Bombănelile Marinei Editoriale

Oameni dintr-o bucată și oameni ..”feliați”

…Că-s feliați, n-ar fi o problemă, căci viața asta te mărunțește neîncetat, transformând “ întregul “ care ai fost odată, într-o simplă amintire zdrențuită. Problemele apar, atunci când feliile …dispar. Unele dintre ele. La unii,  dispare bunul simț. La alții corectitudinea. Unii uită să fie empatici și joacă țonțoroiul pe nefericirile altora, transformându-se în hiene și mușcând chiar și din cei care cândva le-au întins o mână de ajutor. Multora le lipsește felia demnității ; îi dor genunchii de cât s-au sprijinit pe ei și li s-au crăpat buzele, de cât au sărutat dosuri hidoase, în schimbul unor avantaje. Felia hărniciei și cea  a devotamentului față de cauză sună desuet, știu, de aceea probabil multi le-au exclus conștient din alcătuirea ființei lor. Mai lipsesc câteodată, la câte unii, felia răbdării, felia tenacității, felia determinării. Chiar de par mărunte, sunt felii vitale, fără ele întregul, aflat într-o veșnică evoluție,  nu-și va atinge niciodată obiectivul propus….

Unii incearcă să înlocuiască feliile lipsă cu altele, gasite în drum, cumpărate la preț redus sau șutite de la alții și înghesuite haotic printre ale lor. Dar acestea nu sunt decât niște biete felii “second-hand”. Nu ne vor “îmbrăca” niciodată cum se cuvine. Și uite-așa, vezi inși “generoși”, care în sinea lor sunt mai zgârciți decât Hagi Tudose, inși “miloși”, care-și mușcă în taină pumnii după fiecare ajutor oferit unor nefericiți, inși “tenaci”, dar a căror tenacitate se sprijină obligatoriu pe un interes personal major. 

Urăsc oamenii “feliați”, în a căror alcătuire intră cele mai nefaste subdiviziuni. Dar ei există și nu ne rămâne decât să învățăm să ne delimităm de ei, să le evităm toxicitatea….

….Din ce în ce mai puțini, în ultima vreme, sunt însă oamenii dintr-o bucată. Întregul pe care-l formeaza trăsăturile lor de caracter este unul omogen, indestructibil. Ei înșiși sunt invincibili si chiar dacă vremurile strâmbe în care au fost aruncați, le “amendează” această alcătuire “dintr-o bucată”, ea va  rămâne emblema lor pe viață. Oamenii dintr-o bucată sunt imposibil de îngenuncheat. Ei pot fi umiliți, de câtre inși care nu se ridică nici măcar la nivelul tălpii lor, dar asta nu face decât să le sporească primilor, valoarea în sine. Oamenii dintr-o bucată nu vor accepta niciodată compromisuri, își vor respecta principiile și îi vor venera pe semenii lor valoroși. Nu vor face niciodată pact cu diavolul și își vor tăia destule crăci de sub picioare, luptând “pe față” cu impostorii, cu muhaialele prezentului. Oamenii dintr-o bucată nu vor fi niciodată “yes-men”-i . Cu riscul de a se transforma “bucata” în țăndări, ei vor spune intotdeauna , sus si tare,  ceea ce gândesc. Nu vor face niciodată “joc dublu” și nu vor înșela. Caci în “bucata” lor nu e loc de fisuri. Oamenii dintr-o bucată sunt cei pe care te poți baza fără nicio strângere de inimă ; ei sunt camarazii de cursă lungă, nu te vor abandona niciodată pe drum doar pentru că le-a surâs norocul dintr-o altă parte. Chiar dacă nu fac risipă de ele, cuvintele lor sunt “lege”. 

Oamenii dintr-o bucată sunt urâți și iubiți deopotrivă. Oamenii de nimic vor deveni adversarii lor pe viață, cei asemeni lor ii vor admira și ține aproape de suflet. 

….Dar trebuie să fim vigilenți. Pentru că, printre ei se ascund și oameni dintr-o bucată …de cauciuc! 
Rubrică oferită de :