În programul fixat nouă de Municipalitatea din Cracovia, Sukiennice figura ca unul din primele obiective. Denumirea de “Hală a postăvarilor” – cum este ea cunoscută în oraș – ni s-a părut a fi mult mai prietenoasă. Vestita hală cracoviană este construită în stil renascentist și reprezintă elementul central al Pieței în jurul căreia gravitează întregul Centru istoric al Cracoviei. Hala stă, oarecum, față-n față cu Basilica Sf.Maria. De fapt, între cele două edificii istorice se află insăși Piața Centrală, din mijlocul căreia turiștii din întreaga lume sunt priviți tăcut, de pe soclul său, de însuși Adam Mickiewicz, poetul național al Poloniei. Ca o paranteză, din 1978, întregul Centru istoric al orașului a fost inclus în Patrimoniul universal UNESCO.
Cu secole în urmă, la Sukiennice se intâlneau negustorii veniți din întreaga lume. Discutau despre afaceri și făceau trocuri. Secolul al XV-lea, alias epoca de aur a Poloniei, a transformat Hala Postăvarilor în sursa tuturor articolelor exotice venite dinspre Răsărit: mirodenii, mătase, piele și ceară. Dinspre Cracovia plecau, la schimb, spre întreaga lume, textile, plumb și sare din vestita salina de la Wieliczka.
Încă dinainte de perioada Renașterii, Cracovia – pe atunci capitala regală a Poloniei – s-a numărat printre cele mai magnifice orașe din Europa. Prosperitatea ei nu a durat însă la infinit. Razboaiele și viața politică agitată au grăbit declinul orașului. Centrul acestuia a fost distrus aproape în totalitate. Renașterea locală, generată de schimbările politice ulterioare, au condus inclusiv la renovarea cu succes a Halei Postăvarilor, conform unui proiect semnat de Tomasz Prylinski și supravegheat în mod direct de catre însuși primarul de atunci al Cracoviei. Tranformarea radicală, suferită de Hala Postăvarilor din Cracovia a fost, fără îndoială, una dintre cele mai mari izbânzi ale acelei perioade.
De atunci si până astăzi, Hala Postăvarilor a găzduit personalități de top din întreaga lume, venite să vizteze frumosul oraș istoric al Poloniei. De fapt, în vremurile de demult, aici aveau loc marile baluri ale orașului. În anul 2002, bunăoară, Hala a fost admirată de însuși împăratul Akihito al Japoniei. Ba și de Prințul Charles, care a rămas de-a dreptul impresionat de frumusețea acestui loc.
Astăzi, Hala Postăvarilor continuă să fie un important centru comercial al orașului, adunând puzderie de mici puncte de desfacere a atât de căutatelor suveniruri. Produse tradiționale, majoritatea hand-made pronesc de aici către toate colțurile lumii, pentru a vorbi de arta si tradițiile poloneze. Lumea se înghesuie să cumpere bijuterii din argint , chihlimbar și alte pietre semiprețioase, magneți, brelocuri, ceramică, papuci de casă, căciuli tricotate, tricouri inscriptionate, armate întregi de dragoni viu colorați, reamintind de străvechea legendă a balaurului de pe dealul Wawel.
Odată ce v-ați făcut plinul de suveniruri la tarabele ce străjuiesc ambele laturi ale Halei, mai puteți bifa unul din obiectivele turistice de top ale orașului: La etajul superior al Sukiennice se află vestitul Muzeu Sukiennice, parte a Muzeului Național din Cracovia, care adună laolaltă lucrările celei mai mari expoziții permanente de pictură și sculptură poloneză din sec. al XIX-lea.
Foto: Dana Grigore
Serial realizat cu sprijinul Ambasadei Poloniei la București si WYDZIAŁ PROMOCJI I TURYSTYKI KRAKOV
Mulțumiri pentru spijin Companiei LOT
Comentează