Amintiri din valiza LAMONZA

Amintiri din …valiza Lamonza! Episodul 15. Sâmbăta e zi de… baie!

Rămăsesem fără săpun, de la atâta spălat pe mâini – de când cu pandemia asta – și mi-am amintit că am pe undeva un anume săpun, parfumat și de soi. Oare, în timp, aromele săpunurilor dispar? Am cotrobăit prin casă căci, așa cum ni se întâmplă tuturor, aveam în minte imaginea obiectului căutat, ba chiar îmi aminteam că am dat de el, nu de ult, dar nu mai stiam unde. Și unde credeți că l-am găsit? În valiza mea cu amintiri , în draga mea Lamonza, care m-a salvat in atâtea situații neprevăzute! Odată intrată din nou pe teritoriul amintirilor, laolaltă cu săpunul am extras și amintirea aferentă. Mi-a venit în minte, cu lux de amănunte, locul de unde îl cumpărasem : de la una din celebrele BĂI orășenești din Budapesta. …Băi publice?!? În zilele noastre?!? Păi…să vă povestesc!
….Poți să spui, cu mâna pe inimă, că locuitorii Budapestei sunt niște oameni, cum se zice, SPĂLAȚI, și la propriu, și la figurat. La figurat, pentru că sunt cetățeni ai Europei în toate privințele : moderni, civilizați, înclinați către culturăimage și artă. Dar, spuneam, și „spălați” la propriu, pentru că tradiția îi îndeamnă să devină clienții permanenți ai unui gen de activitate foarte puțin specific nouă: budapestanii merg… la băi! Și nu la sute de kilometri depărtare, ci chiar în oraș, sub nasul lor. Băile termale ale capitalei ungare sunt deja un loc comun pentru locuitorii săi. Fiecare dintre aceștia are „baia lui”, în funcție de cartierul în care locuiește și de preferințe. Timpul liber are aici și această variantă.
Poate vi s-ar părea ciudat că, în mileniul 3, lumea mai merge la băi, însă după ce veți vizita Băile GELLERT, vă veți schimba opinia, și, chiar dacă ați pătruns aici doar pentru a căsca imagegura, vă veți trezi, la un moment dat, dând fuga la buticul de la intrare și achiziționându-vă… un costum de baie și – cazul meu – un săpun! Însă eu l-am cumpărat doar ca amintire. Căci de baie nu fusesem pregătită!…

Vă rog să priviți fotografiile : sunt „proaspete”, iar amintirile mele – încă vii, de aceea mă grăbesc să vi le împărtășesc!

Băile GELLERT reprezintă cel mai fotografiat centru SPA din Ungaria. Se află în aceeași clădire cu elegantul hotel Gellert,  iar anul nașterii este…1918! Art Nouveau este stilul în care arhitecții au „îmbrăcat” apa termală, izvorâtă din adâncuri și având atâtea beneficii pentru cei ce se imagebucurau, încă de pe atunci, de ea. De fapt, încă din secolul al 15lea documentele vremii menționau binefacerile apei fierbinți pe care o slobozeau adâncurile dealului Gellert și pe care turcii în timpul prezenței lor pe acest tărâm, o foloseau din plin, în ale lor băi tradiționale.
imageOdată intrat în clădire, rămâi fără suflare, necontenind să te întrebi dacă tu chiar ai nimerit „la băi”! Podelele și pereții din mozaic înobilează – în stilul Art Nouveau, cum spuneam – intrarea principală; holurile și incintele în care se află piscinele poartă amprenta faimoasei fabrici Zsolnay, iar vitraliile și structura din lemn a vestiarelor, adevărate capodopere, te fac să te crezi mai degrabă într-un muzeu, decât într-un spațiu prin care se perindă lumea în costume de baie și șlapi. Dar ce binefacere este să intri în piscinele cu apă termală! Nu, nu vă gândiți că vă veți perpeli în apă imageclocotită! Cam 29 de grade Celsius ascund bazinele străvezii, cu valuri artificial create și asta pentru ca lumea să se simtă ..””ca la mare”! Pe vremuri, băile aveau zone destinate exclusiv bărbaților, și exclusiv femeilor. Mai nou, toate spațiile le sunt deschise tuturor. „Discriminările” au fost înlăturate, spre fericirea ambelor sexe, care , în timp ce-și desăvârșesc baia și procedurile programate, pot trage în voie cu ochiul, admirând „exemplarele de colecție” ale sexului opus! Căci…ce-i frumos, și lui Dumnezeu îi place, nu-i așa??
Izvoarele termale care alimentează bazinele de aici sunt bogate în calciu, magneziu, hidrogen imagecarbonat, sulf și sodiu și au un conținut important de ioni fluorici, ceea ce face ca apa termală de la Gellert să fie recomandată in tratarea bolilor degenerative ale articulațiilor, artrite cronice și semi-acute, dar și nesuferitele probleme ale coloanei, pe care cu toții le avem! Tot aici poți face împachetări cu nămol, băi, sauna – fie uscată, fie cu aburi, dar și binefăcătoarele masaje. Nu, nu de capul tău! Totul este gândit: instructori bine pregătiți îți însoțesc ședințele de fizioterapie și terapiile balneare, dar și atât de reconfortanta gimnastică subacvatică. Dacă nu aș fi văzut o tânără în imagescaun cu rotile, nu aș fi crezut: la băile Gellért pot veni și persoanele cu dizabilități: totul este avut în vedere.

Tolănită la soare, într-un șezlong confortabil, însă, din păcate, groaznic de îmbrăcată, încerc să mă transpun și eu în atmosfera de profundă relaxare din jur. Undeva, foarte aproape, se aude zgomotul valurilor artificiale și o mare de chiote și râsete care-mi subliniază faptul că vacanța e la doi pași, iar spiritul ei se zbenguie deja în bazinele de la Gellert!

…Iar acum , iată, după ceva ani, stau tolănită…pe balcon și mă întreb, oare când voi apuca să o pornesc în prima mra călătorie de după pandemie? Mă ridic, îmi iau săpunul- amintire și o pornesc…spre baie. Pe vremea lui Ceaușescu era o vorbă : “Sâmbăta e zi de baie!”

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/ 

Publicitate