În anul 1974, un grup de săteni chinezi aflați în zona mausoleului primului împărat al dinastiei Qin, au scos la iveală, cu totul și cu totul întâmplător, niște cioburi de ceramică. S-au uitat lung la ele, neștiind ce înseamnă. Au avut însă inspirația de a le arăta unui arheolog. Acesta și-a dat imediat seama de valoarea lor și, potrivit regulamentelor vremii, a raportat evenimentul la Departamentul cultural al regiunii. Abia un an mai târziu, la 11 iulie 1975, oficialitățile au făcut public anunțul privind epocala descoperire..
Armata de teracotă este apreciată de specialiști drept cea de-a opta minune a lumii.
Potrivit romanian.cri.cn, Imensul mausoleu al primului împărat al dinastiei Qin este situat în partea vestică a Chinei și ocupă o suprafață de 56,25 kmp în munții Lishan din suburbia orașului Xi’an, capitala provinciei Shanxi.
Baza mausoleului are o formă pătrată, cu o lungime sud-nord de 350 m, o lățime est-vest de 345 m și o înălțime de 76 de m. În zonă s-a prezentat imediat o impresionantă echipă de arheologi. După îndelungate săpături. aceștia au descoperit că în jurul mormântului principal se găsesc nu mai puțin de alte 500 de gropi sau morminte funerare. Unul dintre ele adapostea care de război și cai din bronz, înfățișând scene din deplasările împăratului ; din alte gropi aceiași neobosiți arheologi au scos la lumină o mulțime de soldați din teracotă, reprezentând puternica armată de care dispunea primul împărat al dinastei Qin și care număra nu mai puțin de un milion de soldați.
Inventarul descoperirii arheologice de mai sus era impresionant : 8000 de războinici din argilă, alături de 700 de armăsari ce păreau a fi vii, toți – și oamenii și caii – fiind în marime naturală. Înălțimea figurilor din argilă arsă era de 1,80 m, chipurile lor având expresii absolut autentice, ceea ce vorbește de la sine despre nivelul ridicat al artei, în speță al sculpturii, din acele vremuri îndepărtate. Ca o paranteză, vă voi spune că Împăratul Qin Shi Huang (259-210 î. Hr.) a fost primul împărat al societății feudale din China. El a realizat pentru prima dată în istoria Chinei unificarea țării, a adoptat o serie de măsuri menite să promoveze dezvoltarea societății, economiei și culturii, a impus o monedă unică și a realizat o uniformizare a limbii scrise și a unităților de măsură, lungime, greutate și volum. Tot el a construit și Marele Zid Chinezesc, în dorința de a-și apăra țara de invaziile triburilor nomade dinspre nord.
40 de ani au durat excavările din zonă. În tot acest timp, au fost descoperite peste 50.000 de relicve istorice importante : cai și căruțe din bronz, având unele piese ornamentale din aur și argint. În 1987, mausoleul Qin Shi Huang și armata sa din teracotă au fost declarate de UNESCO patrimoniu cultural universal.
V-am vorbit astăzi despre el, dorind să marcăm, în acest fel, aniversarea înscrisă în dreptul zilei de astăzi, în calendarul de suflet al poporului chinez : Ziua Armatei Populare Chineze de Eliberare.
Comentează