Nutriție

Vrei să ai o imunitate de fier? Iată ce nu trebuie să-ți lipsească de pe masă 

 

Vine toamna, fără doar și poate. Și e firesc să fie așa : priviți calendarul : ne apropiem vertiginos de octombrie!Temperaturile oscilante, vântul din ce în ce mai rece și ploile care ne dau târcoale, nu fac decât să  ne amenințe imunitatea, făcându-ne mai vulnerabili la orice fel de boli, dar în special la COVID, că doar acesta este spaima momentului! Dacă nici nu dormim prea bine, suntem stresați, sedentari  și ne alimentăm necorespunzător, chiar că am încurcat-o! Avem toate șansele să dezvoltam temuta boală și multe altele, pe lângă ea! 

Probabil o știți deja, există o serie de alimente care ajută la îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar. Citiți lista de mai jos, notați-vă cu grijă fiecare aliment și apoi străduiți-va să vi le includeți în meniul zilnic. 

1. Supa de pui

Dacă nu aveți poftă de mâncare și vă simțiți slăbiți, consumați supă de pui. Pe de o parte, lichidele sunt foarte importante pentru organism, pe de alta, sup de pui vă ajută la eliberarea căilor respiratorii și vă oferă energia de care aveți nevoie. Adăugați cât mai multe legume în supa de pui : va deveni o sursă bună de vitamine și minerale.

2. Usturoiul

Acesta este renumit încă din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile lui împotriva infecțiilor. Motivul? O cantitate mare de antioxidanți. Usturoiul ajută în prevenirea răcelilor și a bolilor gastrointenstinale.

Uleiul volatil sulfuros numit alicină, din componența usturoiului are rolul de a opri dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor și de a stimula activitatea enzimelor digestive.

Folosiți-l pe scară largă! 

3. Ghimbirul

Pentru răceală și gripă – e antidotul perfect! Ceaiul de ghimbir decongestionează căile respiratorii și are efecte anti-inflamatorii, darorită gingerolului – substanța activă pe care o conține

4. Citricele

Noi nu producem vitamina C, motiv pentru care aceasta trebuie adusă în organism prin alimentație. Cu precădere citricele sunt bogate in vitamina C. Consumați așadar: portocale, grapefruit, lămâi, kiwi, clementine, mandarine etc.

5. Ardeiul iute

Acesta este un decongestionant excelent al căilor respiratorii și o sursă bună de vitamina C. Cei roșii vin în plus și cu vitamina A. Ambele vitamine sunt vitale pt sistemul imunitar. 

6. Broccoli

…conține o varietate de substanțe cu roluri antioxidante. Broccoli trebuie preparat termic cât mai puțin. Alegerți gătitul la aburi, astfel încât compușii cu efecte benefice asupra sănătății să nu fie afectați.

7. Ciupercile

Acestea sunt o sursă de seleniu și vitamine B (vitamina B2 si B3). Seleniul este un mineral cu rol antioxidant care ajută sistemul imunitar în lupta cu efectele negative ale antioxidanților.

8. Varza

Și ea întărește sistemul imunitar! Vă adaugă un plus de antioxidanții.

9. Migdale

Migdalele sunt bogate în vitamina B, în special în vitamina B2 și vitamina B3, vitamine care au rolul de a reduce efectele stresului, stres care afectează funcționarea sistemului imunitar.

De asemenea, un sfert de ceașcă de migdale reprezintă aproximativ 50% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina E care ajută la stimularea sistemului imunitar.

10. Dar cele de mai sus nu sunt decât câteva exemple. Iată și alte alimente care nu trebuie să vă lipsească din dieta dvs

  • Pestele oceanic, nucile, uleiul de in – alimente bogate în grăsimile sănătoase de tip omega 3 cu rol anti-inflamator
  • Fructele de pădure – sunt adevărate comori de nutrienți (în special in vitamine C si E).
  • Morcovii – conțin vitamina A, vitamine din complexul B, potasiu, fier, toate acestea sunt ideale în prevenirea răcelii și a gripei.

Concluzia este una  singură : un stil de viață sănătos și o alimentație corectă vă vor proteja, in aceasta perioadă, de tot ceea ce vă este frică! 

Sursa foto : cosmo.ru avestnik.kz  

Uscatoare rufe