Călătorii Timp liber

Jurnal de călătorie în Oslo. Episodul 6 : La mulți ani, Norvegia!

Doamne, simt că mă ia cu amețeală! Pozez repede un cuplu îmbrăcat în frumoase costume tradiționale, care-mi trece prin față….Uite și un prichindel, frumos “ambalat” și culcat într-un cărucior ornat cu stegulețele naționale ale Norvegiei! Click și spre el! …Dar, vai, ce fete drăguțe ne trec prin față! Hop și-o poza si cu ele! Nu pot să cred! Și cățeii sărbătoresc, alături de stăpânii lor! …Tiiii! Uite ce tânăr drăguț, parcă e un personaj de poveste! Îi cer voie să mă fotografiez cu el, acceptă bucuros, apoi Geta ne trage în poză, îi mulțumesc frumos tânărului și-i urez “La mulți ani!”, cu ocazia Zilei Nationale. Căci da, am iată șansa de a bifa o experiență de neuitat : petrec Ziua Națională a Norvegiei cot la cot cu norvegienii, în miez de Oslo, într-o zi ce pare decupată din cărțile cu povești, în care soarele arzător luminează oameni frumoși și buni.

 

Tocmai  traversăm Parcul Regal, a cărui liniște, cu care ne obișnuise în zilele trecute, a devenit brusc o forfotă fără margini : pe aleile sale e un du-te vino nesfârșit: familii de norvegieni, înveșmântate majoritatea în straie tradiționale iar dacă nu, oricum îmbrăcate frumos, ca de sărbătoare și având obligatoriu asupra lor fie o cocardă prinsă în piept, fie măcar un steguleț norvegian fluturat energic sau plasat strategic, spre exemplu, la cărucior. 

Tineri și vârstnici, bărbați și femei, familii cu vechime sau cupluri tinere, norvegieni bălai sau având chipuri pe care le asociezi imediat unor îndepărtate colțuri de lume, ba , uite, chiar și persoane țintuite în scaune pe rotile, cu toții se îndreaptă spre “km zero” al sărbătorii : în fața Palatului Regal , pe aleea luuuungă, care începe înca din zare, de la Karl Johans Gate, a început defilarea. De la balconul Palatului, familia regală își salută poporul, iar de jos, mulțimile își privesc cu dragoste și prețuire Regele.  După cum v-am mai spus, norvegienii îl iubesc foarte mult pe Harald al V-lea, iși iubesc foarte mult și țara, iar Ziua Națională este un bun prilej de a o demonstra. 

 

Dar, cu respectul cuvenit, voi spune că nu Regele Norvegiei este personajul principal al zilei! Lucrul cel mai impresionant este , de fapt, spectaculoasa paradă umană, care are loc , preț de câteva ore bune, prin centrul orașului. Și nu o paradă oarecare, ci una a copiilor norvegieni. Pâlcuri-pâlcuri, elevii școlilor din Oslo, defilează frumos îmbrăcați, însoțiți de însemnele scolilor lor și sub privirile celor mari, rânduiți într-un soi de “tribună”  și în număr impresionant  de mare, colorând lateralele coridorului creat până aproape de Palat. E o hărmălaie frumoasă în jur, toată lumea vorbește cu toată lumea, fanfarele școlilor se suprapun unele peste celelalte, e un zumzet general, pe care nici măcar săgețile unui soare arzător nu-l pot cuminți. Pe sub cușmele verzi ale arborilor, direct pe gazon, stau grupați ciorchine cei ce vor sa-și tragă sufletul. Se fac poze în stânga și-n dreapta, vânzatorii ambulanți își ademenesc clienții, oferindu-le te miri ce:  de la băuturi răcoritoare și înghețată, până la omniprezenta vată de zahăr roz, cu care defilează în vârf de băț copiii care au fost cuminți și au meritat-o. 


Nu toată lumea se distrează însă,  unii mai și muncesc, chiar dacă este zi liberă. Și nu mă refer nicidecum la noi, ci la Poliția norvegiană, care veghează liniștea evenimentului, la gărzile Palatului, aflate la foc continuu, la datorie,  la Televiziunea natională norvegiană, care îl transmite live, la paramedicii care stau mereu pe faza, găsindu-și cate un loc vizibil, ferit din calea mulțimii.  


Pare că întreaga populație a orașului Oslo este adunată în locul în care ne aflăm. Dar nu este așa. Ne pierdem pe străduțe lăturalnice , unde constatăm că este la fel de multă lume, la fel de veselă, vorbăreață și pusă pe sărbătorit. Parcă cineva de acolo, de Sus, a deschis robinetul mulțimii, care se revarsă în șuvoaie multicolore, pe toate căile de acces. Practic, toate arterele orașului au devenit un soi de catwalk, pe care defilează superbele costume populare norvegiene, atât de frumos colorate și atât de iscusit îmbrăcate în broderii. 

Cineva ne spunea că pentru astăzi toate restaurantele și cafenelele din oraș au fost rezervate cu zile în urmă și că , până dincolo de miezul nopții, norvegienii vor petrece, atât în spațiile publice, cât și în curțile caselor lor, unde se vor reuni familiile și se vor rotunji cercurile de prieteni. Încerc să strecor aparatul de fotografiat prin gardul viu al unei vile din vecinatatea Ambasadei noastre și mă bucur să pot surprinde o familie adunată la masa din curte. 

Încheiem sesiunea foto – cea mai intensă a ultimelor zile – și ne retragem la cartierul nostru general, pentru a reuși să publicăm repede-repede această relatare de la fața locului, astăzi, cât încă Norvegia își sărbătorește Ziua Națională. 

Precizări : În anul 1814 Norvegia si-a declarat independența, a adoptat o constituție bazată pe modelele american și francez și a fost ales ca rege  prințul moștenitor al Danemarcei și Norvegiei, Christian Frederick . Ziua : 17 mai, anul 1814. Data a rămas în istorie ca fiind celebra Syttende Mai (Șaptesprezece Mai),  numită și Ziua Constituției. 

17 Mai este, așadar, Ziua Națională a Norvegiei. 

Fotografii: Georgeta Nistor

Serial realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Ambasadei României la Oslo, Ambasadei Regatului Norvegiei la București și Camerei de Comerț si industrie România-Norvegia