Niciun moment de plictiseală, în această perioadă de izolare, atâta timp cât valiza mea LAMONZA de pe șifonier continuă să fie doldora de amintiri! Nu trebuie decât să-i spun : “LAMONZA, deschide-te!” ( după principiul “Sesam, deschide-te!”) și amintirile mă năpădesc, făcându-mă să retrăiesc aievea frânturi din călătoriile mele în jurul lumii…Astăzi, bunăoară,vă voi invita în China. În cea de dinainte de pandemie, firește!
……În anul 1974, când eram școlăriță și purtam cravată roșie cu tricolor, la capătul celălalt al lumii, în orașul Xi’an, niște țărani săpau un puț. Au găsit, în pământ, niște cioburi de ceramică, pe care s-au gândit să le vândă, pentru a-și cumpăra apoi, probabil, o bere pe care s-o bea, ca-ntre prieteni. Un arheolog a văzut întâmplător cioburile, le-a intuit valoarea și a alertat departamentul cultural al Provinciei. O echipă de arheologi a demarat săpăturile și, de pe o suprafață de aproape 1000 de metri pătrați, au scos la lumină peste 500 de statui omenești din lut ars, 18 care de război din lemn , peste 100 de cai și o mare cantitate de obiecte și arme din bronz. O adevarată armată a fost recompusă, cu ajutorul restauratorilor și din această primă “groapă”, dar și din celelalte două care i-au urmat, a fost scos la lumină cel mai mare muzeu militar subteran din lume. Nu întâmplător, armata de Teracotă de la Lin Tong este considerată a fi cea de-a opta minune a lumii.
… Ne numărăm, iată, printre cele 5 milioane de vizitatori, câți adună anual obiectivul turistic aflat la 30 de km de Xi’an. Dar nu distanța față de oraș este importantă, ci cei 1500 de metri care ne despart de Mormântul Primului împărat Qing. Statuile din teracotă au fost confecționate concomitent cu construirea mormântului și au fost îngropate în gropile funerare, împăratul dorindu-și ca și în viața de apoi să fie însoțit de armata sa. Se estimează că există în jur de 6000 astfel de piese, deocamdată nefiind scoase din adâncuri decât 1000.
Privim, de sus, suprafața imensă pe care sute de războinici, frumos rânduiți, stau într-o veșnică încremenire. De pe platformele de vizitare, sute de turiști concomitenți cu noi, fotografiază de zor, transmițând în eter exclamații in toate limbile pământului. Suntem privilegiați și ghida Muzeului ne invită dincolo de cordonul roșu, pe platforma oficială, cea destinată personalitaților si de unde vizibilitatea este optimă. Că veni vorba, peste 200 de lideri mondiali s-au aflat aici, de-a lungul vremurilor, făcând din extazul lor un numitor comun cu celelalte milioanele ce cetățeni planetari.