Amintiri din valiza LAMONZA

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 44 : Prin răcoroasa Copenhaga.

Așadar, din nou hai-hui, printre călătoriile trecutului. Și ce amintiri ar fi mai frumoase, în aceste zile toride de vară, decât unele …”răcoroase”, din țări unde căldura e oaspete rar. Asadar…țup pe dulap, după valiza LAMONZA- depozitarul călătoriilor mele- pe care o somez să-mi prezinte, la raport, câteva fotografii din îndepărtata Copenhaga – capitala țării unde, se spune, trăiesc oamenii cei mai fericiți.
…. Mă aflu la mal de mare. E frig, bate un vânt pișcăcios și mă uit cu milă la micuța sirenă golașă, care stă pe o stâncă privind undeva, în larg. Noroc că nu e vie. E o statuie, dar una foarte importantă pentru locuitorii orașului sau. Anual, opera sculptorului Edvard Eriksen este admirată de un milion de turiști. Ne aflăm , carevasăzică la Copenhaga, capitala Danemarcei. Minulescu i-ar fi spus probabil ” orașu-n care plouă de trei ori pe săptămână”, căci, contrar așteptărilor, nu zăpada, ci ploaia reprezintă vedeta anotimpului rece în țara plasată în Nordul Europei. Iernile sunt scurte si reci, cu doar o oră sau două de lumină și cer mereu gri.

Copenhaga este fără îndoială locul in care basmele vechi se impletesc cu arhitectura si designul modern si
stralucitor; locul unde ai impresia ca intr-o zi ai vazut totul, dar, de fapt, iti trebuiesc luni să poți spune că ai descoperit, cu adevărat, orașul . Se poate spune că acesta reprezintă o legătură nu numai geografică, dar și culturală între Europa continentală și Scandinavia.

Ocupând principala insulă Zealand a Danemarcei, dar și o seamă de alte insulițe mai mici, Copenhaga este suficient de mare pentru a fi o metropolă unde cumpărăturile, cultura şi viaţa de noapte sunt , am putea spune, la superlativ ,dar, totusi suficient de mică, pentru a fi și intimă, și sigură şi , mai ales, ușor de străbătut! Traficul nu este turbat, precum în alte capitale europene, bicicleta fiind mijlocul preferat al celor aproape 1,9 milioane de locuitori ai zonei metropolitane. De reținut că populația totală a Danemarcei numără 5 milioane și jumătate de locuitori.

Copenhaga a fost în mod repetat, recunoscută ca fiind unul dintre oraşele cu cea mai bună calitate a vietii, considerat fiind, de asemenea, unul dintre orașele cele mai ecologice. Apa din port este atât de curată încât se poate înota în ea. Firește, vara! Odată cu începutul mileniului, Copenhaga a cunoscut o puternică dezvoltare urbană şi culturală. Începând din 2008, ea a fost catalogată ca fiind al 7-lea oraș din lume în ceea ce privește investițiile. Danezii, de fapt ca și majoritatea nordicilor, sunt foarte preocupați de arhitectură și design. Noul val de designeri de succes şi arhitecţi au schimbat chipul orasului, lucru atestat de nenumăratele clădiri noi, cu o arhitectură avangardistă, dar care păstrează elementele trecutului lor de vikingi și mari navigatori. Preocuparea pentru design este ilustrată bogat în Muzeul de design din Copenhaga, pe care-l vizitez cu mare bucurie : odată, ca să mă ascund de frigul de afară😁, iar apoi pentru că imi place să visez, cum mi-aș fi “îmbrăcat” eu locuința, dacă aș fi avut posibilităti nelimitate. Sience-fiction, adică! 😁

Înclinația pentru designul interior și pentru confortul pe care fiecare danez și-l dorește în locuința sa este confirmat și de omniprezența celor mai importante firme de elemente de mobilier și decorațiuni interioare, devenite branduri internaționale. Danezii intră în magazinele lor de mobila și design cu firescul cu care intrăm noi în supermarketuri. De fapt, locuitorii Danemarcei au o vorbă : orice ai produce, trebuie să treacă obligatoriu prin mâna unui designer! Și vă voi mai spune că țara deține supremația mondială în ceea ce privește designul scaunelor și al corpurilor de iluminat!

 

 

După trei zile de cutreierat orașul, când sub umbrelă, când sub un soare cu dinții ascuțiți, echipa Hai-Hui a ajuns la o concluzie unanimă: Copenhaga este un oraș taaare frumos, pe care nu te mai saturi, colindându-l! Momentul pe care n-aveți voie să-l ratați, ca turiști, este solemnitatea schimbării gărzii la Palatul Regal.

Regatul Danemarcei este o monarhie constituțională organizată sub forma unei democrații parlamentare, având sediul guvernului în Copenhaga. Danemarca se laudă cu 1000 de ani de vechime neîntreruptă ale aceleiași familii regale, ceea ce situează țara în fruntea unui top european al longevității. Regina Margareta descinde prin tatăl său din regii Danemarcei iar prin mama sa din suveranii suedezi. Bunicul matern a fost regele Gustav al VI-lea al Suediei iar bunica maternă, Margaret a Marii Britanii care era nepoata reginei Victoria. Cel care va moșteni tronul Danemarcei este fiul cel mare al reginei, Frederic Andre Henric Cristian.

….Garda regală s-a schimbat și o pornesc, în pas de voie, spre Castelul Rosenborg – gazda unora dintre cele mai de pret comori culturale ale Danemarcei. Castelul a fost ridicat în sec.al XVII lea, in timpul domniei Regelui Christian al IV-lea ca și resedinta pentru petrecerea timpului liber. O demonstrează și frumosul parc al castelului.
Ultima oprire – una de “relaxare” : în TIVOLI, cel mai vechi parc de distracții din lume.Tivoli Gardens, care le eclipseaza pe toate.
Tivoli este un curcubeu scandinav de gradini, distractii in aer liber, restaurante, cafenele, teatre, o scena in aer liber si o sala de concerte, sediu al orchestrei simfonice. Artisti internationali evolueaza aici in toate anotimpurile.
Cu 5 milioane de vizitatori adunați de prin întreaga lume in fiecare an, parcul e mai popular decat orice atractie daneza. Locul a facut parte din fortificatia si zona de demarcatie ce inconjurau cândva orasul. Dar in 1841, un ziarist intreprinzator (iată! ) l-a convins pe regele Christian al VIII-lea, că, daca oamenii ar avea un loc unde să se distreze, vor fi mai putin predispusi sa vorbeasca despre politică sau revoltă. Regelui i-a surâs teoria și i-a dat permisiunea să infiinteze un parc, pentru a furniza maselor spectacol si distractie corespunzatoare. O privire rapidă, peste secole, la fețele fericite ale vizitatorilor Parcului , pare sa demonstreze că Georg Carstensen a avut dreptate…

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/