Sănătate

Pasi pentru o masurare cat mai corecta a tensiunii arteriale

Atunci cand iti masori singur tensiunea arteriala, modul in care te pregatesti pentru test, pozitia bratului si alti factori pot influenta rezultatul masuratorilor in proportie de 10% sau chiar mai mult, sustin expertii de la Harvard Medical School. Aceasta modificare a rezultatului este importanta intrucat poate duce la erori de diagnostic si, prin urmare, si de tratament.

Tensiunea arteriala este compusa din doua numere, afisate unul sub altul. Primul numar reprezinta tensiunea sistolica, adica nivelul presiunii in artere atunci cand inima se contracta si pompeaza sange. Cel de-al doilea numar este tensiunea distolica si reprezinta nivelul presiunii in artere atunci cand inima se relaxeaza si primeste o noua cantitate de sange.

Cand iti masori tensiunea arteriala, este extrem de important sa inveti tehnica potrivita de la medicul de familie sau medicul cardiolog care te monitorizeaza. De asemenea, roaga medicul sa te ajute sa alegi un tensiometru potrivit si sigur, astfel incat rezultatele sa fie cat mai corecte si relevante.

Reguli pentru masurarea corecta a tensiunii arteriale: 
•    Nu consuma o bautura care contine cafeina si nu fuma cu 30 de minute inainte de testare
•    Stai linistit timp de cinci minute inainte de inceperea testului
•    In timpul masuratorii, stai asezat pe scaun cu picioarele pe podea si bratul sprijinit pe o masa, astfel incat cotul sa fie aproximativ la nivelul inimii
•    Partea gonflabila a mansetei tensiometrului ar trebui sa acopere complet cel putin 80% din brat, iar manseta trebuie sa fie pusa pe pielea goala, nu peste un tricou. Pozitioneaza manseta la 2 cm deasupra plicii cotului
•    Nu vorbi in timpul masuratorii si nu misca bratul
•    Masoara tensiunea arteriala de doua ori, cu o scurta pauza (1 minut) intre masuratori. In cazul in care exista o diferenta de 5 milimetri coloana de mercur (mm Hg) sau mai mult intre cele doua rezultate, fa o a treia masuratoare.

Exista si situatii in care poti adapta regulile de mai sus. De exemplu, daca te simti ametita cand te trezesti dimineata sau atunci cand te ridici brusc, ar trebui sa faci doua masuratori: una cat timp stai intinsa in pat si a doua, imediat ce te-ai ridicat, stand  in picioare, pentru a vedea daca valorile se schimba la trecerea de la o pozitie la alta. Afla de la cu medic cum sa faci aceste masuratori si care este valoarea TA care semnifica ceva in neregula.

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate