RoMândria, IdentiTARA, Home Away FromHome sunt doar trei proiecte de suflet prin care românii mutați în Marea Britanie își pot păstra conexiunile emoționale și culturale românești de care au nevoie. Cea care are grijă ca aceste lucruri să se întâmple și-a ales misiunea complexă de a promova imaginea României și de a susține comunitatea românilor aflați in UK atât în aspecte care țin de adaptare, depășire a provocărilor, conservare a nivelului de limbă română cât și prin sprijin terapeutic și consiliere în carieră și afaceri. De curând a dus probabil și cea mai grea luptă a vieții – lupta cu cancerul iar cartea Înțeleg și Trăiesc pe care în curând o va lansa ne va ajuta să înțelegem și mai bine cine este extraordinarul Arhitect de frumos al acestei zile – doamna Veronica Costache.
Cristina Moldovan: – Doamnă Veronica Costache, va fi foarte greu să cuprindem în interviul de mai jos multitudinea de activități extraordinare de care vă ocupați însă, din misiunile de Co-fondator al ONG-ului Romanian Women in UK și de CEO al Alexz Educational vă voi invita ca, aparte de întrebările mele punctuale să ne oferiți cât mai multe amănunte importante astfel încât cititorii noștri să poată avea o cunoaștere mai vastă a ceea ce înseamnă viața românilor din UK. Dar mai întâi vă invit să ne spuneți dumneavoastră mai mult despre cine este Veronica Costache, în raport cu anii trăiți în România iar mai apoi în UK.
Veronica Costache: – O femeie care a atins înțelepciunea de a-și trăi viața conform standardelor și valorilor proprii, în armonie cu cele generale. O iubitoare de viață, de frumos, de bine, de natură, de carte, de călătorii și de oameni. Sunt olteancă ardelenizată cu pașaport de România și UK. Om de comunicare și PR, antreprenor, școlit în România; facilitator, trainer, mentor pregătit și perfecționat în Londra, modelat de viață. Mamă, oriunde în lume mă aflu.
Cristina Moldovan: – Când ați ales să continuați experiența vieții în UK care a fost cea mai mare provocare? Dar satisfacție?
Veronica Costache: Cea mai mare provocare a fost să învăț să-mi descopăr pasiunile care să mă ajute atât în luarea deciziilor de a construi cât și a structura o viziune a vieții mele, într-o lume în și despre care nu știam mai nimic. Satisfacția cea mai mare este experiența pe care am trăit-o și acumulat-o și ce las în urma mea prin acțiunile pe care le-am întreprins de la zero, de cele mai multe ori singură.
Cristina Moldovan: – Ce nu știm noi, românii din România despre ce presupune să iei viața de la zero în UK?
Veronica Costache: Cred că știm ce presupune, dar nu știm cum și unde să căutăm răspunsurile la întrebările, nedumeririle care apar (sau ar trebui să apară) când facem tranziția de la o cultură la alta, de la cea românească la ce britanică, în cazul de față. Și poate la acest aspect ar trebui să lucreze mulți dintre cei care doresc să înceapă o nouă viață peste hotare. Să conștientizeze că odată ajunși pe teritoriul altei țări trebuie să învețe să se adapteze și să integreze în viața de zi cu zi cultura, regulile și legile ei. Nu putem să ignorăm și să luăm ca pe o scuză faptul că nu am știut ceva despre un subiect anume, care de altfel ne ajută să conviețuim cu britanicii. Este datoria noastră să ne informăm, să întrebăm și să cunoaștem cum funcționează sistemul de sănătate, educațional, piața muncii. Și toate aceste informații le găsim cel mai sigur pe website-urile Ambasadei și a secțiilor Consulare ale României în UK.
Cristina Moldovan: – Cum s-a născut ideea organizației Romanian Women in UK și ce înseamnă ea, în esență?
