Diverse

Un cercetător britanic ajunge la o concluzie șocantă : Actorii au “puncte comune” cu schizofrenicii si cu persoanele care sufera de tulburari bipolare

 

Pentru profesorul Gordon Claridge, de la Universitatea din Oxford, actorii au persoanlitati foarte apropiate de cele ale persoanelor cu tulburari psihotice, anunta Top Sante.

“Elementele creatoare necesare pentru a fi actor si pentru a face umor sunt foarte asemanatoare de cele care caracterizeza semnatura cognitiva a persoanelor care sufera de schizofrenie sau de tulburari bipolare”, explica prof. Gordon Claridge in “Jurnalul de psihiatrie”.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie si pentru a arata ca actorii prezinta o “forma sanatoasa” de psihoza, oamenii de stiinta de la Universitatea din Oxford au studiat 523 de actori (404 barbati si 119 femei) din Marea Britanie, din SUA si din Australia. Lor li s-a cerut sa completeze chestionare menite sa aprecieze caracteristicile psihotice prezente la persoanele sanatoase.

Au fost analizate in special patru aspecte: preferinta pentru experiente neobisnuite (telepatie sau credinta in evenimente paranormale), dezorganizarea cognitiva (distragerea, dificultatea de concentrare), caracterul introvertit si comportamentul impulsiv.

Aceste chestionare au fost completate si de persoane care nu au meserii care implica actul creator. Analizand rezultatele, specialistii au observat ca actorii au note mai mari la toate cele patru tipuri de personalitate psihotica.

Potrivit pr. Gordon Claridge, tocmai aceasta forma de persoanlitate psihotica le permite actorilor sa aiba elementele creatoare necesare pentru “a iesi din tipare”, de a-si forma idei noi, originale si amuzante. “Aceasta structura a personalitatii iesita din comun poate explica abilitatea actorilor de a ne distra”, explica specialistul.

Sursa : https://www.ox.ac.uk/news/2014-01-17-psychotic-personality-could-be-key-making-people-laugh 

Sursa foto : crushpixel.com