Femei de 10

Te pui cu creierul femeilor?!?

 

Despre bărbații misogini știm cu toatele și tare ne mai dau de furcă. Încă din antichitate, ei au considerat femeia ca fiind “ceva ce nu contează”, fiind convinși că, din pacate, creierul nostru este departe de a atinge performanțele celui deținit de ei, “sexul tare”. Dar disprețul față de femeie nu a avut întotdeauna forme “pașnice”, rezumându-se la simple vorbe. În Evul Mediu, bunăoară, femeile  care își permiteau libertatea în gândire sau idei deosebite, erau declarate vrăjitoare și arse pe rug de Inchiziție. Pe femei și pe bărbați îi aduceau la egalitate doar bolile secolului, care îi loveau în mod egal. Cum ar fi ciuma și holera. 

În pofida acestei etichete sociale și a diferenței educaționale, au existat însă  femei care au reușit să dăruiască lumii realizări de importanță globală și pentru care omenirea le este în veci recunoascătoare. Iată câteva exemple pe care este bine să le cunoașteți, pentru a da cu ele peste bot oricărui bărbat încearcă să vă minimalizeze performanțele și capabilitățile. 

Stephanie Kwolek și vesta antiglonț

 În urma multor experimente, Stephanie Kwolek, o chimistă americană de origine poloneză,  a obținut un material sintetic numit kevlar, care este de cinci ori mai rezistent decât otelul la impact, fiind totodată însă mult mai ușor. Vesta antiglonț este doar una dintre multitudinea de invenții ale ei, întrucât Stephanie deține 28 brevete de inventator, ocupând poziția patru în clasamentul inventatorilor americani făcut de The National Inventors Hall of Fame (NIHF).

Prima turistă cu fustă a omenirii : Jeanne Baret 

 Regulile  societății în anii  1700 erau drastice. Femeile nu aveau voie să participe la experdiții în jurul lumii. Deghizată în bărbat, Jeanne Baret,  a intrat pe navă în calitate de slujitor al botanicii franceze, iar câțiva ani mai târziu, s-a întors la Paris, transferând 3.000 de specii noi de plante necunoscute la „Muzeul de Istorie Naturală”. Astfel, ea a devenit prima femeie care a făcut înconjurul lumii punand serios umărul la  dezvoltarea botanicii europene.

Două premii Nobel în premieră : Marie Curie 

A descoperit Radiul și Poloniul și astfel Marie Curie – om de știință de origine poloneză, fizician și matematician,  s-a făcut cunoscută în întreaga lume. Primul Premiu Nobel pentru aceste descoperiri a fost împărțit cu soțul său, Pierre Curie. Al doilea l-a primit pe cont propriu. Marie Curie și-a legat activitatea și de cercetarea cancerului. A înaintat ipoteza potrivit căreia radiațiile pot fi folosite pentru vindecarea diverselor forme de cancer și a creat chiar și un institut la Paris în acest sens. Tot ea a fost și directoarea serviciului radiologic al Crucii Roșii, unde a avut un rol important în timpul Primului Război Mondial. A mai elaborat mici instrumente, care au fost folosite pentru a detecta gloanțe sau alte elemente din rănile soldaților. De asemenea, Marie a devenit și prima femeie director a laboratorului de fizică a Universității Sorbona.

Emilie du Chatelet și micuța sa “cotă” din Teoria Relativității

 Emilie du Chatelet a fost prima femeie preocupată profund de  matematică şi fizică.  Lucrările concepute de ea  erau avangardiste și deși Emilie du Chatelet a scris lucrări care păreau a nu avea nici o valoare atunci, precum „Dissertation sur la nature et la propagation du feu” sau „Institutions de Physique” ele și-au demonstrat importanța ceva mai târziu, devenind fundamentul multor descoperiri ulterioare. De asemenea, matematiciana a mai tradus în limba franceză lucrarea lui Isaac Newton numită „Principia Mathematica” și a gândit principii de mecanică despre care cercetătorii au afirmat că au contribuit la fondarea Teoriei Relativitaţii de către Einstein.

Lise Meitner – femeia care a “spart” pentru prima dată  atomul

Lise Meitnera fost primul om din lume care a gândit în termeni principiul diviziunii atomice și a cercetat energia eliberată de diviziunea atomilor de uraniu, ea fiind nominalizată pentru premiul Nobel. Premiul însă i-a fost acordat colegului său Otto Hahn, căci ea era de origine evreică și a plecat din Germania, unde își construia cariera la începutul celui De-al Doilea Război Mondial. 

Știți cine a fost primul programator de calculator din lume? Ada Lovelace! 

