Călătorii Timp liber

Varșovia, best of. Episodul 12: Orașul care nu te lasă să mori… de foame!

 Există turiști și turiști. Unii, odată ajunși prin depărtări, expolatează la maximum orice ocazie de a face cunoștința cu mâncarea tradițională a țării vizitate. Se documenteaza în avans, apoi studiază cu minuțiozitate atât meniurile restaurantelor, cât și farfuriile celorlalți meseni. După care comandă ceea ce li se pare mai exotic: mâncăruri de care nu au auzit niciodată și pe care nu le pot servi decât în acel loc. Si mai există turiștii comozi, încremeniți în propriile obiceiuri, din care nicio curiozitate din lume nu le poate clinti. Oriunde s-ar afla, ei comandă invariabil: șnițel cu cartofi prăjiți, sau, dacă există, fasole cu ciolan. Dar cel mai bine, pizza, că e comod și ieftin. 

Varșovia e casă bună pentru ambele categorii de plimbăreți prin lume. Restaurantele orașului oferă toate – indiferent dacă pe frontispiciu este menționat sau nu, in  mod expres: “bucătărie poloneză” – si mâncăruri universale  dar și pe cele tradiționale poloneze. Există, firește, și binecunoscutele branduri internaționale, risipite prin tot orașul și marcând omniprezentele pe întreaga planetă fast-fooduri: McDonalds, KFC, etc. Prost să fii însă, să călătorești într-o țară nouă și ofertantă, și să eșuezi, din nou, iar și iar, pe teritoriul hamburgerilor și a nuggets-urilor! 

Marturisesc că mâncarea tradițională poloneză mi-a mers la suflet! Poate și pentru că am primit-o la pachet cu pitorestile localuri, atât de frumos și ingenios amenajate. În Orașul Vechi, bunăoară, fațadele micuțelor cârciumioare și cafenele par a participa la o competiție nedeclarată a imaginației,  ingeniozității și bunului gust!

Iată doar câteva exemple:

Vă voi vorbi acum despre bucătăria poloneză, chiar dacă într-un prea scurt city-break, cum am avut noi, nu poți încerca prea multe bunătăți! Însă există farfuriile celorlalți, spre care poți trage cu ochiul, apoi există lista de bucate si există, până la urmă, schimburile de experiențe cu alți turiști, asemeni ție! 

La capitolul supe și ciorbe, polonezii stau foarte bine: ele nu lipsesc din meniul niciunui restaurant și  sunt foarte variate ca gust si consistență. Bunăoară, prânzul nostru din Orașul Vechi a însemnat, pentru Dana  – un “zurek” – adicătelea o ciorbă acră, cu ou și cârnat, iar pentru mine – mare amatoare de legume – un barszcz czerwony , adică un borș din sfecla roșie, limpede precum supa noastră tradițională de găină, însă de un roșu aprins și avand colțunași plutitori într-însul. Am mai fi putut opta pentru zupa ogorkowa (pe bază de castraveți murați) pentru zupa grzybowa (de ciuperci), dar și pentru cele de burtă, de varză acră, de măcriș sau de cartofi. Dacă era vară, sigur ne comandam câte o “supă rece” – foarte populară în această parte a lumii. 

Personal, am fost trei zile un om fericit. Fiind o mare iubitoare de ciuperci, am constatat maiestria bucătarilor polonezi în a folosi ciupercile intr-o sumedenie de feluri posibile: supe, creme, sosuri, umpluturi, garnituri. Spre deosebire de bucătarii români, care folosesc cu precădere omniprezentele ciuperci Champignon, cei polonezi preferă, ca materie primă, ciupercile de pădure, mult mai gustoase. 

La felul doi, ești un turist de doi lei, dacă nu comanzi vestitele “PIEROGI”. Un fel de colțunași, gatiți în diverse feluri : fierți, prăjiți sau la cuptor. De fapt, colțunasii se întâlnesc aici și în supe (ați văzut, ceva mai sus!), și chiar și la desert. Cei consumați ca fel principal sunt delicioși , iar master-chefii se întrec în a le găsi cele mai diverse umpluturi. Eu, personal, al optat pentru cei cu varză și ciuperci, Dana – pentru cei cu carne. Sosul aferent – foarte diferit și el – le sporește gustul delicios. 

Am mai gustat și mini-clătitele de cartofi. Le spune “Placki ziemniaczane” și se pregătesc din cartof ras, amestecat cu ou , ceapă tocată și condimente, apoi se toarnă cu lingura în uleiul încins din tigaie si…rezultatul e delicios, mai ales dacă le adaugi un sos de ciuperci!

Ca vegetarian, ti-e destul de greu în Polonia, pentru că felurile fără carne sunt destul de rare. Porcul este în top, mâncărurile sunt , de regulă, foarte consistente, fapt datorat și climei, care este în general, rece. 

Dacă te afli în plin proces de cutreierare a orașului, și nu vrei să pierzi vremea prin restaurante, poți servi, în fuga calului, o “zapiekanka”. V-am vorbit despre ea cu ceva timp în urmă când, tot cu Dana, am savurat o delicioasă “zapiekanka” în Cracovia. ( vezi poza de atunci! )  Vă reamintesc că vorbim despre acele baghete, “agrementate” cu de toate: carne, legume, sosuri etc, un soi de pizza, într-o altă prezentare. Și tot pe stradă poți gusta un colac aromat, de tipul “kurtoscolacs”-ului pe care îl mai vezi prin târgurile de la noi. Probabil ca polonezii și ungurii se afla în plin proces de “revendicare” a acestei delicatese stradale, căci am văzut o mulțime de prăvălii care comercializează acest produs ca fiind unui tradițional polonez. Gofrele sunt și ele foarte răspândite și , de asemenea, tot la capitolul “desert”, niște cilindri lungi și subțiri, din napolitană, umpluți cu frișcă. “Rurka” le zice și n-am rezistat tentației, comandând și noi, la un moment dat, așa ceva! 3 zloți bucata. 

Deși, datorită programului nostru draconic, nu ne-am putut permite să ne relaxăm în fața unei halbe cu bere, o vom consemna ca fiind ca mai populară băutură alcoolică, alături de vodka. Este foarte răspândit și vinul fiert, cu tot soiul de mirodenii și fructe într-insul (în ultima seară am savurat și noi câte o cană de astfel de vin!) iar din păcate  mult prea târziu, am aflat de “Miod”:  o băutură specifică, obținută din miere de tei fermentată. Ea datează încă din Evul Mediu, când vița de vie incă nu-și făcuse apariția in Polonia. Am pus “miodul” pe lista de “must”-uri a viitoarei noastre călătorii în această țară! 

Una peste alta, nu vei muri de foame, în Varșovia! Fie că servești prânzul într-un restaurant, fie că-l servești, din mers, apelând la generosul comerț stradal, te vei delecta cu delicioasele oferte tradiționale și asta fără să scoți prea multe parale din buzunar: mâncarea, în Polonia, este foarte ieftină. 

Ah! Și încă ceva: peste tot se poate plăti cu cardul! 

Foto: Daniela Grigore

Călătorie realizată cu sprijinul:

Mulțumim Oficiului de Turism al Orașului Varsovia (Stołeczne Biuro Turystyki)

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.