Lumea îl alintă simplu : Domul din Milano , însă numele său “oficial” este Catedrala Santa Maria Nascente si, fără să exagerăm, îl putem include pe lista celor mai impresionante catedrale din lume. Răsfuflarea ți-o taie, când intri într-însul – în Dom – fiind cel de-al treilea edificiu bisericesc din lume, ca mărime ( l-au “luat” Catedrala din Sevilia și Basilica San Pietro din Roma).
Lucrările pentru construcția catedralei din Milano au început în 1386, când stilul catedralelor gotice a atins a atins apogeul.
Plin de recorduri este Domul din Milano. Bunăoară, Marea orgă a Domului este cea mai mare orgă din Italia, se află pe locul al doilea în Europa (după orga de la Catedrala din Passau, Germania) şi se numără printre cele 15 cele mai mari orgi din lume. Istoria Domului din Milano a fost legată de cea a orgii sale încă de la începuturi.
Grație amabilității Biroului de Presă al Domului, reușim să obținem intrare gratuită “de azi pe azi” . In mod normal, trei zile durează intre momentul adresării mailului oficial și momentul aprobării. Iată însă că Alessandra ( n-o cunosc decât din corespondență!) iubește probabil, România și s-a milostivit, la lectura mierosului meu mail întârziat!
…Deși am fost de câteva ori la Milano, este prima oară cand l-am vizitat “din fir a păr”, și asta pentru că am găsit un partener ideal de “cercetare” : pe la fel de curioasa Ada, alături de care am făcut un duet de “Oh”-uri, “Ah”-uri și “Wow”-uri, atât de dinăuntrul edificiului, cât și și pe nesfârșitele sale terase exterioare, aflate sus-sus, sub cer. Din păcate unul plumburiu, care ne va cam încurca apele zilele acestea. Dar tot am reușit să ne apropiem aproape de tot de Madonnina, statuia care ornează cel mai înalt turn al Domului. iar Dacă Domul reprezintă simbolul oraşului Milano în lume, statuia Madonnina, aşezată pe cel mai înalt turn al domului, reprezintă inima şi sufletul oraşului.
În total, aproape 3500 de statui decorează Domul din Milano, și două treimi din ele sunt în exterior. Cele mai vechi dintre ele au fost făcute între anii 1386 și 1447, altele fiind adăugate între secolele 15 și 18. Fațada este în stil baroc până la primul rând de ferestre, iar apoi în stil neo-gotic. Fiecare dintre cele 5 uși de bronz ale catedralei au fost sculptate de artiști diferiți, între anii 1840 și 1965 și au teme diferite.
Pentru a putea aprecia însă pe deplin statuile și cele 135 de turle, trebbuie să iei liftul (care se afla în spatele Domului) până pe acoperiș, de unde, chiar și înorat fiind, ne-am bucura de niste privelișt uluitoare. Și noi, dar și sutele de turiști din jur, cufundați în extaz și în nesfârșite ședințe foto.ceea ce, evident, am făcut și noi.
Interiorul oarecum întunecat este contrastant cu exteriorul strălucitor al Catedralei, dar nu este cu nimic mai puțin impresionant. Cele 52 de coloane și vitraliile naosului datează majoritatea din secolele 15-16 și sunt cele mai mari din lume și lasă o impresie puternică asupra vizitatorilor.
…Am încercat la randu-ne să numărăm cele 3500 (!!!) de statui din statisticile oficiale și care îmbracă Domul prin interior și exterior și…ne-am împotmolit! Am continuat, evident, cu pozele ( Ada este , ca și mine, o împătimită a fotografiei!) Așa că, în aceste fotografii apar nu numai două personaje zăpăcite de Frumos, ci și imagini ale Domului din Milano, luate din toate unghiurile si …din tot sufletul : pentru voi, dragii mei, cei care poate nu ați avut șansa de a respira aerul acestui uluitor loc de pe Terra.
…să nu uit să semnalez o inițiativă drăguță a Municipalității, cred : o fotografă pitorească prin înfățișare, imortalizează – ca surpriză! – turiștii aflați în preajma Domului, oferindu-le apoi fotografia editată in cadrul unui “ziar de epocă”. Așadar …putem spune că “am apărut in presa locală”…a secolelor trecute! 😁
Comentează