Între femeile de 10 care se înfruptă din articolele revistei noastre, există multe mămici ( dar și bunici!) . Și, cum e firesc, sănătatea copiilor este unul din subiectele de macim interes pentru acestea. Iată câteva întrebări, care ne-au fost adresate, în ultima perioadă, legate de vederea celor mici. Le-am adunat și i le-am transmis unia dintre cei mai căutați medici oftalmologi din București, specializat în problemele de vedere ale copiilor. Stăm de vorbă, așadar, cu dr. ROXANA COZUBAȘ.
Marina Almășan : – Bună ziua, Roxana! O bucurie să te avem din nou oaspete în paginile revistei noastre. Am o mulțime de întrebari a-ți pune și voi începe cu una generala: un părinte care are probleme de vedere îi va transmite 100% aceste probleme si copilului său? Se poate face ceva, în timpul sarcinii, pentru a împiedica aceasta “moștenire”?
Dr. Roxana Cozubaș : – Intr-adevar exista credinta aceasta generala ca ceea ce ai tu, ca parinte, poti transmite copilului, insa nu este obligatoriu. Sigur ca aceasta gandire ne ajuta atunci cand avem parinti care isi aduc copiii la consult pentru ca ei insisi sunt purtatori de ochelari sau au diverse afectiuni oftalmologice. Totodata, aceasta gandire insa ne si incurca pentru ca sunt parinti care spun ca al lor copil nu are cum sa aiba ceva pentru ca ei nu au ochelari si ajung cu cel mic la consult extrem de tarziu, uneori cand nu se mai poate face nimic!
Marina Almășan : – Am înțeles! Și eu am fost în aceasta situație : fiul meu poartă de mic ochelari, deși niciunul din părinții sai nu au avut probleme de vedere! Dar, spune-mi, cand și mai ales CUM ne putem da seama că copilul nostru are astfel de probleme?
Dr. Roxana Cozubaș : – In toate intalnirile pe tema preventiei in oftalmologie militez pentru consult oftalmologic de RUTINA. In primul rand, cei mici trebuie sa vada ca mai sunt si controale de la care nu pleaca intepati, dezbracati, intorsi pe toate partile, examinati cu lanterne si apasatoare de limba etc. Trebuie sa se obisnuiasca si cu mersul la doctor de rutina, la controale periodice. Lasand la o parte acest obicei, s-ar putea, ca parinte, sa nu observi prea repede un indiciu din partea celui mic, precum ca vederea lui este afectata.
Marina Almășan : – Dar dincolo de aceste controale “ de rutină”, există oare și niște “teste” pe care le poate face chiar o mamă, pentru a depista cât mai devreme problemele de vedere ale copilului său?
Dr. Roxana Cozubaș : – Vederea se dezvolta treptat, pe masura ce inaintam in varsta, mai brusc pana la 3 ani, usor mai putin dupa aceea pana in 7 ani si apoi mai deloc. De aceea este bine sa ne axam pe depistarea afectiunilor pana in varsta de 3 ani, ca sa avem timp sa le reparam. Un copil care nu urmareste cu fiecare ochi in parte o jucarie plimbata prin fata ochilor, in jurul varstei de 6 luni, trebuie sa fie vazut de un medic oftalmolog pediatru cat mai repede. La fel pentru copilul care are un strabism care nu s-a corectat singur pana la varsta de 6 luni, prezentarea la medic este obligatorie. Mai sunt parinti care vin la noi speriati ca s-au luat la intrecere cu cei mici in ceea ce priveste vederea la distanta si au constatat ca nu vad la fel de bine ca adultii; ei bine, asa este, copilul mic poate sa vada si 60-80% dintr-o vedere de adult, nu este obligatoriu sa ajunga la 100% sub 7 ani.
Marina Almășan : – Aha! Iată ce lucruri interesante aflăm! Și care este cea mai “timpurie” vârstă pt purtatul ochelarilor?
Dr. Roxana Cozubaș : – Eheee, aici este cea mai mare dilema a parintelui – nu e prea mic pentru a purta ochelari?! Nu, niciodata nu este prea devreme sa poarte ochelari, daca starea oftalmologica o impune. Sunt afectiuni in care trebuie sa “ochelarizam” micutul pacient de la 5-6 luni, uneori si mai devreme, iar in ziua de azi exista rame si lentile potrivite pentru toate varstele.
Marina Almășan : – Și la ce să ne așteptam dacă, din neglijența sau o “milă” prost înțeleasă, amânăm momentul?
Dr. Roxana Cozubaș : – Sa stii ca, de cele mai multe ori, bunicii ne sar in cap ca “fortam/stricam/lenevim” ochii copilului cu ochelarii, ca mai bine sa il lasam sa se dezvolte singur, ca este mic etc. Cea mai mare greseala! Am avut cazuri in care mama, care a inteles gravitatea situatiei, a reusit sa repare problema oftalmologica irecuperabila in care se putea afla copilul ei, luandu-si concediu doua saptamani si stand cu cel mic in timp ce purta ochelarii si ocluzorul, pentru ca bunica nu voia sa “chinuie” copilul. Uneori, parintii fac foarte rau copilului in acest fel, din dorinta de a nu-l supara, insa mai tarziu copilul tot catre ei se va indrepta cu reprosuri pentru ca ei nu constientizeaza seriozitatea situatiei.
Marina Almășan : – Deci…fără milă, când e vorba de sănătatea puiului nostru! Spune-mi, Roxana, defectele de vedere se “repară”?