Augusta Ada King, Contesă de Lovelace a fost o matematiciană engleză cunoscută pentru munca ei la calculatorul mecanic al lui Charles Babbage și, în particularitate, la motorul analitic. Ea a elaborat primul algoritm, care urmează să fie procesat de către o mașină, fiind  adesea considerată primul programator de calculator din lume, iar inteligența acesteia a fost apreciată de mari savanți de atunci precum Michael Faraday. Ada Lovelace a specificat în manuscrisele sale că totuși se opune inteligenței artificiale, deoarece mașinile nu fac decât să efectueze proceduri și nu dispun de abilități de analiză.

Grace Murray Hopper – ne-a adus calculatorul langă suflet

Grace Murray Hopper a fost o informaticiană și un ofițer în marina militară a Statelor Unite ale Americii. Împreună cu Howard Aiken au proiectat primul computer, Harvard Mark I, de cinci tone, de mărimea unei camere, în anul 1944. Hopper a inventat dispozitivul care traducea limba scrisă în cod de computer și a inventat termenul „virus” în momentul în care a trebuit să elimine câteva molii din dispozitiv. În anul 1959, Hopper a făcut parte din echipa care a proiectat COBOL, care este unul dintre cele mai moderne limbaje de programare. Astăzi, Grace Murray Hopper este una dintre cei mai mari informaticieni, care a pus bazele informaticii contemporane.

Software-ul i-l datorăm lui Margaret Hamilton

Margaret Hamilton este matematiciană și inginer în software și a contribuit la scrierea codului pentru prima misiune spațială a Apollo 11, după succesul căreia, ea și-a continuat activitatea la NASA și la MIT. Așa s-a dezvoltat conceptul de ”software engineering” și algoritmii ”Universal Systems Language” care sunt pilonii de bază în programare. Mai târziu, Margaret Hamilton și-a înființat propria companie intitulată ,,Hamilton Technologies Inc”.

Știați că Bluetooth-ul, GPS-ul si WI-FI-ul ne vin de la Hedy Lamarr – actriță a Hollywood-ului?

Ea este recunoscută nu numai pentru talentul de actriță, ci şi pentru faptul că în 1941 a creat o metodă tehnologică, denumită „Secret Communication System”. Inspirându-se din modul de funcţionare al pianului, Hedy Lamarr a susținut ideea de a controla torpilele prin radio. Deşi invenţia a fost donată Marinei Americane, aceasta nu a utilizat-o în luptele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind reluată însă  în considerare în anii 1950. Invenția a stat la baza dezvoltării sistemelor de comunicație wireless pe care noi le folosim astăzi.

Alice Parker și invenția sa – încălzirea centrală

Ideea sistemului de încălzire centrală cu gaz a fost gândită pentru prima oară de către Alice Parker în 1919. Chiar dacă designul propus de ea nu a fost realizat, aceasta a fost prima încercare de a utiliza gazul natural pentru a încălzi un spațiu locativ. Inițiativa a fost revăzută și preluată ceva mai târziu și a servit drept inspirație pentru sistemul de încălzire centrală al viitorului.

Coborâm pe scara de incendiu grațiie Annei Connelly 

Una dintre cele mai cunoscute invenții care ține de siguranța publică a fost inventată de Anna Connelly în 1887. Ea este cea care a avut o viziunea apropiată de cea pe care o știm astăzi, a scărilor de incendiu. Anterior au fost imaginate maşinării sau dispozitive mobile, cu ajutorul cărora persoanele aflate în pericol puteau să coboare ieșind pe fereastră.

Mary Anderson inventează ștergătoarele de parbriz

La sfârşitul secolului XX, în timpul unei călătorii în New York, Mary Anderson a asistat la o situație tipică sezonului de iarnă. În timp ce mergea cu taxiul, aceasta a observat că șoferul se oprea mereu pentru a curăța zăpada depusă pe parbriz. Când a revenit acasă, Anderson a realizat un ștergător de parbriz și a primit certificatul de invenție în 1905. Invenția însă, și-a căpătat popularitatea doar după aproape 10 ani.

Vasele spălate de mașină – asta a inventat Josephine Cochrane 

Revoltată de de cantitatea vaselor de porțelan care se spărgeau în urma spălării vaselor, Josephine Cochrane inventează mașina de spălat vase. Maşinăria ei se baza pe presiunea puternică a apei şi primise certificatul de invenţie în 1886. În pofida oprobiului masculin, ea și-a prezentat invenția proprietarilor de hoteluri fără să fie însoțită de soț, frați sau de tată la demonstrațiile făcute și la încheierea contractelor.

Dar lista femeilor geniale este departe de a se termina aici. Am putea continua cu: Fierăstrăul circular inventat de Tabitha Babbit, încălzitorul de automobile de Margaret Wilcox, periscopul pentru submarine de Sarah Mather, mașina de deszăpezit  de Cynthia Westover, scutecele de Marion Donovan. Nu putem decât fi mândre, așadar, de predecesoarele noastre și să nu me simțim niciodată mai prejos decât barbații.