Organismul nostru nu produce vitamina C (acidul ascorbic), insa avem nevoie de ea pentru sistemul imun, structura osoasa, absorbtia fierului si pentru o piele sanatoasa.
La adulti, simptomele deficitului de vitamina C se dezvolta dupa cateva saptamani pana la luni de epuizare a rezervelor de vitamina C. Slabiciunea, iritabilitatea, scaderea in greutate, mialgiile usoare si artralgii se pot manifesta mai devreme.
Simptomele scorbutului (asociat cu anomalii ale tesuturilor conjunctive) apar dupa cateva luni de deficit. Se mai pot dezvolta hiperkeratoza foliculara, par incalcit si hemoragii perifoliculare.
In deficitul de vitamina C, gingiile se inflameaza, devin purpurii, spongioase si friabile, iar in deficit sever, acestea sangereaza. Mai pot aparea infectii secundare. Ranile se vindeca greu si pot aparea hemoragii spontane, in special echimoze la nivelul cutanat al membrelor inferioare sau hemoragie conjunctivala bulbara. Alte semne si simptome includ neuropatia femurala determinata de hemoragie (poate imita tromboza venoasa profunda), edeme la nivelul extremitatilor inferioare si sangerare dureroasa la nivelul articulatiilor.
La sugari, semnele si simptomele deficitului includ iritabilitatea, durerea la miscare, anorexia si incetinirea dezvoltarii. La sugari si la copii, se observa o subdezvoltare osoasa, precum si hemoragie si anemie.
Iată care sunt alimentele bogate in vitamina C
Absorbtia vitaminelor este mai eficienta atunci cand sunt luate din surse alimentare, decat atunci cand provin din suplimente nutritive. De obicei, o obtinem din alimentatie – din citrice, capsuni, rosii si legume cu frunze verzi. Doza zilnica recomandata (DZR) este de 75 mg/zilnic (femei) si 90 mg/zilnic (barbati). Cel mai bogat continut in vitamina C il au: patrunjelul, legumele verzi cu frunze (spanac, varza, broccoli, conopida etc.), ardeii grasi sau iuti, rosiile, morcovii, dar si fructele: kiwi, guave, papaya, citrice etc..
Câtă vitamina C să iei
Organismul tau are nevoie crescuta de vitamina C atunci cand esti racit sau ai febra, ai anumite inflamatii, diaree, hipertiroidie, deficit de fier sau proteine, arsuri sau cand urmeaza sa faci o interventie chirurgicala. De asemenea, daca esti fumator trebuie sa stii ca ai nevoie de o doza mai mare de vitamina C decat un nefumator.
Poti lua in siguranta 500 mg – 1000 mg de vitamina C zilnic, mai ales in perioadele in care alimentatia nu este bogata in fructe si legume sau cand esti intr-una dintre situatiile mentionate anterior.
Sursa foto: vitebsk.cc
Comentează