Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 257. Plimbare pe Arbat. 

 

    Eu cred că în fiecare oraș al lumii care se respectă, există cate o “cea mai veche stradă”, păstrată de municipalitate cât mai aproape de felul în care arăta în trecut. Iar valiza mea cu amintiri – Lamonza – păstrază înlăuntrul său imaginile unor astfel de străzi ale lumii. Firește, în fotografii. Iar sifletul meu de călătoare le păstrează de asemenea, cu detalii pe care cu greu timpul le poate șterge. 

La noi, bunăoară, cred că Lipscani-ul joacă rolul de “relicvă” antrecutului, chiar dacă prezentul și-a vârât vârtos codița în configurația sa actuală. 

Astăzi o voi porni însă nu pe Lipscani, ci mai spre Răsărit. În capitala Rusiei, una dintre cele mai faimoase și iubite străzi ale metropolei este Arbat, situată în centrul istoric al orașului.    

   Arbatul a fost menționat pentru prima dată în cronicile din Moscova în 1493. A trecut ceva timp de atunci, nu-i așa? Anul ju e unul oarecare : a fost cel în care Moscova a căzut pradă unui incendiu uriaș, despre care se crede că a fost cauzat de o nenorocită de lumânare, aprinsă într-una dintre bisericile de pe Arbat.

Se crede că numele Arbatului provine fie dintr-un vechi cuvânt rusesc care înseamnă „pământ muntos”. Mai există o variantă :  cuvântul arab „arbad” , care înseamnă „suburbie«. În fapt, Arbatul era, pe vremuri,  un cartier unde veneau negustorii și meșteșugarii. De aceea poate și-a păstrat și astăzi spiritul comercial , fiind invadat de prăvălii, magazine de lux și cârciumioare. 

De fapt, însuși numele străzilor laterale, care țâșnesc din Arbat sunt o dovadă a acestui fapt. Iată câteva exemple :  „Plotnikov”, care înseamnă „tâmplar” și „Denezhny” sau „plin de bani”.
Cu toate aceste conotații “pașnice”, la un moment dat al istoriei, mai precis în timpul domniei lui Ivan cel Groaznic, Arbatul  a ajuns să simbolizeze, pentru mulți ruși,  teroarea. A fost pornită, la nivelul țării,  o adevărată operațiune de a căuta trădători, iar de pe strada Arbat  de atunci, au fost emise ordinele pentru tortura și executarea presupușilor dușmani ai țarului.

    În secolul al XVIII-lea însă, strada Arbat a devenit cel mai aristocratic și literar cartier din Moscova. Celebrul poet rus Aleksandr Pușkin a locuit acolo împreună cu soția sa, Natalia Goncharova. Clădirea în care locuia este astăzi un muzeu celebru. În fața clădirii, a fost amplasată o  statuie a celebrului cuplu, reamintindu-le trecătorilor despre  istoria relației lor zbuciumate.

   În perioada sovietică, strada Arbat a fost una din arterele cele mai  aglomerate ale Moscovei, dar în anii 1980 traficul rutier a fost închis, transformând pietonala Arbat un loc extrem de popular și un punct de întâlnire pentru muzicieni și artiști de stradă.

În zilele noastre, Arbat își păstrează  aerul boem,  artistic, etalându-și mulțimea de magazine de suveniruri și fiind o “gazdă bună” pentru muzicanții și pictorii stradali. Fie că doriți o șapcă tradițională rusească, o păpușă rusească “Matrioșca” sau…poate un tricou șmecher, înfățișându-l pe Putin, le puteți găsi pe toate pe Arbat. La prețuri foarte piperate, e drept ! ( v-o spun din proprie experiență! ) 

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/ 

Publicitate