Bărbați de 10

“Trebuie să respecți oamenii; calitatea de acționar nu îți dă dreptul să fii mitocan sau prost crescut!” – interviu cu ALIN BURCEA, CEO “Paralela 45”

Paralela 45 nu este numai acel cerc de latitudine al Pământului, prezent în cărțile de Geografie și care ne străbate și nouă țara, ci este si numele unei celebre companii de turism din România, una de top, care, iată, de 30 de ani îi plimbă de români prin lume, oferindu-le vacanțe de neuitat. 

Succesul unei companii, într-o Românie debusolată, în care firmele răsar precum ciupercile după ploaie și dispar apoi în neant,  cu viteza vântului turbat, este, fără îndoială, un subiect de interes. Și nu atât longevitatea companiei trebuie aplaudată, ci mai ales menținerea sa în top. Caci, se știe, în viață greu nu este numai să ajungi în vârf, cât mai ales să te menții acolo. Iar Agenția de turism PARALELA 45 a reușit, iată, de 30 de ani această performanță. O fi vorba de noroc? De o conjunctură favorabilă? De un management priceput? De o echipă bine aleasă? De compromisuri sau alte strategii tenebroase?… Speculații se pot face destule. Însă numărul mereu în creștere al românilor care aleg să-și facă vacanțele apelând la Paralela 45 reprezintă, fără doar și poate, nu doar o certitudine, ci și răspunsul la toate semnele de întrebare de mai sus. Caci pe turistul secolului XXI nu-l mai poți păcăli atât de ușor : el vrea să aibă o vacanță de vis și care să nu-l aducă la sapă de lemn! Iar de aici înainte intră în scenă… Paralela 45! 

….Nici n-au apucat să se domolească bine bulele din șampania aniversară deschisă de  “Paralela 45” la cei 30 de ani de viață, că Alin Burcea și echipa sa au și început să configureze cel de-al 31-lea an de succes. 

Si pentru că, printre cititorii noștri, se află destui pasionați de călătorii, vă invităm să parcugeți interviul de mai jos, cu mai-marele celei mai importante agenții de turism din România. Să vă minunați, iar apoi să-i lăsați pe experții în turism  să vă croiască  cea mai frumoasă vacanță a vieții voastre! 

Marina Almășan : – 30 de ani, să te menții pe piață și să nici nu faci compromisuri, nu-i de ici, de colo! Ce crezi că v-a ținut, Alin, în viață?

Alin Burcea : – Ne- a tinut in viata seriozitatea, brandul Paralela 45. Brandul are o conotatie pozitiva.. este dat de modul in care iti tratezi turistii. Fara trucuri, fara pacaleli.. fara taxe ascunse, fara servicii neincluse, fara hoteluri care , in realitate, sunt la zeci de km fata de locatia in care ar trebui sa fie, fara vacante “de 1 euro”.. Respectul este cel mai important! 

Marina Almășan – ..ca in toate domeniile, de altfel. E bine că l-ai așezat pe piedestal! Acum, eu mai am o curiozitate : că n-ați dispărut, e una , că sunteți în top e deja mult mai mult! Ține de tine? Ține de echipă? Ține de șansă? Care e secretul? 

Alin Burcea : – Totul tine de echipa, de spiritul ei! Trebuie sa respecti oamenii, calitatea de actionar nu iti da dreptul sa fii mitocan sau prost crescut..Totul se discuta, se analizeaza. Si totul in respectul fata de turisti.

Marina Almășan : – Constat, cu plăcere, cum revine cuvantul “respect” în toate răspunsurile tale, în toate încercările de a explica succesul Companiei. Si totuși, nu aș vrea să idealizăm. Poziția de top nu cred că a fost chiar ușor de obținut, într-o țară plină de agenții de turism. Care au fost cele mai dificile momente ale acestui parcurs , de 30 de ani? 

Alin Burcea : – Momente dificile au fost, firește. Inflatia din 1998,  generata de acel Ciorbea.. criza din 2009.. amenda abuziva si nemeritata a Consiliului Concurentei. Dar am depasit toate momentele dificile… Greu, dar am reusit.

Marina Almășan : – …cu  siguranță, respectând indemnul lui Nansen : “Ai reușit, continuă. N-ai reușit, continuă!”. Ai punctat “momentele critice”. Le poți enumera și pe cele “de vârf”? Măcar câteva din ele!

Alin Burcea : – Momente de virf.. e greu de spus.. Au fost ani buni : 2017, 2018, cu
cresteri de 25%, au fost Campionatele mondiale de fotbal, unde am avut sute de turisti, a fost Expozitia Mondiala de la Hanovra 2000, unde am cistigat licitatia pentru cazare si transport pentru anul 2000..

Marina Almășan : – Pentru toate acestea, felicitări din inimă! Care au fost învățămintele moștenite din copilărie și cele primite prin școli, care te-au ajutat să reziști , în hățisul afacerilor, si să și performezi? 

Alin Burcea : – Familia, tatal meu in special, care m-a invatat sa tratez temele cu seriozitate, si că trebuie intotdeauna sa fii bine, foarte bine pregatit profesional. El a facut performanta in constructii , fiind arhitect, eu in turism. “ Stiinta de carte” e baza, combinata cu respectul fata de colaboratori si turisti.

