Diverse Timp liber

24 K nu se referă întotdeauna la …aur!

Până mai ieri, când auzeam rostindu-se “24 K”, primul lucru care-mi venea în minte era o bijuterie din aur.

….Când, în corespondențele mele cu Alice – reprezentanta Serviciului de Cultură și Informații al guvernului Coreean – m-a anunțat că mi-a aranjat un interviu pt TVR cu o celebră trupă de K-Pop, m-am bucurat nespus. La două zile un alt mail de la Alice îmi cerea, în avans, întrebările pentru băieți. Am intrat într-o oarecare panică, datorată faptului că toate cunoștințele mele în materie de K-Pop erau cam străvezii și că, în afară de celebrul hit Gangnam Style, lansat cu ceva ani în urmă de simpaticul Coreean Psy, nu cred să mai fi ascultat vreodată, vreo altă melodie coreeană . Drept care am plonjat în internet – salvarea tuturor jurnaliștilor care vor să știe câte puțin din toate – și m-am inițiat în tainele K-Pop-ului!

Denumirea vine, cum lesne își poate da seama fiecare, de la Korean Pop sau muzică pop coreeană. Prin urmare, genul muzical desemnat de inițiala K își are originea in Coreea de Sud ( unde este rege!) , fiind caracterizat de mai multe stiluri muzicale: pop, muzică electronică, hip-hop, rock, R&B. Trupele de K-Pop sunt, de regulă, alcatuite din mai mulți femei sau bărbați, cu vârstele cuprinse între 16-25 de ani. Sute de mii de spectatori adună concertele acestor trupe, la reprezentațiile cărora foarte des vei vedea destule domnișoare țipând isteric sau chiar leșinând la vederea idolilor lor. În industria K-Pop se vehiculează sume uriașe, costumele de scenă ale artiștilor costând și ele averi întregi. În ultima vreme, datorită internetului, numărul fanilor K-Pop din întreaga lume a crescut vertiginos.

Într-o cafenea cochetă de Seoul, echipa TVR urmează să se întâlnească, pe de o parte , cu cei 7 baieți de la 24 K, iar pe de alta, cu omoloaga sa : echipa de filmare de la prestigiosul canal de televiziune coreean MBC, care realiza un documentar despre 24 K și , prin urmare, fost încântată să includă în acesta și întâlnirea trupei cu jurnaliștii veniți din România.
La început au apărut băieții : tineri, frumoși machiați impecabil, prietenoși foc. Am făcut cunoștință, am stabilit cadrul pentru interviu. Liderul geupului , Cory, este și cel care vorbește o engleză impecabilă. Îmi spune că , de la vârsta de 5 ani, locuiește in Statele Unite. Cu restul mă înțeleg prin semne și zâmbete. Uneori intervine și Yoo Jin, translatora noastră. Băieții mă întreabă cum se spune “ Te iubesc, România” și, după ce au silabisesc, repetând după mine, de câteva ori, această declarație, îmi mărturisesc că , de fapt, ei au vizitat, în iarnă, România și că s-au simțit chiar foarte bine! Se amuză, văzând privirea mea surprinsă și îmi povestesc cum au mâncat sarmale, la București, și cât de mult le-au plăcut! Nu vreau să rămân mai prejos și le înșir și eu câteva mâncăruri coreene care m-au dat gata aici, la ei acasă, și…uite-așa, ne împrietenim!
Interviul decurge cald, prietenesc ( îl veți putea asculta curând, în cadrul documentarului ce va fi difuzat de TVR și având ca subiect călătoria noastră la Seoul), și are și o doză de inedit: este filmat simultan de două echipe de filmare, de pe două continente! Iar în final, pentru ca tacâmul emoțiilor să fie complet, colegii de la MBC mă roagă să le acord și eu lor… un interviu! Crezând că voi fi chestionată cu privire la impresiile mele în Coreea, accept cu plăcere. Mă trezesc însă intervievată pe teme de…. K-Pop!..Sfertul de secol petrecut pe ecran mă ajută să depășesc cu talent, situația ușor stânjenitoare, și aleg răspund, referindu-mă la talentatul Psy, singurul artist coreean din întreaga mea cultură generală!
Iar pentru că, în așteptarea interviului televizat, aș vrea să vă fac totusi cunoștință cu băieții de la 24K, vă voi spune în continuare că trupa  a luat ființă în anul 2012, avându-i în componență pe Cory, Sungoh, Kisu, Jeonguk, Hui, Changsun, Jinhong și Hongseob. În septembrie 2012, cei șapte au lansat mini-albumul lor de debut, intitulat „Hurry Up”, care a avut , din prima, un mare succes la public, fiind remarcat și de presa muzicală, care l-a mângâiat pe creștet cu cronici extrem de favorabile. Trupa a început să concerteze apoi pentru promovarea albumului, în paralel lucrând și la următorul. Acesta avea să apară la 1 august 2013, sub numele „U R So Cute”.
Ca o noutate, piesa care dă numele albumului, conține secvențe de chitară cu distors, încadrate în ritmurile muzicii ­house de inspirație europea­nă. În 2014, trupa a intrat într-o pauză concertistică, reve­nind un an mai târziu cu o nouă componență și cu un nou single, „Hey You”. La scurtă vreme avea să fie lansat un alt single, „Super Fly.” De data aceasta, din trupă fac parte : Cory, Jeong Uk, Kisu, Hui, Chang Sun, Jing Hong și Hong Seob – adică cei pe care-i veți și putea vedea în interviul meu.
….și încă un amănunt amuzant, “de culise” : unul dintre băieți, vrând cu siguranță să fie drăguț cu mine, adaptează declarația “ Te iubesc, România”, repetându-mi neîncetat “ Te iubesc, Marina! “, spre amuzamentul colegilor mei de echipă. Îi tot răspund cu “ Kamza hab mi daaaa!( cu a-ul de final prelung și cântat, așa cum am văzut că fac coreenii! ) ”, adică “Mulțumeeeeesc!” , repetându-i la nesfârșit că nu sunt persoana cea mai potrivită pentru a primi astfel de declarații de la un băiat tânăr și frumos și că mult mai indicată ar fi fost fiica mea. Tânărul însă nu știe engleză și îi tot dă înainte cu “ Te iubesc, Marina!”. Victor insistă și, într-un final, ne facem o poză. Toți trei, ca să nu iscăm gelozii prin țară! 😉

Foto: Victor Socaciu,  arhiva 24 K, nytimes.com, soompi.com

Iată mai jos și unul din cele mai vizualizate videoclipuri ale băieților de la 24 K

 

 

Uscatoare rufe