Sănătate

Ziua internațională a Sindromului Down

Astăzi, 21 martie ne gândim la cei care nu primesc darurile pe care noi, cei considerați norocoși le primim la naștere. Și nu, nu mă refer la “norocul” de a ne naște într-o familie bogată, deșteaptă, într-o țară unde dreptatea domnește sau mai știu eu în ce situație extraordinară. Mă refer la acele daruri esențiale, care ne pot coordona pașii spre a crea lucruri artificiale cărora ulterior le dăm o însemnătate aparte. Darurile esențiale sunt din punctul meu de vedere … sănătatea (sub toate aspectele ei) și norocul pe care ți-l mai faci si cu cele 10 degete de la mâini. Astăzi vorbim și cred că este greșit spus “sărbătorim” Ziua Internațională a Sindromului Down. Nu cred că există cineva care astăzi sărbătorește, dar este întradevăr o ocazie să ne amintim cu pioșenie de cei suferinzi și care își duc existența vitregiți de o normalitate standardizată. Dar… ce este Sindromul Down?

Sindromul Down (trisomie 21) reprezintă o afecțiune cromozomială (o afecțiune din naștere, care este prezentă la copil încă din momentul conceperii) cauzată de prezența unui cromozom 21 suplimentar. Cromozomii sunt structuri microscopice prezente in fiecare celulă din fiecare țesut al organismului. Ei poartă planul tuturor caracteristicilor pe care le moștenim. Acest plan este purtat sub forma un mesaj codat prezent într-o substanță chimică denumită ADN. La om, sunt 23 de perechi de cromozomi în fiecare celulă, 46 în total. Un set de 23 de cromozomi se moștenește de la tată iar celălalt set de 23 de la mamă.
În 1959, geneticianul de origine franceză, profesorul Jérôme Lejeune, a descoperit că sindromul Down era cauzat de prezența unui cromozom 21 în plus, rezultând astfel un număr total de 47 de cromozomi în loc de 46.
Cu plecăciune, astăzi ne rugăm pentru cei care trăiesc altfel și … poate mai frumos!

Sursa: wikipedia
Poze: google.ro (sfatulmamei.ro)

Etichete
Uscatoare rufe