Călătorii Timp liber

Varșovia, best off. Episodul 6: În lumea păpușilor

“Nu lăsa niciodată copilul din tine să crească!” 

Este îndemnul interior pe care l-am simțit, la unison, și eu și Dana, aflând că faimosul Palat al Culturii și Științei, cel despre care v-am vorbit zilele trecute , adăpostește , printre altele, și un inedit Muzeu al… păpușilor! 

Brusc, fiecare dintre noi și-a amintit de păpușile copilăriei (Natașa mea era blondă și avea o rochiță roșie în buline, iar eu o pieptănam toată ziua, îi împleteam părul și-i coseam, împreună cu mama, câte o rochiță nouă, pe săptămână), de aceea, înscrisul de pe frontispiciul unuia din corpurile uriașei clădiri a functionat precum un magnet: am intrat valvârtej în muzeu și, simultan, în perimetrul amintirilor, mai precis în vremurile când joaca reprezenta principala noastră activitate. 

Cu Warsaw Pass, accesul în muzeu este gratuit. La intrare, după ce treci de Casa de bilete, o domnișoară ce pare a fi o verișoară îndepărtată a lui Mary Poppins, te invită într-un holișor la capătul căruia se află un șifonier de lemn, precum cele de pe vremea bunicii. Esti invitat să bați de trei ori în ușa din dreapta, tot de atâtea ori în cea din stânga… și deodată, ușile sifonierului se dau în lături și “înlăuntrul său” (de fapt, în încăperea următoare!)  descoperi uluitoarea lume a jucăriilor copilariei. Te cufunzi în ea, uiți de vârsta din buletin și începi să studiezi cu atenție exponatele din vitrine. Ore în șir! Păpușile muzeului nu sunt “păpuși”, în accepțiunea clasica a cuvântului. Sunt, de fapt, niște machete sofisticate și migalos muncite, de dimensiunile unui cuptor de aragaz, și care ilustrează scene din viața păpușilor: camere decorate până la cel mai mic detaliu, interioare de frizerii, pravălii, cabinete medicale, săli de clasă sau de spectacol etc. Toate sunt populate de personaje miniaturale – păpușile – eroine de poveste, care, fără a fi însuflețite, dau viață fiecărui “crâmpei de viață”. Cu năsucurile lipite de vitrine, fetițele bucălate și băiețeii aflați în pauză de boroboațe, privesc fascinați către lumile minuscule din fața lor. Fiecare astfel de machetă are câte o poveste, înghesuită pe etichetele aferente.

 

Iată, bunăoară, această casă de păpuși: ea a fost construită de un fost pilot polonez pe Wing 304, care, după terminarea războiului, s-a stabilit la Londra. Căsuța a fost recuperata și restaurată de către nepoata lui și donată muzeului.

Sau… cum vă place această Brownstone House? A construit-o, la finele anilor 1930 de un fermier american, pentru nepoata lui. Și fermierul și, cu siguranță, și nepoata lui sunt demult praf de stele, însă fascinanta lor căsuță cu păpuși este astăzi admirată de milioane de părinți, bunici și copii din întreaga lume. 

Peste 100 de machete adăpostește muzeul inedit. Si tot aici, vizitatorii pot admira o colecție unică de jucării religioase. 

Dincolo de plăcerea oferită vizitatorilor săi, Muzeul păpușilor din Varșovia reprezintă, practic, un elogiu adus celor care au ca hobby meșteritul și ca trăsături demne de laudă: îndemânarea, răbdarea și… cum altfel? dragostea față de copii și de universul fabulos al vârstei lor, atât de repede trecătoare… 

 

Foto: Daniela Grigore

Călătorie realizată cu sprijinul:

Mulțumim Oficiului de Turism al Orașului Varsovia (Stołeczne Biuro Turystyki)

Publicitate