Veronica Costache: Având un background în comunicare, PR, business, mi s-a părut firesc odată ajunsă pe pământ britanic să continui să aduc valoare femeilor românce din UK. Inițial a pornit de la dorința de a pune în legătură femeile care doreau să-și înceapă un business, oferindu-le suportul pe care eu și partenerele mele nu l-am avut atunci când ne-am început afacerile. Apoi, prin intermediul femeilor pe care le-am cunoscut și care au aderat la valorile organizației am extins activitatea către femeile, mamele care necesitau suport în diferite arii, precum sănătate, educație, juridic, social. Am identificat nevoile lor și am constatat că este necesară o mai mare concentrare a eforturilor noastre în aceste direcții. Îmbinăm, așadar, bucuria de a ne ajuta să dezvoltăm comunitatea de femei de business cu satisfacția de a da din timpul și cunoștințele noastre celor care sunt la început de drum, într-o societate despre care nu știu nimic sau celor care sunt în situații dificile de viață.
Cristina Moldovan: – Vă preocupați direct și permanent ca nivelul de limbă română al celor plecați în UK să rămână la un nivel ridicat, organizați ateliere denumite RoMândria și depuneți eforturi considerabile în a conserva tradițiile românești în comunitatea românilor din UK. Cum se întâmpla aceste inițiative, la modul concret?
Veronica Costache: RoMândria, IdentiTARA, Home AwayFrom Home sunt proiecte foarte dragi care împletesc pasiunea și dragostea partenerelor mele și a mea, pentru cultură, educație și limba română. Prin ele oferim oportunitatea femeilor românce, românilor în general, să nu uite tradițiile de acasă, iar celor de alte naționalități să afle despre ele. Organizăm împreună cu primăriile de sector/locale din diferite zone ale UK, expoziții, ateliere și seminarii pentru promovarea României, având și sprijinul ICR Londra, DPRP și Ambasadei României la Londra. De la ridicarea steagului României, de ziua ei, la primăria sectorului cu cel mai mare număr de români din Londra, până la invitarea artiștilor români să expună lucrări și să țină ateliere de brodat, cusut ii și cămeși tradiționale, încondeiat ouă. Asimilăm și ne adaptăm, dar și promovăm și facem cunoscută moștenirea strămoșilor noștri, unicitatea noastră, care ne face diferiți și ne diferențiază de alte culturi.
Cristina Moldovan: – Votul diasporei este, de multe ori major important în rezultatele alegerilor. Susțineți și încurajați românii din UK să solicite și să își exercite acest drept fundamental. Care este dinamica acestui subiect și cum vedeți perspectiva viitorilor ani?
Veronica Costache: Suntem active în tot ceea ce ține de informare și considerăm că este important ca românii să-și cunoască drepturile și obligațiile, atât în țara natală cât și în cea de adopție. Susținem exercitarea dreptului la vot, fie că este vorba despre cel de la alegerile din România, fie desprecel din UK, deși nu suntem afiliate politic. Considerăm că o populație informată este mai în măsură să aleagă ce este bine pentru viitorul ei, iar decizia îi aparține în luarea deciziilor, chiar dacă în ultimii ani se vede o scădere a numărului de participanți la vot.
Cristina Moldovan: – Oferiți sprijin în multiple forme, de la suport social și consiliere în carieră până la suport psihologic. Atingem aici o zonă sensibilă și vă invit să ne spuneți mai multe despre ce simt și cum se simt românii care încearcă să ia viața de la zero în UK.
Veronica Costache: Da, prin intermediul RWINUK și AlexZEducational sunt în contact permanent cu copii, tineri și adulți de toate vârstele, cu nevoi și cerințe diferite. Lucrez cu diferite naționalități și am învățat enorm de mult de la fiecare în parte despre cât de dificilă poate fi uneori integrarea într-o societate diferită de cea în care te-ai născut, de câtă deznădejde, singurătate și izolare poate aduce. De mai bine de 8 ani facilitez și predau cursuri Essential and Life Skills, orientate pe dobândirea și dezvoltarea abilităților esențiale pentru o viață mai bună și fac sesiuni de mentorat pentru orientare în carieră sau business. Iar acolo unde nu am expertiză, organizez proiecte cu specialiști, precum psihologi, nutriționiști, avocați. Am întâlnit sute de români care au trecut prin situații dificile, le-am ascultat doleanțele și poveștile. Mi-ar trebui ore în șir sau pagini întregi să redau temerile, dar și bucuriile lor, ce simt și ce trăiesc. Mă fascinează poveștile și trăirile tinerilor și acolo mi-am concentrat mult atenția și acțiunile. În funcție de anii pe care-i aveau când părinții lor au emigrat și de perioada trăită în UK, experiențele lor îi afectează mai mult sau mai puțin. Cert este că la marea majoritate este un mixt de sentimente, tristețea pentru ce au lăsat în urmă -părinți, bunici, prieteni – și bucuria pentru un viitor mai bun. Românii sunt adaptabili și găsesc soluții pentru a-și construi o viață mai bună, conform nivelului fiecăruia de înțelegere și percepție a termenului. Iar atunci când ajung la nivelul maxim de înțelegere, le este bine, indiferent de ce aleg, să rămână în țara de adopție sau să se întoarcă în România. Am cunoscut și cunosc mulți români împliniți. Unii care trăiesc de zeci de ani și care-și doresc să rămână pentru totdeauna în continuare înUK, alții care s-au repatriat. Dragostea de origini rămâne, la unii mai mult, la alții mai puțin.
