Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 136. Cine o fi fost Victor Emanuel? 

 

Mă simt la Roma precum peștele în apă. Mă suspectez uneori că, intr-o existență anterioară, am fost și eu unul din dacii de pe Columna lui Traian, caci fiecare reîntoarcere a mea în cetatea străbună se transformă într-o sărbătoare a sufletului, de parcă m-aș întoarce oarecum “acasă”. De aceea, pozele pe care mi le păstrează valiza LAMONZA – depozitarul celor mai dragi amintiri din hoinărelile mele prin lume – ocupă un loc însemnat, în interiorul plin de amintiri. 

Ma întrebați care este locul meu preferat din Roma? Vă voi înșira o listă nesfârșită, așa ca , aleator, voi alege dintre ele unul din monumentele care m-au impresionat cel mai mult și nu pentru că adună laolaltă numele meu ( mă mai cheamă și Emanuela, nu știați?!?🥴) și al fiului meu! Ci pentru ca spiritul grandios al monumentului m-a lăsat întotdeauna fără suflare, încă din prima mea întâlnire cu impozanta constructie din miezul orașului, aflată de altfel la o aruncătură de băț de vestita columnă ce marchează îndepărtatele războaie daco-romane…
Monumentul National Vittorio Emanuele II – al cărui nume susurat în italiană este : Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II, este cunoscut si ca Altare della Patria ( Altarul Patriei – ce frumos! ) sau Il Vittoriano. Grandiosul monument a fost înălțat  in onoarea – firește – a  lui Victor Emmanuel. Cine a fost el? Primul rege al Italiei unificate.

Deși sunt sigură că fiecare din voi, cei ce ați călcat cele 7 coline ale Romei, aveți “în palmares” câte o fotografie în fața monumentului, va voi preciza – celorlalți – locația lui :  intre Piazza Venezia si Dealul Capitoliului. 

    Monumentul a fost proiectat de Giuseppe Sacconi in anul 1885, iar sculptura a fost realizata intre anii 1911 – 1935, la frumusețea pe care o vedem astăzi contribuind mai multi sculptori, intre care Leonardo Bistolfi si Zanelli Angelo.

    Ce mi-a plăcut de asemenea foarte mult este culoarea albă a monumentului, care-l și decupează atât de frumos din peisajul citadin din jur. Albul este dat, firește, de materialul de construcții folosit de edili : marmura alba de Botticino. Un arhitect sau macar un ghid bine documentat va va atrage atenția și asupra altor  trasaturi distinctive:  coloane corintice, fântânile superbe din față, apoi acea sculptura ecvestra a lui Victor Emmanuel pe care și tu, neștiutorule, o vei remarca, dar și cele doua statui ale zeitei Victoria conducand quadriga. 

Impozantul monument are și dimensiuni pe măsură : 135 m latime si 70 m inaltime.

Nivelul său inferior adaposteste muzeul Reunificarii Italiei. Așadar, puteți vizita, de pâtrundeți în pântecele Monumentului,expozitia permanentă dedicată razboaielor de independenta italiene. Printre multe altele, sunt expuse aici steagurile unitatilor de luptă desfiintate si ale navelor de razboi scoase din uz.  

 Iar dacă sunteți tentați să priviți Roma de sus, iată că cineva v-a auzit, drept care, în  2007, un lift panoramic a fost adaugat in structura construcției, fapt care le permite turiștilor din întreaga lume sa ajunga pe acoperis, pentru o privire panoraminca asupra Romei.

La fel cum este obisnuit la aproape toate monumentele nationale, și Monumentul nostru adăpostește Mormantul Ostasului Necunoscut, a carui flacara eterna este pazita zi si noapte de doi soldati.

    Și ce bucurie, după ce te îmbibi de istorie, să ieși la lumina soarelui ce încălzește Roma , să te pierzi pe străduțele sale și să naufragiezi pe insula binecuvântată a unei Gellaterii, care să te bucure cu cea mai bună înghețată din câte ai mâncat vreodată. 

 

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/