Amintiri din valiza LAMONZA

Amintiri din …valiza LAMONZA!  Episodul 72. “Maternitatea” de covoare din Shanghai

 

    Dacă data trecută, când am deschis valiza LAMONZA, m-a pălit, din interior, o boare răcoroasă, venită dinspre nordul planetei, astăzi dimineață, din aceeași valiză, a învăluit încăperea un aer fierbinte, aproape canicular, ce venea dinspre amintirile Răsăritului. Câteva fotografii, descoperite intr-unul din buzunarele valizei, mi-au reamintit de fascinanta mea călătorie la Shanghai.  Le-am ales dintre ele pe cele aferente unei inedite vizite la o fabrică de covoare. Despre ea vă voi povesti astăzi….

…..Am ajuns la Fengjing, un district aflat oarecum la marginea Shanghaiului. Astăzi avem în plan  vizitarea celebrei Fabrici de covoare din mătase. Mărunțica Song – ghida noastră – a inclus în program acest obiectiv, răspunzând de fapt rugăminții mele de a ne introduce în tainele meșteșugurilor tradiționale chinezești. Alegerea ei a fost perfectă : mătasea are legătură directă cu istoria Chinei, covoarele de asemenea , iar combinația celor două elemente a născut, cu siguranță un rezultat extrem de interesant. De reținut: covoarele din mătase au, în China,  o tradiție de peste 2000 de ani!

Suntem întâmpinați de Meihua Cheng, directoarea fabricii. Ni se dau cipici de plastic, pe care-i încălțăm peste pantofii noștri, ca într-un spital . Pătrundem în ceea ce străinii numesc „Louvre-ul chinezesc”: o uluitoare expoziție de covoare, cu modele dintre cele mai sofisticate, cu o îmbinare de culori  și nuanțe, care într-adevăr te duce cu gândul la marii pictori ai omenirii. În timp ce pășim pe covorul el însuși din mătase ( desenul nesfârșit pe care călcăm reprezintă milioane de gogoși de viermi de mătase!) ,  Luo Dongquan, translatorul nostru septuagenar,  traduce informațiile „de pornire” : Fabrica a fost construită în 1980, iar Meihua Cheng a venit aici când avea 20 de ani. Talentată , harnică și ambițioasă, a ajuns în scurt timp în fruntea celor 500 de angajați ; sub conducerea sa,  fabrica a ocupat, timp de 5 ani consecutiv, locul I pe țară ( în China anilor 80-90). A venit perioada crizei, în care multe întrerpinderi de profil au dat faliment. Însă cea condusă de Meihua Cheng s-a menținut : partea de creație a fost mereu motorul dezvoltării sale. Astăzi, Fabrica de covoare de mătase din Shanghai a rămas singura de profil. Covoarele pe care tocmai ni le arată , cu mândrie, „mama lor”, au fost achiziționate , în decursul anilor, de marile instituții de stat ale Chinei, au fost exportate într-o multitudine de țări de pe toate continentele. Gazda noastră ne  povestește cum, în timpul vizitei sale  în China , doamna Hillary Clinton a fost impresionată nu atât de lucrurile văzute în țara în care se afla, cât de covorul fabulos, pe care l-a admirat în Marea Sală a Poporului din capitala chineză. 

     Printre covoarele expuse – o vitrină doldora de diplome și medalii, obținute de covoarele realizate în fabrică. Îndrăznesc câteva întrebări atipice. Iată răspunsurile : 7,5 kg de gogoși de mătase sunt necesari pentru un astfel de covor. Din momentul în care un covor a fost proiectat, durează un an până când cele două lucrătoare repartizate per covor să-l finalizeze. În jur de 100.000 de Yuani costă o astfel de operă de artă ( peste 50.000 Ron!) . Da, îsi pot cumpăra și familiile chineze obișnuite, pentru locuințele lor,  astfel de covoare , însă ceva mai simple. In plus, există destui chinezi care lucrează în societăți mixte și al caror salariu poate ajunge chiar și până la 15.000 USD, deci achiziționarea unui asemenea covor nu este, chiar pentru toată lumea o utopie! 

    Deși se află pe un teritoriu care, în principiu,  lasă rece cam orice adolescent al zilelor noastre, Victor se agită să fotografieze minunățiile atârnate pe pereți. Iata aici , pe un covor, un pește uriaș trece prin Poarta Dragonului : acesta este un simbol al fericirii. Cine nu și-ar dori să aibă în casă o asemenea minunăție?… Pe acest covor este țesută o literă chinezească. Este simbolul longevității… Aici avem o altă capodoperă : harta Shanghaiului, transpusă în țesătura unui covor de mătase! Covorul „Spectacolul fericirii” este inspirat de programul de Revelion. Covorul din fața noastră – imaginând un banc de pești înotând printre bujori – a fost admirat de președinții de state, participanți la reuniunea țărilor din Asia și Pacific,  APEC , desfășurată recent la Beijing. Covorul intitulat „Mirosul orezului” a fost proiectat chiar de către directoarea Cheng. Iar acesta , deosebit de frumos și el, ar fi pe placul nostalgicilor din România : o mare plină de pești albaștri – simbolizând poporul chinez – care susțin un cuib – Partidul Comunist – în care se află două păsări : președintele și soția sa, conducând poporul spre împlinirea tuturor speranțelor sale.

   Primesc în dar, la plecare, un covoraș mic, din mătase, în care Gemenii zodiei mele se țin de mână, luminând, prin strălucirea lor gălbuie, un fundal de un albastru intens. Ii ofer , la rândul meu,  directoarei un souvenir tradițional românesc ( cu siguranță mult mai puțin valoros!) și continuăm discuția la o masă de prânz tradițională, la care  suntem invitați de către gazde.

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/ 

Etichete

Publicitate