Cristina Moldovan: – La Alexz Educational vă concentrați pe copiii comunității românilor din Uk. Le oferiți cursuri de limbă, literatură și cultură româna, în școala românească de weekend. Cum reușesc cei mici să rămână conectați, în paralel, atât la cultura românească cât și la cea britanică?
Veronica Costache: Când am înființat școala românească de weekend în Londra, acum 10 ani, nu erau foarte multe activități în limba română pentru copii. De-a lungul anilor ne-au trecut pragul sute de copii, pe care părinți inimoși cu dor și dragoste de România îi aduceau și de la zeci de kilometri, pentru a sta în contact cu copii români, pentru a dezvolta sentimentul de apartenență la o cultură diferită față de cea în care trăiesc și învață. La noi găseau oaza de cultură românească, prin abecedar, caligrafie, povești și snoave, colinde, mărțișor și ouă încondeiate. O mai găsesc și acum și ne bucurăm că am găsit soluția de a-i păstra pe acești copii aproape de limba română, chiar și după ce termină perioada specifică vârstei de a mai veni la cursurile școlii. Suntem în permanent contact cu școli britanice din diferite zone ale Londrei, pentru ca cei mici să păstreze vie cultura noastră în spațiul britanic și pentru a se integra armonios în cultura britanică. Astfel, prin proiectul RoMândria am oferit kituri cu obiecte tradiționale românești (ou încondeiat, broderii, obiecte artizanale) școlilor din Londra, pentru a fi expuse și folosite ori de câte ori este necesar, în special la zilele pe care acestea le organizează pentru celebrarea naționalităților. Prin acceptarea apartenenței la comunitatea românească, copiii sunt mai receptivi și se conectează mai ușor la cea britanică. Înțeleg de unde vin diferențele și care le sunt atuurile. Iar noi îi încurajăm să-și folosească aceste atuuri.
Cristina Moldovan: – Tot la Alexz Educational se întâmplă lucruri admirabile și pentru adolescenți și părinți. Ne povestiți dumneavoastră care sunt acestea?
Veronica Costache: Așa cum aminteam, la AlexZ Educational, din 2017 am trecut la un alt nivel de „păstrare„ a copiilor trecuți de vârsta copilăriei, în contact cu limba română, prin intermediul Academiei AlexZ Educational, unde am înființat AlexZ Youth Club. Aici, tinerii români, dar și de alte naționalități, cu vârste între 12-25 ani, participă la proiecte și programe de dezvoltare personală, leadership, orientare în carieră. Programele le desfășurăm și în școlile britanice, cărora, conform proiectelor pe care le derulăm, le cerem ca participanții la training să fie doar copiii români sau mixt de naționalități, după caz. Tinerii au oportunitatea de a participa la activități non formale, training și sesiuni de mentorat, să învețe despre cum să-și descopere și dezvolte pasiunile, despre decizii, pitch și debate, despre cum și cât de important este să lucreze în echipă, să voluntarieze, să intre în contact cu antreprenori și să facă work experience în companii mari din Londra. În 2022 trei tineri de la AlexZ Educational Londra au venit și voluntariat la proiectul City Leaders pe care l-am adus și în Brașov. Anul acesta trei tineri din Brașov vor participa, cu sprijinul nou înființatei asociații AlexZ EducationalRomânia și a partenerilor ei, la un Bootcamp alături de tinerii noștri din Londra. Și nu în ultimul rând, la Academia noastră, avem cursuri și programe pentru părinți și adulți. Considerăm că pentru ca un copil să se dezvolte armonios și să aibă o traiectorie frumoasă în descoperirea de sine, în evoluția lui, este imperios necesar ca părintele să-i fie aproape, să-l susțină și să-l încurajeze. Astfel că am inițiat și dezvoltat ateliere, seminarii, discuții, prezentări în școli cu părinții dornici să știe mai multe despre cum să interacționeze și să creeze un dialog constructiv cu copiii lor. Iar pentru adulții care aveau nevoie de mai multă claritate în modul de abordare a vieții în general, avem sesiuni de wellbeing.