Dr. Roxana Cozubaș : – Depinde de situatie si “daca aveti pile la Doamne-Doamne” ☺ asa le zic eu parintilor. Atunci cand sunt mici, majoritatea copiilor se nasc cu ochii mici, uneori mai ovalari decat ar trebui. Au hipermetropie si astigmatism. Pe masura ce ochiul creste, el se face mai rotund si mai mare, iar aceste dioptrii scad singure. Din pacate, la unii copii acest lucru nu se intampla, iar purtarea ochelarilor nu duce la vindecarea situatiei ci numai transfera la creier o informatie corecta pe care copilul sa o perceapa rapid. La varsta de 7 ani, ochii ar trebui sa se opreasca din crescut, insa sunt copii ai caror ochi continua sa creasca si asa apare miopia care se dezvolta pana la 16-20 de ani si uneori si peste aceasta varsta. Miopia nu mai da inapoi, insa se poate opera dupa ce ochiul si-a incheiat dezvoltarea.
Marina Almășan : – Să nu râzi de mine, dar te voi întreba ceva, poate, comic! Pe vremuri, se spunea că morcovii îmbunătațesc vederea. E un mit? Există alimente care au această proprietate?
Dr. Roxana Cozubaș : – Nu numai pe vremuri, dar si acum mai aud parinti care declara ca isi vor indopa copiii cu morcovi la aflarea vestii ca au nevoie de ochelari. Mai sunt o multime de alte alimente, mai eficiente decat morcovii, pe care trebuie sa le includeti in alimentatie – toate fructele de padure, legume si fructe viu colorate, frunzele cat mai verzi, nuci, seminte, avocado, ouale si lista poate ingloba absolut tot ce are natura mai aproape de ea sa ne ofere – legume si fructe locale, la timpul lor.
Marina Almășan : – Sper că mămicile și-au notat lista ta! Hai să trecem la lucruri și mai concrete : Cum alegem ochelarii pentru cei mici?
Dr. Roxana Cosubaș : – Dupa ce aveti o reteta de ochelari pentru cel mic urmatorul pas este sa va prezentati la un centru de optica unde se afla modele adaptate varstei lor. Ramele pentru copii sunt din plastic moale sau silicon foarte flexibil, cu terminatii speciale pentru zona urechilor, uneori cu snur care se leaga la spate. Lentilele sunt din policarbonat, un plastic special care nu se sparge la oricate socuri l-ai supune pentru a rezista nazdravaniilor la care sunt supusi ochelarii copiilor. Pentru un plus de atractivitate, ramele pot avea diverse personaje de desene animate pe ele, iar eu incurajez parintele sa lase copilul sa aleaga rama pentru a fi atras de purtarea ochelarilor.
Marina Almășan : – Bună idee! Și să nu uitam proverbul “Vai de părinții care nu ascultă de copii! 😁 Pentru că tot e vară, o întrebare “de sezon”: le este indicat și celor mici să poarte ochelari de soare?
Dr. Roxana Cozubaș : – Acesta este un subiect foarte controversat, iar parerile sunt foarte impartite. Daca la varste foarte mici, sub 2-3 ani, cam toti oftalmologii suntem de acord ca nu e cazul cu ochelari de soare la copil, ci mai degraba protejat de soare direct, la varste mai mari sunt unii oftalmologi care nu agreeaza deloc purtarea ochelarilor de soare. Academia Americana de Pediatrie atrage insa atentia ca 80% dintre radiatia ultravioleta incasata pe perioada unei vieti se face pana in 18 ani. Adica daca nu te protejezi pana atunci, cand petreci foarte mult timp in aer liber, cam degeaba iti mai pui ochelari de soare la batranete cand raul a fost deja facut si efectele sunt ireversibile. Asadar, daca nu se poate evita expunerea la soare, da, recomand ochelari de soare copiilor, achizitionati din magazine specializate, pentru a fi sigur de calitatea lentilelor.
Marina Almășan : – Care sunt activitățile care strică vederea copiilor noștri? Ce restricții recomanzi?
Dr. Roxana Cozubaș: – Heheee, daca ai stii cate de “Doamna doctor, nu e asa ca nu e bine sa stea la calculator?” am auzit ☺ problema expunerii la monitoare vine din doua directii: una este distanta de lucru foarte mica (cei mici au oricum manutele mici, asa ca aduc totul aproape de ochi), iar a doua este lumina albastra-violet la care sunt expusi, extrem de daunatoare in timp. Pana la 2 ani ar fi bine sa nu expunem deloc copiii la ecrane, urmand ca ulterior sa incepem cu cate 10-15 minute pe zi, perioada crescuta usor la fiecare an, ajungand la o ora pe zi, la varsta de 7 ani, in conditiile in care nu sunt probleme oftalmologice care sa impuna scaderea acestei perioade.
Marina Almășan : – Pare o utopie ceea ce spui, dar sper că cititoarele noastre sunt mame responsabile și…vor băga la cap! În finalul interviului vreau să mi te imaginez la o consultație de rutină. Ce obișnuiești să le spui, la plecare, micuților tai pacienți?
Dr. Roxana Cozubaș : – Ai o privire de vultur, ai grija de ea! Sa ne vedem cu bine!
Marina Almășan : – Iar tu, Roxana Cozubaș, ești fermecătoare și cred că nu vor greși deloc acei parinți, care, înainte de a se programa la tine, le vor spune copiilor lor : “-Vom merge la Zâna cea bună, care o să se uite în ochișorii tăi!” . Mulțumesc pentru interviu!
Comentează