelor grecesti din sticlă fină și a mozaicurilor datând încă de pe vremea romanilor. …Țin minte că le priveam fascinată, în vitrine, uimită de modul fabulos în care au fost conservate.  Îmi mai amintesc, de asemenea, patosul cu care ghidul grec – un bătrânel care probabil își petrecuse mai toată viața printre exponate, devenindu-le “frate de cruce” – îmi povestea, într-o engleză cu un accent chinuit, despre celebrul potret,  realizat in secolul al IV-lea, și care îl înfățișa pe Împăratul Galerius – bravul  conducător de oști..

….Amicii mei și-au primit broșura , m-au ajutat să urc la loc, pe șifonier, valiza cu amintiri și au plecat spre casă, încântați de decizia luată. Mă gândesc să solicit municipalității orașului Salonic un procent pentru lobby-ul făcut. Sau măcar un discount, la o înghețată pe care, poate , cândva, o voi savura, la mal de mare, la Salonic! 

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/ 

Publicitate