Marina Almășan : – Ferice de tine, pentru un asemenea părinte! Trebuie să fie tare mândru de tine, tatăl tău! Spune-mi, Alin, privind înapoi, îmi amintesc că , la un moment dat, ai cochetat cu politicul , ai ocupat chiar și o funcție, după care …se pare ca nu te-a mai prea atras această “combinație”. Nu ți-ar fi fost mai ușor? 

Alin Burcea : – In politica am fost.. sustinut de Dan Matei Agathon, care ma aprecia, si promovat de Adrian Nastase, care a fost de departe cel mai bun prim-ministru al Romaniei. Un guvern este bun, daca activitatea economica a tarii este performanta. Eu am avut un rol tehnico-politic, nefiind politician. Cred ca doar 10% sunt astazi politicieni de meserie, care isi fac treaba cu seriozitate; restul…sint oameni fara o meserie, care nu prea se pricep la mai nimic.. si fac, sau “cred ca fac”,  politica. In Europa de Vest, intii faci afaceri, faci avere, apoi intri in politica.. la noi intri in politica ca sa faci avere, prin fel de fel de combinatii. Nu este cazul meu.

Marina Almășan : – Cunoscându-te de aproape 4 decenii, pot confirma că așa este! Dar hai să mai rămânem puțin în sfera politicului. Este , oare, turismul o prioritate a guvernanților noștri? 

Alin Burcea : – Turismul nu a fost si nu este o prioritate a niciunui guvernant.. sa fim seriosi! Oamenii astia isi aduc aminte de turism, cind pleaca in vacanta! Din pacate, guvernarea in Romania este de multe ori facuta cu amatorism, fara analize stiintifice, dupa ureche.. Multi veniti, putin chemati.. Avem aproape 3 mil de turisti straini, dupa noi mai este doar Albania… ( cât o mai fi, pina ajungem ultimii)

Marina Almășan : – Merg mai departe și te întreb , forțând puțin nota : care ar fi primele 3 lucruri pe care le-ai face, dacă ai ocupa “fotoliul” nr.1, în Turism? 

Alin Burcea : – Daca as fi ministru la un Minister al Turismului, as face o “ fixatie” din aducerea de turisti straini! As face prioritate nationala din asta. Plusvaloarea adevarata este data de turistii care iti vin in tara! Acum facem ceva .. ma rog.. luam bani de la bugetul de stat si ii dam pe vouchere.. hai sa aducem straini! Sa facem tva 5% si la agentii, ca la hoteluri, sa dam bonificatii pentru fiecare turist adus, sa sprijinim agentiile sa mearga la targuri, sa promoveze Romania, sa se zbata sa umple Romania de straini! Sa stimulam constructia de hoteluri : nu avem suficiente hoteluri de calitate! Dar cum nici eu nu voi mai fi ministru, si sansele sa se intimple ceva de acum incolo sint mici..

Marina Almășan : – Offf… Gata, că intrăm in depresie! 😩 Să revenim la aniversarea voastră! Detaliează, te rog, prin cifre, succint, evoluția  Paralelei 45 în acesti 30 de ani. 

Alin Burcea : – De la 8 angajati , in 1990, avem azi pe turism cca 280 persoane. Avem un volum de cca 70 mil euro/ an. 

Marina Almășan : – Scurt și cuprinzător! Care sunt noutățile  acestui an aniversar? 

Alin Burcea : – In acest an, avem produse noi : Antalya, din Constanta, Satu Mare, Creta din Targu Mures si Oradea, Egipt si Tunisia.. aproape din toata tara! 

Marina Almășan : – Aveți cu ce vă lăuda! Mi se pare fabulos, să nu trebuiască să vii până la Bucuresti, ca să poți sa-ți iei zborul spre destinația vacanței tale! Spune-mi, Alin, care  sunt principiile de bază ale funcționării echipei voastre? 

Alin Burcea : – Noi nu lansam destinatii de charter, daca stim ca nu putem umple avionul, daca nu stim bine destinatia, daca nu avem partener serios. Noi nu mintim. Daca minti, nu ai sanse ca turistul sa revină la tine! 

Marina Almășan : – Un principiu sănătos, într-o lume în care toată lumea minte pe toată lumea! Ai putea, vreodată, să renunți la tot ceea ce ai clădit? Ce preț ar avea acest lucru? 

Alin Burcea : – Pentru toata lumea, intervine un moment cind trebuie sa iti valorifici creatia. Nimeni nu intinereste. Trebuie sa intram si noi intr-un mare grup european, cum a reusit Eurolines, care acum face parte din Dertour, un mare tour operator german. E bine sa fii parte a unui mare grup de turism, eu as fi tare mindru sa se intimple asa. Abia atunci as fi multumit ca nu am muncit degeaba!

Marina Almășan : – Atunci fix asta am să-ți doresc și eu, la aniversare! Îți  mulțumesc pentru interviu, îți spun “La mulți ani!” si-ți propun să încheiem cu… o întâlnire cu Peștișorul de aur! Adresează-i 3 dorințe!

 

Alin Burcea : – Prima dorinta: sa fiu sanatos. A doua :  să gasim un partener , un mare tour operator european, de care sa ne “ lipim”! Și, în fine, fiica mea sa aiba succes, iar sotia, parintii, colegii – sa fie cu totii bine!

Marina Almășan : – Voi avea grijă ca peștișorul de aur să-și facă datoria! 😁

Publicitate