Cristina Moldovan: – Printre atâtea acte de dăruire personală și profesională, cum mai găsește timp Veronica Costache pentru propria ei devenire? Vă întreb asta deoarece știu cât de mult vă preocupă evoluția spirituală…
Veronica Costache: O întrebare la care mi-am găsit răspunsul doar în urmă cu câțiva ani! Răspuns adus de experiențe și de tranziție într-o nouă etapă a vieții. Mă preocupă evoluția spirituală, într-adevăr, și mă bucur de fiecare clipă care-mi dă posibilitatea să evoluez, să fiu eu cu mine însămi, și prin acțiunile mele să inspir și să creez armonia și echilibrul de care cu toții avem nevoie. Însă știu că sunt produsul a ceea ce am construit până acum și noțiunea timpului a devenit mult mai clară pentru mine, Așadar, am învățat să „let go” cum zice englezul și să găsesc echilibrul între personal și profesional. Unul nu exclude pe celălalt, mai ales când ceea ce faci, faci cu plăcere.
Cristina Moldovan: – Cu ce planuri profesionale și personale ați pășit în 2023? Dar planurile viitorilor ani care sunt?
Veronica Costache: Multe 😊! Dar toate în armonie, pentru a nu perturba echilibrul personal și profesional. Lansez curând cartea Înțeleg și Trăiesc cu povestea mea din perioada când am tratat cancerul – urmăriți editura Creator (Libris) pentru lansare. Am reluat podcasturile Înțeleg și Trăiesc și atelierele de Life Skills pentru adulți. În aprilie organizez la Brașov prima ediție a Conferinței ECHILIBRU – Conferința pentru Minte, Corp și Spirit, iar cu fondurile strânse vom sprijini 10 femei în lupta lor cu cancerul. Sunt parte din boardul nou înființatei Asociația AlexZ Educational Romania și pregătim proiectele pentru tinerii de aici. Și bineînțeles, cu echipa mea din Londra, continuăm cu proiectele educaționale de acolo.
Cristina Moldovan: – La final, ce ați dori să adăugați și să transmiteți cititorilor noștri ?
Veronica Costache: Paul Cohelo spunea ” Dacă îți dorești ceva cu adevărat, tot Universul conspiră pentru îndeplinirea visului tău”. Le doresc cititorilor Femei de 10 – Arhitecți de frumos, înțelepciunea de a găsi puterea și dăruirea de a face ce își doresc pentru a fi arhitecții propriei vieți, care să le aducă liniștea și frumosul în universul lor. Univers care să-i inspire și pe cei din jurul lor, pentru a crea o lume mai bună pentru noi și copiii noștri. Suntem ființe creative și pline de iubire și putem realiza tot ceea ce ne dorim, dacă perseverăm în a înțelege pentru ce facem ceea ce facem. Și nu în ultimul rând le transmit toată dragostea mea și doresc să le reamintesc sănu uite să se iubească și să trăiască.
Cristina Moldovan: – Vă mulțumesc pentru tot ce ne-ați împărtășit astăzi aici! Misiunea extrem de complexă pe care v-ați asumat-o ne ajută să înțelegem că cei care pleacă din România păstrează totuși, în ființa lor, conexiunile culturale și emoționale românești de care au nevoie. Nu e ușor nici pentru ei nici pentru dumneavoastră să faceți permanent acest dans între două culturi profund diferite iar pentru aceasta și pentru tot ceea ce sunteți și dăruiți românilor și României eu nu pot decât să mă înclin cu profundă admirație. Felicitări și mult succes în toate proiectele prezente și viitoare!
Comentează