Editoriale

Azi , la televizor, îl vedem pe Leo. Din păcate, Leo nu mai e….

                 

    Din cauza pandemiei, continuăm să difuzăm reluări. Degeaba întreaga echipă freamătă de dorința de a face lucruri noi, de a simți adrenalina filmărilor, de a acorda noi note de 10 unor români minunați, pe care să-i descoperim și să-i aducem în fața voastră. Deocamdată nu se poate si basta! Așa că…dăm reluări.

Nu zic că e rău. Fiind plasată sâmbăta, în ziua în care familiile sunt angrenate în treburile casei și nu prea au vreme de stat la televizor, nu toți apucă să vadă “premierele”. O  reluare , așadar, este oricând binevenită, mai ales acum, când statul acasă ne ajută să facem lucruri pe care înainte de aveam răgazul a le face. Însă reluările au și ele riscurile lor. Asumate. Unele,  generatoare de momente delicate, de tristeți. Bunăoară, săptămâna trecută, pe ecran a apărut jovial, așa cum l-am știut dintotdeauna, omul de afaceri Constantin Chiurciu, mai-marele unei importante companii romanești – ROMVAC. Subiectul a fost unul profund omenesc : recunoștința unei paciente, căreia preparatul miraculos oferit de compania respectivă, i-a salvat sănătatea, a readus-o în rândul lumii. Binefăcătorul a primit trofeul sub forma unei inimi de ciocolată, inscripționată “Mulțumesc”. Subiectul a fost unul drăguț, interesant, cu iz de lacrimi în colțul ochiului. Ei și ce? – veți spune. De ce a trebuit să pomenești de el?…Păi..pentru că, între timp, omul frumos, bun și cald, atât de empatic și atât de generos, a plecat către îngeri. Simplu, într-o bună zi, în care o pornise cu treburi prin oraș și …nu s-a mai întors să ia prânzul cu soția sa. Niciodată…Arhiva emisiunii noastre l-a păstrat însă, viu, jovial, vorbăreț și plin de viață, așa cum va și rămâne de altfel, în memoria noastră, a celor ce l-am cunoscut. Țin minte că am stat mult pe gânduri, până s-o anunț pe doamna Chiurciu că a doua zi va fi reluată acea emisiune. Oare n-o voi răscoli prea tare? Cum  reacționează un om care și-a pierdut atât de brusc jumatatea? S-or fi vindecat rănile?…Cred că o astfel de rană nu se vindecă niciodată….

    Acum e dimineață-dis și stau pe ganduri dacă s-o anunț pe Paula Iorga ca astăzi , la ora 15, pe TVR2 se va relua acea ediție în care, anul trecut pe vremea asta, venise la noi împreună cu soțul ei, îndragitul artist Leo Iorga, secătuit de o nemeritată si prelungă luptă cu o boală terifiantă. Deși Leo era prăbușit ( cu chiu cu vai a parcurs distanța până la canapeaua noastră), dialogul fusese unul atât de cald și de optimist, Paula era atât de tonică și încrezătoare, încât mi se cuibărise în suflet nădejdea că , poate, bătălia nu e pierdută și că Leo mai are încă destui ani de deșirat, din mosorul vieții. Țin minte cât de emotionant a fost momentul în care Leo a mărturisit că , fără suportul femeii minunate din preajma lui, nu ar fi reușit să prelungească într-atât lupta cu perfidul dușman care pusese stăpânire pe trupul său….Astăzi vom revedea secvențele cu pricina. Probabil, voi lăcrima din nou, de data aceasta fățiș, si nu mocnit, ca în timpul filmărilor. Numai că…între timp, Leo a plecat spre îngeri. La foarte scurt timp după emisiune, care a fost, probabil, ultima din viața lui…Boala l-a dovedit și nici susținerea Sisifică a femeii iubite, nici suportul celor doi fii, nici rugăciunile mulților săi prieteni, nu i-au mai fost de ajuns.. M-am mai uitat, când și când, pe postările Paulei, de pe Facebook. Leo revine în ele foarte des, plecarea lui nu a subțiat cu nimic legătura de-o viață dintre ei, sentimentele atât de lovitei soții… N-o voi suna pe Paula, căci mi-e tare greu să adun cuvintele cele mai potrivite, în astfel de situații. Nu că nu le-aș avea, dar nu știu niciodată ce le-ar face bine să audă, celor care și-au pierdut oameni atât de dragi de alături. N-o voi suna, deci, însă o voi “eticheta”, atunci când voi posta , pe pagina mea, prezentul editorial. Și va vedea…

   Iar pe voi, dragii mei, vă invit să va bucurați și astăzi de întâlnirea de la ora 15 cu românii minunați, pe care echipa noastră vi i-a adunat, într-o nouă ediție “Femei de 10, Bărbați de 10”. Pe TVR2. 

Uscatoare rufe