Copii și tineri Nu mai sunt copil!

Copilărie

Pentru că mâine este 1 iunie, am de gând să petrec, ca orice copil mare, cu șampanie Robbie Bubble, jeleuri și amintiri din copilărie.

RosseDe la 3 ani, spun studiile, oamenii sunt capabili să memoreze persoane, evenimente, sentimente. Sute de poze mă ajută mereu să revizionez filmul perioadei mele preferate. „Cel mai copil” am fost de Crăciun, în 2002 cred, când, entuziasmată de cadoul pe care îl primisem, dar pe care nu îl puteam desface, repetam constant întrebarea „Îmi desfaci? Îmi desfaci?” tuturor celor din jur. La cei 120 de cm ai mei păream invizibilă! M-am așezat lângă brad și, furioasă, am început să despachetez. Cu greu am scos din cutie setul de bucătărie în miniatură dar și când am făcut-o… Sau, altă dată când am amenajat o „fermă de gărgărițe”. Am pus într-un borcănaș multe frunze, câteva image-7floricele și un căpăcel cu apa; crezând că pot să le domesticesc. Câteodată făceam buchețele de flori, culese din grădină, mă urcam pe gard și aveam de gând să le vând. Tot ce am primit în schimb au fost zeci de zâmbete și o singură bancnotă de 1 leu. Și eu care visam să fiu vânzătoare! M-am reprofilat după câțiva ani și am început să gătesc. Partea rea e că mă și pricep… „Rea” pentru că atunci când ești mic cu greu reușești să duci la bun sfârșit un lucru complicat, însă când crești realizezi că poți face majoritatea lucrurilor de unul singur. Ușor, ușor totul pare mai simplu dar în același timp prea greu.

image-9Scopul amintirilor e să le păstrezi în așa fel încât emoția din acea clipă sa revină cu fiecare imagine care ți se derulează în minte. Încă simt falsa disperare din glasul pe care îl foloseam când mă ascundeam printre florile mult mai înalte decât mine și mă prefăceam ca m-am pierdut prin grădină. La cât de mult mă jucam cu verișoara mea, trăiam acele momente la intensitate maximă iar imaginația noastră ne depășea vizibil. Acum, scriind aceste rânduri, realizez ce copil cuminte am fost. Nu bătăi, nu certuri pentru jucării, nu țipete asurzitoare pin casă. Mama trebuie să fie tare mândră de fetița ei!

Copiii văd magia pentru că o caută. Vânătoarea asta de comori în care ne aventurăm, ne oferă șansa să găsim reale bogații, depinde de noi cât de real le materializăm. Coelho spunea că un copil poate să învețe un adult trei lucruri: cum să fie mulțumit fără motiv, cum să nu stai locului niciodată și cum să ceară cu insistență ceea ce își dorește. Eu încă folosesc trucurile astea – mai ales ultimul – și nu e nevoie să fiu imatură, doar deschisă.

XOXO

 

 

Etichete

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.