Călătorii Diverse Timp liber

Spre cele patru vânturi… ale poftelor!

1. În Țara lui Ștrudel – Împărat!

Pun rămășag că vă plac la nebunie ștrudelele! Daaaa, știiiiu, sunt inamicul public numărul unu al siluetelor noastre, dar ce poate fi mai gustos, decât un ștrudel adevărat, ca la carte, servit într-un local în care el reprezintă specialitatea casei. image
Ne aflăm așadar, tot la Budapesta, la Casa Ștrudel – la ELSO PESTI RETESHAZ , prima Casă Ștrudel din Pesta. Da, ati auzit bine, „Casă strudel” , adică acasă la ștrudelul însuși, delicatesă cu care și austriecii și ungurii își delectează turiștii. Clădirea în care ne aflăm este una istorică, a fost construită în 1812. Aici a fost inaigurat, acum aproape 10 ani, localul de astăzi. Dorința edililor? – de a populariza această frumoasă ( și gustoasă!) tradiție ungurească.
imageDar prepararea ștrudelelor nu este numai tradiție,ci și artă! Numai marilor maeștri le reușesc ștrudelele perfecte! Iar la unguri, acești maeștri au început să apară de prin secolul al 15-lea. Astăzi, meșterii de la Casa Ștrudel au iPhone-uri și conduc mașini bengoase, poartă blugi și folosesc calculatoare de ultimă generație, dar ștrudelele tot după rețete tradiționale le pregătesc, iar tu, turist curios și pofticios, poți admira, la vedere, cum din făină,ou,sare,ulei,zahăr,lapte și diverse umpluturi, se nasc, sub ochii tăi, delicioasele produse finite. Le poți consuma chiar aici, în cochetul restaurant cu tentă rustică, sau pe terasa sa, de unde poți admira în voie, frumosul oraș ce freamătă împrejur.


 
2. Ochii-roată, la 360 de grade!

Dacă nu ai rău de înălțime, dacă ai chef de un suc, o cafea bună-rău sau de cu cocktail șmecher, și dacă, vrei, la pachet, și niște senzații tari de-a dreptul, le poți servi pe toate undeva, sub seninul cer al Budapestei. Restaurantul PANORAMA 360* este locul preferat al tinerilor. Căci, nu-i așa? Îndrăgostiții oricum se simt în al nouălea cer, de ce să n-o facă și la propriu? Clădirea pe acoperișul căreia ne aflăm a adăpostit cândva prima casă de modă pariziană din Budapesta. Acum, undeva, jos, se află una dintre cele mai frecventate librării din imageBudapesta, căreia i se suprapun etaje întregi de birouri ale unor companii. Te urci în lift și apeși pe butonul cu înscrisul „T”, adică „Terasa”. Iar aici, ușa liftului se deschide și, odată cu ea – o minunată panoramă a și mai minunatului oraș. Mese cât vezi cu ochii, în jurul lor – ciorchini de tineri și o mare de pahare cu tot ceea ce vrei și ce nu vrei! Turiștii se recunosc dintr-o mie : se uită mai puțin în pahare și mai mult în jurul lor, către acoperișurile Budapestei, către turnurile Catedralelor, către curgerea atât de romantică a Dunării pe sub cele 9 poduri ale sale, către verdele parcurilor și freamătul furnicarului de dedesubt. Aparatele de fotografiat au serios de furcă! Restaurantul este… la înălțime : și la propriu, și la figurat!

 

3. New York…chiar aici, la Budapesta, pe dreapta!

Topurile și clasamentele sunt întotdeauna cât se poate de incitante! imagePoate nu știați, băutori de cafea ce sunteți, dar există în lume , făcut de specialiști, un top al cafenelelor! Și n-o să vă vină să credeți, dar pe primul loc în topul celor mai tari cafenele din lume, realizat de ucityguides.com, se află cafeneaua NEW YORK CAFE din…
Budapesta! Cafeneaua a fost deschisa pe 23 octombrie 1894, apoi în 2001 a fost închisă pentru renovare, la pachet cu hotelul ce poartă același nume, iar în 2006 proprietarii au redeschis-o. Cafeneaua este de o frumusețe și eleganță răpitoare și, deși prețurile s-au aliniat acestor caracteristici, cafeneaua e mai totdeauna plină-ochi! Dacă vrei să-ți dai gata partenera, o duci la New York Cafe. Sigur îți va acorda o bilă albă și te va ierta de toate păcatele!

 

 

4. Alexandra, cărți,.. și un nene care cântă dumnezeiește la pian!

Există și în Budapesta o stradă cu magazine-muzeu. Adică, magazineimage de lux, în care nu prea se înghesuie lumea, din cauza prețurilor : strada Andrassy. Însă la numărul 39 te poți încumeta să intri, căci vei găsi o..librărie! Pe vremuri aici se afla o casă de modă. Acum însă, spațiul generos adăpostește o casă..a cărților: librăria Alexandra, apoi o
cafenea și , în fine, o galerie de artă. Nu dai de cafeneaua LOTZ, decât dacă ești dibaci și nu te sperii, la vederea zecilor de rafturi pline cu cărți, ale „Alexandrei” : va trebui să le parcurgi, să urci apoi niște trepte și….iată, în fața ta se dezvăluie unul dintre cele mai frumoase locuri din lume : o cafenea năucitor de elegantă, născută la finele secolului 19, funcționând la început ca un cazinou, apoi supraviețuind unui incendiu, apoi războiului, perioadei comuniste și, iata, astăzi, tu, turist din România, poți savura o cafea aburindă, te poți delecta cu o prăjitură delicioasă, ambele în timp ce asculți acordurile melodioase ale unui pian cu coadă, pe care-l însuflețește un domn uimitor de talentat. Și zâmbitor!

Călătorie realizată cu sprijinul OFICIULUI DE TURISM AL UNGARIEI

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.