Sănătate

Alunițele noastre, cele de toate zilele…

 

Cine nu are cel puțin o aluniță vizibilă? Alunitele sau nevii pigmentari sunt leziuni cutanate. Exista un determinism genetic pentru aparitia lor, deci este inscris in gene ca vor aparea la un moment dat. Nu exista, practic, persoana fara alunite. Cei mai multi oameni au intre 1 si 40 de alunite. Cele mai multe sunt leziuni bune, dar pot fi si alunite rele. Si doar medicul este cel care apreciaza alunita buna fata de cea rea. Alunitele bune au o structura simetrica de obicei, culoarea este uniforma, sunt mai mici de 6 mm. Din punct de vedere medical se numesc NEVI TIPICI sau COMUNI. Alunitele rele de obicei sunt mai mari, structura este asimetrica, marginea e neregulata.

Ce alunite sunt periculoase

Exista o regula gandita international pentru urmarirea alunitelor. Se numeste REGULA A, B, C, D, E care se refera la:

Asimetria alunitei

B-ul vine de la Border – marginea alunitei e neregulata

C de la Culoare – mai multe culori pe suprafata

D de la Dimensiune (in general, alunitele rele sunt mai mari de 6 mm)

E-ul vine de la Evolutie, adica o alunita care se modifica.

Cancerul de piele se dezvolta pe alunitele atipice, pe cele care depasesc criteriile din regula A, B, C, D, E. Deci sunt mari, asimetrice, au mai multe culori. Nu toate aceste alunite se transforma in cancer. Melanomul apare doar in 50%, sau dupa alte pareri medicale 70%, din cazuri pe alunite. In restul procentelor, melanomul apare pe pielea sanatoasa.

„Cel mai important lucru de stiut este ca o alunita veche care se modifica trebuie sa ne aduca la doctor. Dar si o alunita noua care, de asemenea, creste repede, trebuie sa ne aduca la doctor”, a subliniat dr. Doina Tabacila.

Melanomul poate sa apara la orice varsta. Foarte foarte rar la copii, dar nu imposibil, tineri, adulti, persoane mai in varsta.

Sursă foto : mdclinic.com.ua