Jane Fonda este una dintre cele mai luminoase prezențe ale cinematografiei mondiale. Născută Lady Jane Seymour Fonda pe 21 decembrie 1937, actrița este în vârstă de 77 de ani și este recunoscută pentru filozofia sa în ceea ce privește imbrățisarea vârstei și nu negarea ei, pentru îndârjirea cu care sfidează vârsta și pentru sfaturile pe care le dă în mod special femeilor adulte şi chiar celor trecute de prima tinereţe. Actrița le învaţă, cu fiecare ocazie, cum să ajungă să fie fericite în pielea lor. A publicat chiar și o carte – „Floarea vârstei”, în care ne oferă o serie de sfaturi , deloc de neglijat. In plus , Jane Fonda a lansat 24 de materiale pentru fitness din 1982 până în prezent, declarând că “activitatea fizică este cheia menţinerii sănătăţii la orice vârstă”. A câştigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în 1979, pentru rolul din “Întoarcerea acasă”, şi în 1972, pentru partitura din “Klute”.
Pentru marele star hollywoodian, prelungirea vieţii nu reprezintă prelungirea bătrâneţii, ci mai degrabă mijlocul existenţei omului în care s-a deschis o nouă etapă înainte de cea care precede vârsta înaintată. „Este ca atunci când casei tale i se mai adaugă încă o cameră”, susţine Jane Fonda. „M-a întrebat cineva nu demult: ‘Ce vârstă simţi că ai?’ N-am răspuns imediat. Chiar m-am gândit serios ce aş putea răspunde la o astfel de întrebare ca să nu fie ceva superficial, de genul ‘mă simt ca la 40 de ani.’ Am răspuns ‘70’ amintindu-mi de o replică a lui Pablo Picasso care spunea că ‘durează foarte mult timp să devii tânăr’.”
“După ce ați trecut de 60 de ani, pentru că nu mai aveți foarte mulți ani în față și pentru că nu puteți lua cu voi nimic atunci când vă duceți, n-are rost să mai fiți preocupați să economisiți. Nu vă gândiți să lăsați chiar tot ce-ați agonisit copiilor și nepoților, pentru că, nu-i așa? nu vreți să-i transformați în niște paraziți care așteaptă cu nerăbdare ziua în care veți muri. Nu vă faceți griji despre ce-o să se întâmple cu ei sau cum veți fi pomeniți, pentru că atunci când ne întoarcem în țărână nu mai auzim nici laudele și nici criticile.
Viața înseamnă mai mult decât muncă. Pensionați-vă cât de devreme puteți și bucurați-vă de viață. Prin urmare, după vârsta de 50-60 de ani, nu vă mai risipiți energia și nu vă mai periclitați sănătatea în schimbul unei averi și mai mari, muncind până intrați în mormânt. S-ar putea ca banii voștri să n-aibă nicio valoare în fața doamnei cu coasa.
Când să ne oprim să mai facem bani? Cât înseamnă destul? O sută de mii? Un milion? Zece milioane? De pe zecile de hectare de teren pe care le posedați mâncați câteva legume și o jumătate de pâine pe zi; din cele trei case pe care le-ați construit, n-aveți practic nevoie decât de câțiva metri pătrați: un dormitor, o cameră de zi, o baie și o bucătărie. Atâta vreme cât aveți o locuință și suficienți bani pentru hrană, îmbrăcăminte și utilități, stați foarte bine. Ar trebui să fiți fericiți.
Fiecare familie are problemele ei, indiferent de statutul social. Nu vă mai comparați cu alții în ceea ce privește potența financiară. Renunțați la competiția cine are mai multe posesiuni sau ai cui copii sunt mai dotați material și se plimbă mai mult prin baruri sau prin străinătate.
Mai degrabă puneți în balanță cine are mai mult timp liber, cine este mai fericit, mai sănătos și mai longeviv.
Păstrați-vă o stare de spirit pozitivă, faceți mișcare în fiecare zi, întotdeauna afară, la soare, mâncați multe alimente care conțin vitamine și minerale, și veți avea toate șansele să mai trăiți 30-40 de ani în deplină sănătate și vigoare.”
Surse: dailymail.co.uk, huffingtonpost.com
Comentează