Se spune că există, între Tibet şi Nepal o mănăstire tibetană care deţine secretul reîntineririi. Practicând nişte ritualuri străvechi descoperite cu mii de ani în urmă, de către maeştrii tibetani, o persoană îşi poate „şterge” anii şi recupera tinereţea. Probabil, credeţi că este o fantezie, dar colonelul Bradford, fost ofiţer al armatei britanice povesteşte despre incredibila sa experienţă care i-a adus sănătate şi vitalitate în ciuda vârstei înaintate. El a dezvăluit care sunt cele trei mişcări miraculoase, care repetate câte 10-15 minute zilnic vă ajută să întineriţi. Iată-le!
Nu aveți decât să încercați și să vedeți dacă are sau nu dreptate colonelul Bradford. În ceea ce priveşte dieta, călugării tibetani mănâncă sănătos, urmând câteva principii, pe care le puteți introduce și voi în dieta voastră zilnică:
- Deși sunt vegetarieni, mănâncă ouă, unt și brânză, în cantități suficiente, cât să asigure o funcționare optimă a creieului, corpului și sistemului nervos. Nu simt nevoia de carne sau pește. Practicând cele trei mișcări se simt puternici și virili.
- Unul dintre secretele sănătății constă în aceea că mănâncă un singur fel de mâncare la o masă. Niciodată nu combină mai multe tipuri de produse. Colonelul Bradford mânca la o masă doar pâine, la altă masă doar fructe și legume. La început i-a fost greu să se dezobișnuiască de varietatea de mâncare cu care era obișnuit, dar în scurt timp s-a bucurat de avantajele acestui tip de dietă.
- Călugării tibetani consideră că făinoasele, fructele și legumele nu trebuie amestecate cu carne sau pește.
- Făinoasele sunt în conflict cu proteinele. Dacă mâncați pâine cu carne, ouă sau brânzeturi, veți cauza nu doar un discomfort la nivelul stomacului dar veți contribui la scăderea duratei de viață.
- Dacă doriți, puteți avea o masă cu carne. Puteți mânca unt, ouă și brânză la masa de carne, dar sunt strict interzise dulciurile.
- Din când în când puteți avea la o masă toate făinoasele, pâine, unt, prăjituri, budincă, fructe, legume crude sau gătite.
- Untul este neutru. El poate fi consumat atât la masa de făinoase cât și la masa de carne. Laptele se potrivește însă, mai bine cu carnea.
- Cafeaua și ceaiul trebuie să fie întotdeauna negre.
- Tibetanii nu mănâncă oul întreg, decât dacă sunt implicați într-o activitate fizică intensă. În această situație, mănâncă un ou, fiert moderat. În rest consumă foarte multe gălbenușuri, dar nu și albușul. Albușul este bun pentru mușchi, aceasta fiind și explicația pentru care îl mănâncă doar atunci când depun efort fizic. Gălbenușul, pe de altă parte, are beneficii pentru creier, nervi, sânge și țesuturi. Ei recomandă gălbenușul crud, dar nu în timpul mesei, ci înainte sau după.
- Trebuie să mâncați încet, să mestecați bine. Tibetanii spun că mâncarea trebuie mai întâi digerată în gură pentru a beneficia de toate calitățile ei nutritive.
- Cu cât este mai nutritivă, cu atât veți avea nevoie de puțină mâncare pe parcursul zilei.
Copyright (c) 2005 Carolinda Witt – author T5T – The Five Tibetan Exercise Rites (Penguin/Lantern 2005) and The 10-Minute Rejuvenation Plan (Random House/Three Rivers Press 2007)
Foto: www.lovendal.ro, thegoldensecrets.files.wordpress.com
Comentează