Stau și-mi savurez cafeaua de dimineață, recapitulând toate cafelele savurate prin toate colțurile lumii. Scot, din valiza Lamonza, cateva fotografii din buricul Veronei – unul dintre locurile cele mai frumoase ale Italiei. Și nu neapărat pentru că este legat de povestea siropoasă a Julietei și a lui Romeo ( deși , din întreaga lume, șuvoiul de turiști vine la Verona pentru a se holba la celebrul balcon al celor doi! ) . Astăzi vă voi propune un popas in centrul istoric al Veronei, la un capuccino servit în piața centrală a orașului…
La jumatatea distantei dintre Milano si Venetia, Verona este unul dintre cele mai populare orase din Italia pentru turisti, care se bucura de arta, arhitectura, opera si faima sa. Verona Centro Storico, centrul istoric adicătelea, a adunat cele mai multe atracții, legat fiind de cartierele din stânga bancului cu zece poduri. Deoarece Verona este atât de des umbrită de vecinul ei plin de farmec, Veneția, turiștii încearcă adesea să o vadă într-o singură zi, dar există atât de multe lucruri de făcut aici încât, dacă mă ascultați, veți dori să petreceți mult mai mult în acest oraș fermecător. Astăzi însă vă voi vorbi doar de Piazza delle Erbe – acolo unde am ales să-mi beau, în fiecare dimineață, ceașca de capuccino.
Este cea mai pitorească piață din Italia, sau, mă rog, una din ele. Acesta se află pe site-ul forumului roman și este acum o piață a fructelor și legumelor. În centrul pieței se află Berlina din secolul al XVI-lea, un baldachin pe patru coloane, folosit anterior pentru perioada alegerilor. La nord am admirat , cu mare plăcere, o fantana din 1368 , înobilată de o Madonna di Verona împietrită, adicătelea o statuie antică de marmură, refăcută în vremurile medievale și, iată, “funcțională” până în zilele noastre.
La capătul de nord al pătratului, o coloană de marmură păstrează leul Sfântului Marcu, emblema vechilor conducători venețieni ai orașului Verona. În colțul de nord-est se află Casa Mazzanti. Aidoma celor mai multe clădiri din aceste locuri, Casa este împodobită cu fresce renascentiste. În partea de nord a pătratului se află barocul Palazzo Maffei, construit în 1668, iar la stânga, Torre del Gardello și mai bătranel : 1370, an al nașterii. Casa dei Mercanti, aflată la colțul străzii Via Pellicciai, a fost reconstruită în 1878, păstrându-i-se forma originală din 1301. Imediat în apropiere suntem nevoiți să privim în sus, cam la o înălțime de 84 de metri , unde se află turnul Torre dei Lamberti, cu un clopot medieval, El Rengo. Un lift din zona curții sale vă duce la vârf pentru una dintre cele mai bune priveliști
ale orașului vechi.
La unul din capetele pieței începe pietonala Via Mancini, cea mai la moda strada comercială din Verona. Bani să aveți, că de cumpărat aveți ce cumpăra!
Iar la doi pași de piață, acolo unde se concentrează de altfel îmbulzeala generală, veți descoperi legendarul balcon al Julietei, acolo unde uneia dintre cele mai faimoase femei ale omenirii , Romeo îi jura dragoste veșnică.
Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/
Comentează