Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA . Episodul 128. Sub soarele din Larnaca

 

      Tiiii, ce soare frumos ne-a îngăduit luna lui ianuarie! Seninul de deasupra noastră și razele prietenoase, slobozite din înalt, m-au purtat cu gândul spre cele mai frumoase călătorii estivale. Astăzi, bunăoară, cu complicitatea prietenei mele – valiza LAMONZA, cea căreia i-am încredințat amintirile mele, vă voi invita în Larnaka – orașul situat pe coasta sudică a Ciprului, al doilea port comercial al insulei și capitală a districtului Larnaca.
Dincolo de frumusețea unui loc desprins din trecutul îndepărtat, Larnaca este teritoriul ideal pentru hoinăreală. Dar și aceasta are legătura cu istoria, cu trecutul.

Bunăoară, voi desprinde dintre amintiri o vizită fugară, făcută la HALA SULTAN TEKKE.

Îmi fac, fugitiv, o fotografie lângă un panou publicitar, după care încep să făsfoiesc internetul, pentru detaliile locului în care mă aflu : Hala Sultan Tekke sau Moscheea Umm Haram reprezintă un complex de moschei și mănăstiri de pe malul vestic al lacului sărat Larnaca. De fapt, Umm Haram – sau, cum i se spune în turcă: Hala Sultan – a fost soția lui Ubada bin al-Samit, tovarăș al profetului islamic Muhammad. 

Iar Complexul Hala Sultan Tekke adună într-însul o moschee, un mausoleu, un minaret, un cimitir și cateva locuințe pentru bărbați și femei. Complexul actual le este deschis tuturor credincioșilor, neaparținand unei singure mișcări religioase. În plus,  Hala Sultan Tekke este un Monument Antic.

Mă înghesui, impreună cu o mulțime de purtători de graiuri straine, în moscheea imbrăcată în tăcere. E o clădură lipicioasă afară, iar umbra interioarelor este atât de binefăcătoare. 

     Musulmanii ciprioţi considera că moscheea din Hala Sultan Tekke ar fi treilea, în topul celor mai venerate  monumente  din lume, după Ka’aba în Mecca și Moscheea Profetului în Medina. El atrage un număr mare de vizitatori anual, cu precădere în timpul sărbătorilor Ramadanului și de Bayram. Iar eu…nu fac decât să îngroș această statistică! 

Punctul de referință în moschee este mormântul lui Umm Haram ( “Umm Haram”, în arabă, înseamnă “Mama Piramidei”)  ,  protejat de ochii indiscreţi prin draperii verzi. Căci verde era, se știe,  culoarea paradisului. Iar Hala Sultan nu este decât forma turcească pentru Umm Haram.  

Iar informația descoperita pe telefonul mobil, mă face să privesc cu și mai mare atenție împrejurul meu :  Umm Haram este considerată a fi… făcătoare de minuni. Acesta este motivul pentru care atrage numeroși pelerini musulmani la moscheea Tekke. Și iată că nu numai pe ei, ci și pe mine, o creștina venită dintr-o cu totul altă lume! Oare va reuși Umm Haram să-mi îndeplinească dorințele ascunse?!? …😁

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/