Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 159. Acasă la Rege, în Norvegia

 

Valiza mea, draga mea LAMONZA, își continua cuminte penitența pe șifonierul unde a fost izgonită de virusul netrebnic. I-a tăiat toate drumurile, i-a subțiat pofta de călătorii, însă i-a întețit dorul de ducă. Așa că…abia aștept să se relaxeze restrictiile și…țup în avion, cu LAMONZA mea alături și cu o destinație care aproape că nici nu mai contează! Calatorie să fie! 

Astăzi, câteva fotografii pe care mi le-a vârât sub nas prietena mea de mai sus, mi-au amintit de o călătorie apropiată, pe …tărâm albastru”. Palatul Regal din Oslo se dezvaluie mai jos, cititorilor mei fideli…

…”Îmi dați voie să-mi fac o fotografie lângă dumneavoastră?” – îl întreb politicoasă pe unul din soldații care asigură paza Palatului Regal din Oslo. N-o să mă lase – gândesc, amintindu-mi de fazele în care purtătorii de uniforme din România ne-au pus pe fugă, atunci când încercam să-i filmăm… “Yes, of course!”- îmi răspunde zâmbitor tinerelul soldat, mândru de misiunea sa temporară : aceea de a-l păzi pe Rege. Harald al V-lea al Norvegiei conduce Regatul de 28 de ani, are deja o vârstă venerabilă (82 de ani)  și este foarte iubit de poporul său. Poate și de asta norvegienii se pare că sunt cea mai fericita națiune a lumii : este, într-adevăr, o binecuvântare să ai în fruntea țării un personaj îndrăgit!

 

…Reședința permanentă a familiei regale norvegiene este Palatul ce se înalță în fața noastră. Manualele de istorie îl recomandă ca fiind simbol al independenței statului norvegian, din anul 1814. Clădirea este impunătoare, însă deloc ostentativă. Nu, nicidecum nu sugerează opulență ( un nou moment în care mi se confirma modestia înțeleaptă a norvegienilor!) ; clădirea te cucereste prin decență si stil, dar mai ales prin amplasarea sa :  este atât de accesibilă publicului larg, încât chiar și acest element sugerează apropierea familiei regale de “supușii” săi. 

Piatra de temelie a Palatului Regal din Oslo a fost pusă în anul 1824, de Carl Johan, cel a cărui statuie impozantă străjuiește piața generoasă din fața Palatului.  Iar dacă ne referim concret la “piatra de temelie”, aceasta a fost cărămida! Caci cărămida a fost principalul material de construcții folosit de edili. Aproape un sfert de secol a durat construcția sa, până când, 1849, Regele Oscar l  a inaugurat, cu mare pompă, impresionanta clădire. Amprenta neoclasicismului marchează întreaga construcție. N-am pătruns în interior – căci palatul este deschis publicului larg doar pe timpul verii –  însă am înțeles că pentru interioare s-a renunțat la folosirea marmurei în favoarea podelelor de lemn. Si tot cunoscătorii mi-au povestit ca palatul deține o impresionantă serie de colecții de artă, sculpturi și artefacte din argint. 

Palatul Regal – Slottet, în norvegiană – nu este numai reședința Regelui și a Reginei, ci și locul de unde Harald al V-lea conduce Consiliul de Stat, acordă audiențe și prezidează dineurile oficiale, generate de diversele evenimente. Palatul devine “hotel” pentru șefii de stat care vizitează Capitala Norvegiei și care astfel au onoarea de a locui sub același acoperiș cu Regele însuși. 

Iată și câteva informații concrete, pentru amatorii de cifre și statistici: Construcţia din dealul Bellevue numără
173 de camere, dispuse pe  trei niveluri. Întreaga suprafaţă este de 3.593 mp, Palatul având două aripi distincte .  Înălţimea este  de 25 m, în vârful Palatului fluturând, profilat pe cerul senin care ne-a însoțit întreaga călătorie , drapelul Norvegian. Palatul poartă semnătura arhitectului Hans Ditlev Franciscus Linstow. Firește, anii scurși de la inaugurarea sa, nu au trecut neobservați : palatul a fost modernizat și reamenajat în repetate rânduri, în funcție de dorințele noilor săi “locatari”. 

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/

Publicitate