Să te simți obosită, din când în când este absolut firesc: 8 ore pe zi la serviciu, să duci și să iei copiii de la școală și toate celelalte responsabilități de care trebuie să te achiți. Cu toate acestea, dacă te simțiți obosită îm marea majoritate a timpului poate fi ceva mai mult decât o simplă somnolență.
Iată care ar putea fi cauza oboselii tale:
1. Ești deshidratată
Conform studiilor efectuate la Univesitatea din Connecticut, chiar și o deshidratare medie poate determina o scădere semnificativă a energiei corpului, a stării generale și a abilităților cognitive. Deshidratarea îi afectează atât pe cei care au folosit banda de alergat timp de 40 de minute, cât și pe cei care au stat să se odihnească, ceea ce înseamnă că trebuie să vă hidratați, indifirent de tipul de activitate în care sunteți implicați.
2. Sari peste mese
Avem nevoie de energie în mod constant, pe toată durata zilei, în special persoanele care muncesc mult și care au și responsabilități în afara serviciului. Cea mai parte a energiei o obținem din mâncare. Atunci când sărim peste o masă, rezervele organismului scad dând senzația de slăbiciune. Aveți grijă să luați mese mici și dese pe parcursul zilei, mâncați sănătos, cum ar fi fructe, legume, nuci pentru a vă menține un nivel energetic crescut.
3. Folosești telefonul sau laptopu-ul înainte de culcare
Din păcate, tot mai multe persoane țin telefoanele și laptop-urile lipite de ele în marea majoritate a timpului. Primul lucru pe care îl fac dimineața când se trezesc este să își verifice mail-urile, notificările de pe Facebook și repetă acest ritual seara, înainte de culcare. Diverse studii au demonstrat că expunerea la lumina albastră dură sau albă pe care o reflectă aparatele digitale afectează creierul, în special melatonina, care are un rol foarte important în procesul de trezire și culcare. Astfel, orice dezechilibru al acestui hormon poate cauza reducerea semnificativă a somnului. Încercați, când ajungeți acasă, după o zi de muncă, să citiți o carte, să vă jucați diverse jocuri de masă cu ceilalți membrii ai familiei, decât să intrați automat pe Facebook sau să jucați CandyCrash. Veți fi mult mai relaxați și veți observa că veți dormi mult mai bine.
4. Ai o dietă bogată în grăsimi
Studiile au demonstrat că o dietă bogată în grăsimi provoacă somnolență în timpul zilei și dificultăți de concentrare, în timp ce o dietă bogată în carbohidrați are exact efectul opus. Ai grijă să optezi pentru carbohidrați sănătoși, cum ar fi: fructe, orez brun, cartofi dulci și evită mâncărurile gătite în ulei.
5. Bei alcool înainte de culcare
Mulți consideră că a bea un pahar sau două de vin înainte de culcare îi va ajuta să adoarmă mai repede. Ceea ce este adevărat, funcționează, dar afectează nivelul de insulină din corp care vă va face să vă zvârcoliți toată noaptea și să aveți un somn agitat. Cercetările făcute de Universitatea Brown au demonstrat cum consumul de alcool seara stimulează mintea și corpul mult mai mult decât dacă alcoolul este consumat în cursul zilei.
Sursa:www.powerofpositivity.com
Foto: epmgaa.media.lionheartdms.com, telegraph.co.uk, Jamie Grill/Getty Imagees
Comentează