banner marshal garden
Diverse

3 cuvinte care strică o relaţie

http://www.shutterstock.com/

Chiar şi cel mai sudat cuplu poate eşua la capitolul comunicare când emoţiile sunt intense. În toiul luptei pot fi aruncate vorbe fără a fi gândite înainte. O vorbă spune: „Când emoţiile cresc, inteligenţa scade.”

Cuvintele au un impact puternic, mult mai puternic decât ne imaginăm. A evita sau a alege cu grijă anumite cuvinte putem evita cizele de comunicare.

1. “Trebuie”

Când spuneţi cuiva „trebuie” sau „nu trebuie” îi induceţi persoanei cu care vorbiţi sentimentul că îi sunteţi superior şi că ştiţi mai bine decât el/ea ce are de făcut. Încercaţi mai degrabă o formulă de genul: mi-ar plăcea dacă…, mi-ar fi de folos dacă…

2. “Tu”

În momentul în care începeţi o propoziţie cu „tu”, vei fi cu siguranţă în faţa unei probleme. Dacă spui: „Tu nu mă asculţi niciodată!” cu intenţia de a informa respectiva persoană că ai senzaţia că nu te aude, cel în cauză va percepe următorul mesaj: „Este numai vina ta!”. Este de preferat să îi spuneţi: „Simt că…” sau „Când se întâmplă asta, simt că…”

3. “Aştept”

Cum spunea cineva „Pacea începe atunci când aşteptările dispar”.  Fiecare are în mintea sa o idee despre cum ar trebui să decurgă lucrurile sau despre cum ar trebui să se comporte cei din jur. Ar trebui să vă obişnuiţi cu ideea că nimeni nu este obligat să vă urmeze regulile şi că ceilalţi pot avea alte aşteptări decât voi.

Când folosiţi fraze de genul: „Mă așteptam să…” sună acuzator. Este ca și cum cealaltă persoană a greșit. Se va simți judecată și exclusă și cel mai probabil va reacționa negativ.

Așadar alegeți cuvintele cu grijă și nu îi dați motive partenerului să treacă în defensivă. Gândiți înainte să vorbiți!

Sursa: lifehack.org
Foto: shutterstock.com

Femei de 10 pe Facebook