Sănătate

10 lucruri pe care n-ai voie să le ascunzi de medicul tău

Cu medicul tău trebuie să fii cât se poate de sinceră. Orice lucru “tăinuit” se poate întoarce împotriva ta. Iată câteva exemple de “minciuni”, cu consecințele lor.

1. Da, îmi iau toate pastilele, așa cum mi-ați recomandat
Și în realitate nu este asa. Mai și uiti, te mai și saturi, sunt și amare, așa că…ți-e rușine să-i recunoști că nu ai fost tocmai “ordonată”.
Doctorul trebuie să știe dacă ai respectat indicatiile lui. Dacă starea dvs nu s-a ameliorat, el va trage concluzia că medicamentul este ineficient. Ori îl va schimba, ori îi va schimba dozajul. Așa că vă veți expune aiureaa unor efecte secundare nefaste.

2. Nu, nu mai iau niciun alt medicament, în paralel
Sincer? Ceea ce vouă vi se pare nesemnificativ, poate in realitate să influențeze semniifcativ rezultatul noului tratament. Dacă nu enumerați medicamentele pe care le luati, in mod curent, medicul nu va putea să anticipeze diferitele interacțiuni intre medicamente , ceea ce poate conduce la efecte nedorite. Este obligatoriu să menționați antidepresivele, contraceptivele, vitaminele, aminoacizii, viagra, chiar și medicamentele naturiste.

3. N-am măncat și băut nimic, înainte de operație
Pacientul este adus în sala de operații și anestezistul îl intreabă când a mâncat și băut ultima dată. Și pacientul răspunde “Ieri”. Dacă minte, lucrurl acesta se va răsfârnge cât se poate de neplăcut asupra lui. Stomacul trebuie să fie gol, înainte de operație. Cand pacientul se află sub anestezie, sfincterul care desparte stomacul de esofag, se relaxează. De aceea, conținutul stomacului o poate porni în sus, pe esofag, să ajungă în gură, în trahee și chiar în plămâni. Sucurile gastrice sunt un mediu acod. Dacă hrana nedigerată ajunge în plămâni, se poate produce un proces inflamator, inclusiv o pneumonie.

4. Doamne ferește, nu pun gura pe alcool!
Nimeni nu vrea să-și recunoască dependența de alcool. Insa doctorului trebuie spus acest lucru. Pentru că încercările de a tăinui acest lucru vor influența atât diagnosticul , cât și schema de tratament.

5. Nu, nu fumez!
Este o minciună frecventă, cu aceleași consecințe ca și mai sus.

6. Droguri? Doamne ferește!
În mod firesc, nu-ți vine să faci astfel de confesiuni! Diagnosticul este mult mai greu de pus unui narcoman, mai ales dacă nu știi ce drog consumă. O mulțime de medicamente, inclusiv antibioticele, nu-și fac efectul, dacă se combină cu drogurile, chiar și cu cele ușoare.

7. Am un stil de viață sănătos, fac sport, mă alimentez corect
Dacă analizele denotă ca nivelul colesterolului este uriaș, că tensiunea arterială este critică, e absutrd să susții că duci un mod de viață sănătos? Multe îmbolnăviri reclamă schimbarea modului de viață. Oculați-vă singuri de asta și nu așteptați de la medic pilule miraculoase!

8. N-am luat niciun medicament pentru asta!
Automedicația este oricum un lucru grav, mai ales dacă o tăinuiți. Dacă nu-i spuneți doctorului de pilulele pe care vi le-a recomandat o colegă se serviciu, el nu va reuși să depisteze corect simptomele bolii dvs, căci vor fi mascate de medicamentele pe care le luați, pe furiș. Sau vă va recomanda alte medicamente, care fie nu se combină corect cu primele, fie vor duce la o supradozare.

9. Nu, aici nu mă doare!
Exista două motive pt care pacienții își ascund simptomele : se tem ca doctorul să nu descopere ceva grav sau se mândresc că pot trece peste o durere mare. Total greșit! Faptul că ascundeți, nu va va ajuta să găsiți cauzele bolii voastre și să o tratați. Veți fi ca un struț, care-și ascunde capul în nisip, ca să nu vadă realitatea.

10. Da, am înțeles totul!
Între 40 și 80 % din informațiile primite de la doctor sunt uitate, până ajungem acasă. Iar restul poate fi înțeles chiar greșit! Așa că nu mai dați din cap, ci notați amănunțit, pe o foaie de hârtie, tot ce vi se spune, iar apoi studiați în amănunt tot ce vi s-a recomandat. Puneți întrebări, dacă doctorul folosește termeni necunoscuți. Acasă, notați alte intrebări care vă vin și pe care i le veți pune medicului, la vizita următoare. Nu vă jenați să întrebați orice! Totul are legătură cu însănătoșirea dvs!

Sursa : lifehacker.ru
Imagine reprezentativă : Deposit photos