Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii Diverse

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 141. Pe urmele lui Mozart

 

Astăzi, din pântecele valizei LAMONZA, mi s-a părut ca răzbat frânturi dintr-o simfonie a marelui Mozart… Probabil mi se trage de la statul prelungit în casă, în vremuri de pandemie : aud voci, muzici, sunete, bubuituri! 😁😁

Iar cum Mozart este unul din compozitorii mei preferați, am plonjat în măruntaiele valizei ( a se citi : amintirile călătoriilor mele, pe care Lamonza mea dragă le păstrează cu sfințenie) și am extras-o de acolo pe cea legată de orașul Salzburg, pe care l-aș vizita oricând cu aceeași bucurie. Astăzi veți vedea care este legătura dintre Mozart și Salzburg. 

     Spiritul marelui geniu al muzicii este prezent pretutindeni, în micuțul orășel austriac. Și nu numai pe strada Getreidegasse, la numărul 9, unde, la 27 ianuarie 1756, s-a născut genialul compozitor, și nu numai în clădirea din Piața Makartplatz, unde , la numărul 8, s-a mutat ulterior familia sa și unde tânărul Mozart a compus simfonii, serenade, concerte pentru vioară și pian, arii, etc.

Cele două clădiri (a doua, reconstruită din temelii) sunt acum două din muzeele de primă linie ale orașului,
atrâgându-i ca un magnet pe fanii lui Mozart de pe toate meridianele Planetei. Pe cei care vor să știe totul despre idolul lor: unde s-a născut, unde a făcut primii pași, unde i-a scârțâit pentru prima oară arcușul pe vioară, pe unde s-a plimbat, a compus și a iubit, cum arată locurile care l-au inspirat.

Dar Mozart este prezent în toate celelalte colțurile orașului, de la Miazăzi, la Miazănoapte, pe toate străduțele sale cu parfum de epocă, în statuile pe care timpul le-a mâgâiat cu aripa sa, în denumirile străzilor si ale stațiilor de autobuz, pe frontispiciile cafenelelor, în vitrinele magazinelor de souveniruri, pe ambalajul delicioaselor bomboane de ciocolată cu suflet de marțipan. Mozart respiră în fiecare piatră de pe caldarâm, în tropotul fiecărei calești care vântură turiștii de colo colo, în verdele grădinilor Mirabell, în toate edificiile impunătoare, presărate prin oraș. 

Și, nu știu de ce, mi se pare că sufletul fiecărui austriac, locuitor al Salzburgului, păstrează o părticică din sufletul lui Mozart.

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/