Nu trece o zi fără să nu ne confruntăm măcar cu o problemă. Mică sau mare, ea nu întârzie să apară. Important este însă modul în care alegem să răspundem, nu problema. Și avem, 3 opțiuni:
- Înghețarea
- Ignorarea
- Rezolvarea
Numai aceasta din urmă este o soluție viabilă iar rezolvarea de probleme este o abilitate pe care toți ne-o putem dezvolta.
Iată 5 practici pentru a vă dezvolta această abilitate:
Pasul 1: Recunoaște problema.
Primul pas este conștientizarea. Trebuie să ne trezim și să recunoaștem că problema există! Este foarte ușor să identificăm problemele altcuiva. Provocarea apare atunci când problemele sunt ale noastre.
Iată câteva indicii că ai o problemă:
Ai aceleași discuții de fiecare dată.
- Discuți dar nu se întâmplă nimic, nu apare nicio schimbare.
- Asculți dar nu auzi decât propriile gânduri.
- Frustrarea crește în echipa ta.
- Oamenii se îndepărtează sau fac un efort în a rămâne.
Pasul 2: Întoarce problema pe toate părțile.
Trebuie să știm detaliile problemei. Să vedem de unde începe și ce o definește. Întrebările cheie sunt:
- Ce a declanșat problema? Sapă adânc.
- Care sunt dimensiunile problemei? Explorează cât mai mult.
- Ce se întâmplă dacă problema rămâne nerezolvată? Analizează toate detaliile.
Înțelege problema. Scrie-o pe o foaie de hârtie pentru a deveni cât mai clară. Află cauza.
Pasul 3: Privește din altă perspectivă.
Trebuie să privim problema și din alt unghi pentru a înțelege mai bine situația și pentru mai multă acuratețe.
Pentru a vedea problema și din altă perspectivă ne poate ajuta să vorbim cu alte persoane. Pot fi persoane implicate și afectate de problemă sau persoane din exterior. Sau, uneori, avem nevoie pur și simplu de o plimbare în aer liber pentru a ne limpezi gândurile.
Pasul 4: Introspecție.
La un moment dat avem nevoie să stăm singuri cu problema. Avem nevoie de solitudine, introspecție, meditație. Avem nevoie de timp de gândire pentru a analiza alternativele.
Asta nu înseamnă să cazi pradă gândurilor sau să rezolvi problema singur. Singur în gândire nu înseamnă singur în acțiune. Este vorba de a ne aloca timp pentru a ne pune gândurile în ordine și să ne concentrăm pe a lucra eficient și cu persoanele care pot ajuta efectiv la rezolvarea problemei.
Pasul 5: Rezolvă dar nu abandona problema.
O dată ce am găsit soluția trebuie să mergem mai departe, să punem la punct toate detaliile pentru a ne asigura că funcționează. Trebuie să fim flexibili și să facem ajustările necesare.
Cel mai adesea, rezolvăm problema și trecem peste. Trebuie să ne asigurăm că rămâne rezolvată, sau dacă reapare să avem soluția pregătită.
Rezolvarea problemelor presupune să evaluăm, să ne implicăm, să decidem și să acționăm. Trebuie să evităm blocajele, să nu ne eschivăm din fața problemelor sau să lăsăm să ne macine. Acesta este modul în care învățăm și ne dezvoltăm.
Sursa: thindifference.com
Comentează