Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au studiat legile naturii, pentru a trăi în armonie cu aceasta. Timpul a trecut și cunoștințele înaintașilor noștri au devenit deusete, iar omul zilelor noastre, a început să facă schimbări.
Grupându-ne în megalopolisuri, înconjurându-ne de beton și asfalt, devenim din ce în ce mai dependenti de produsele civilizației și aproape că ne-am distrus capacitatea de supraviețuire. Orice schimbare de anotimp devine o adevărată provocare și un mare stres pentru locuitorii orașelor.
Vară, soare și căldură mare. Anotimpul cald aduce cu sine un mare pericol pentru sănătatea noastră. Energia solară deține o putere inimaginabilă, ea poate da viață sau dimpotrivă. Pentru a ne considera protejați, este suficient să cunoaștem și să respectăm câteva sfaturi simple :
1. Să bem apă
Pe timp de arsiță, organismul nostru se răcește accelerat, eliminând, prin piele, o cantitate mare de apă. De aceea, cererea de apă crește cu cam 30 la sută, e de preferat să consumam apa minerală, pentru că odată cu lichidele pierdem sare și minerale. Indicate sunt bauturile calde și chiar fierbinti. Spre exemplu, ceaiul verde.
2. Folositi evantaiul și umbrela
Evantaiul este în măsură să ne răcorească fața, umerii și gâtul. Sunt părtile cele mai afectate de căldură. In India antică, evantaiul era considerat un atribut al regilor.
Umbrela este obligatorie, mai ales pe plajă. Odată cu schimbările climatice, acest element va reveni în trend.
3. Purtați pălăriuțe
Capul este cel mai expus razelor soarelui. Vasele de sânge din cap sunt foarte sensibile la razele de soare și ultraviolete. Purtați pălării cu boruri largi sau sepci cu cozoroc.
4. Purtați haine largi din materiale naturale
Alegeți inul, bumbacul, mătasea. Și renunțati la ținutele mulate.
5. Apelați la ochelarii de soare
Primele atestări ale ochelarilor de soare datează din zona nordului extrem, unde vânatorii încercau să se protejeze de soarele sclipitor, reflectat de zăpadă. Industria modei a preluat repede aceasta idee, astfel încât astăzi beneficiem de o gamă extrem de largă de ochelari de soare.
6. Nu stați mult la soare
Pentru sănătatea voastră, limita este de 30-45 minute pe zi. Este de evitat expunerea la soare intre orele 11-16. Dacă totuși sunteți nevoite să vă expuneți, tineti cont de primele 5 recomandari.
7. Faceți duș de trei ori pe zi
Odată cu transpirația, corpul elimină toxine. Rezultă un miros neplăcut dar și numeroase boli de piele. Alegeți produse cosmetice cu PH 5,5, apropiate de cel al pielii.
8. Folosiți cat mai corect aerul condiționat.
Nu uitați regula de bază : între temperatura exterioara și cea generată de aerul condiționat nu trebuie să existe o diferență mai mare de 7 grade Celsius. Racirea briscă este foarte periculoasa pt organism.
9. Mâncați cu măsură
Când e cald afară, scade pofta de mâncare și corpul începe să funcționeze diferit. Ajutați-l, respectând următoarele reguli alimentare : nu mâncați în exces, consumați legume și fructe, evitați mâncarea picantă, sărată sau dulce. Nu puneți gura pe băuturi carbogazoase!