Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 243. La Bolshoi, fără bilet! 

 

    Cand stau în fața valizei LAMONZA, în care-mi păstrez fotografiile și suvenirurile din călătorii, obișnuiesc să indic , printr-o mișcare de deget, zona spre care vreau să călătoresc virtual : arăt spre stânga dacă vreau s-o iau către Apus, dreapta îmi aduce fotografii din Răsărit, sus și jos – o pornesc spre nordul planetei sau spre sud. Astăzi, mișcarea mea de deget i-a indicat valizei mele Estul și mi-a prezentat Lamonza câteva fotografii din Moscova. Nu am apucat să vă spun niciodată două vorbe despre celebrul teatru Bolshoi. Din nefericire, unica dată când mi-a fost dat să-i pătrund înăuntru, a fost acum vreo 30 de ani, cand telefoanele mobile încă nu existau , iar aparatul de fotografiat nu-mi încăpea în eleganta poșetă care m-a însoțit la …uite că nici nu mai țin minte ce spectacol!🙈 Cert este că lăuntrul acestui faimos lăcaș de cultură m-a lăsat fără respirație. De atunci, ori de câte ori m-am aflat prin Moscova, nu am reușit – pur și simplu NU AM REUȘIT!!- să mai fac rost de bilete! Căci a fi spectator la Bolshoi e o adevărată aventură : rezervările se fac uneori chiar și cu un an înainte, iar “biletul în plus” , pe care l-ai putea găsi în ziua spectacolului, are un preț năucitor! Uneori de câteva sute de euro!! In general, Moscova este foarte cosmopolită și extrem de scumpă! 

Așa că astăzi, incluzand o fotografie de exterior, făcută de mine, voi adăuga altele câteva, oferite de internet, alături de câteva informații “de cultură generală”

Așadar,  Teatrul Bolshoi din Moscova are o istorie veche, legată de imperiul țarist. El a fost proiectat de arhitectul Joseph Bové , cu fix această intenție : de a găzdui  spectacole de balet si opera . Baletul si Opera Bolshoi sunt, de altfel,  unele dintre  cele mai vechi societati de Opera si Balet din lume. Teatrul este societatea-mama a “The Bolshoi Ballet Academy”, o scoala – lider mondial de balet. Dacă ai ajuns să absolvi această unitate de învățământ, om te-ai făcut! Ai ușile deschise la cele mai prestigioase opere din lume!

Societatea a fost fondata in 1776 de catre Printul Peter Urusov si Maddox Michael . Iniţial, spectacolele au avut loc intr-o casa privata, dar în 1780, apoi a apărut Teatrul Petrovka , care a și inceput sa produca piese de teatru si opera.
    Actuala cladire a fost construita in Piata Teatrului in 1824, cu scopul de a  a inlocu Teatrul Petrovka, acesta fiind distrus de incendiul din 1805. Noua și impozanta clădire  a fost proiectata de arhitectul Andrei Mihailov, care l-a construit in 1824, apropiere de Maly Theatre. Adică Teatrul Mic.
La acel moment, toate teatrele din Rusia erau proprietate imperiala.
Teatrul de operă și balet moscovit a fost inaugurat la 18 ianuarie 1825 cu piesa “Cenusaresei” de Fernando Sor. Iniţial, el functiona numai cu compozitori rusi, insa, incepand cu anul 1840, au intrat in repertoriu si compozitorii straini. Un incendiu in anul 1853 a provocat pagube impresionante. Reconstructia a fost realizata de catre Alberto Cavos , fiul lui Catterino Cavos , un compozitor de opera, care s-a simțit dator să se dedice acestui așezămant cultural. Teatrul s-a redeschis in 1856 însă în timpul celui de-al doilea razboi mondial, teatrul  a fost serios avariat de o bombă. Dar a si fost imediat reparat.
    Teatrul Bolsoi a fost locul multor premiere istorice, cum ar fi: “The Voyevoda”si “Mazeppa” de Tchaikovsky, “Aleko” de Rachmaninoff si “Francesca” de Rimini. Repertoriul teatrului este vast , iar artiștii săi – de prestigiu. Nu întâmplător  din toate colțurile lumii, turiștii “cu ștaif” își includ în programul de vizitare a Moscovei, un spectacol la Bolșhoi! Este, cum se spune, un “must”. 

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/