Femei de 10

“ Simt că nu am trăit degeaba pe acest pământ” – interviu cu solista de muzică ușoară GINA PĂTRAȘCU

 

     Acolo, departe de fanii săi, departe de locurile copilăriei, de mormintele părinților, de prieteni și de țara lăsată în urmă, Gina Patrașcu înaintează prin viață, înconjurată de amintiri , de dragostea fiicei sale și de prețuirea prietenilor săi din Germania – țara de adopție. A rămas același om frumos și bun la suflet, un caracter puternic și o persoană  deschisă și cu dragoste de semeni. Grație rețelelor de socializare, am sentimentul că nu m-am îndepărtat niciodată prea mult de Gina. Comunicăm des, ne citim reciproc gândurile, ne dăm “like”-uri, ne bucurăm pentru copiii noștri ( Gina are o super-fată, a carei inteligență sclipitoare i-am admirat-o încă din copilărie). Prin amintirile pe care le postează frecvent pe pagina sa, Gina ne reamintește de prezența sa pe scenele țării și în programele de odinioară ale Televiziunii Române, în care apărea , cuminte si talentată, îmbrăcată întotdeauna decent, cu melodii sensibile, interpretate cu vocea sa atât de frumoasă. 

Știind că Gina are înca destui fani în România, și care în mod firesc se întreabă ce mai face astăzi vedeta din tinerețea lor, i-am adresat câteva întrebări artistei, imaginandu-mi că interviul nu i-l iau eu, ci.. voi!

Marina Almășan : – Fiind departe de noi, cei ce te-au admirat odinioară, știm mai puține despre tine, dragă Gina! Așa că prima întrebare este : ce mai face acum Gina Pătrașcu? Cum te-a influențat perioada asta? Care este situația în Germania? Este lumea cuprinsă de panică? 

Gina Pătrașcu : – Pandemia a cam pus stăpânire pe viața tuturor! Într-un fel sau altul, fiecare are cuibărit în suflet un sentiment de teama,  dar automat și de protecție. ..Trăiesc intr-o țară în care oamenii au înțeles și pot spune că purtarea obligatorie a măștii nu reprezintă o mare problema! Nu e nici o panică! Totul este ok, cu excepția petrecerii timpului liber : restaurante, teatre….care se vor închide iar. 

Marina Almășan : – Mda… Acesta pare a fi un numitor comun al tuturor țărilor. Dar mă bucur că acolo panica nu este atât de mare.  Spune-ne câteva cuvinte și despre fiica ta! Știu că este ființa cea mai importantă pentru tine.

 

Gina Pătrașcu : – Da , ai punctat bine!Ilinca este cea mai importantă persoana din viața mea! Ea lucrează de acasă, în condițiile actuale. Este Psiholog-Coordonator internațional  pentru combaterea depresiei. ..Are foarte multe proiecte în derulare dar și în perspectiva, DEPRESIA, fiind la ora actuala,  boala cu cea mai mare răspândire! În plus, își definitivează lucrarea de doctorat în Psihologie! 

Marina Almășan : – Te felicit pentru fiica ta, 0e care ți-o admir, de când era mică. Dar să ne întoarcem la Gina Pătrașcu, îndrăgita noastră solistă. Spune-mi, pe care din melodiile tale de odinioară o fredonezi cel mai des? Ne poți spune și o amintire, legata de ea? 

Gina Pătrașcu : – Melodia “VIAȚA MEA E MUZICA”! PROFESIUNE DE CREDINȚĂ! A fost un cântec foarte difuzat și eram nevoită să-l cânt oriunde eram invitată! Mai mult, toată lumea îl cânta împreună cu mine! !!

Marina Almășan : – Da, mi-l amintesc și eu, era, într-adevăr un șlagăr! Cum ai ajuns să cânți, Gina? 

Gina Pătrașcu : – Cânt de când mă știu. ..Tot ce pot spune este că nu mi-am imaginat vreodată că aș face altă meserie sau că aș putea trăi fără MUZICĂ! 

Marina Almășan : – Care au fost punctele de vârf ale carierei tale? 

Gina Pătrașcu : – Aș nota câteva reușite ale carierei mele. …

Trofeul concursului STEAUA FĂRĂ NUME -acordat de TVR , apoi TROFEUL și PREMIUL 1 de interpretare la FESTIVALUL NAȚIONAL “MAMAIA ’83” , turnee în țară și străinătate, discuri, 400 emisiuni TV , 200 melodii înregistrate la Radio și TV…Tot datorită acestor realizări am primit titlul de CETĂȚEAN DE ONOARE al orașului meu natal PETRILA, județul. Hunedoara. 

Marina Almășan : – Ohooo, ai cu ce te lăuda! La fel și orașul tău natal : are cu cine să se laude! Aș îndrăzni să-ți pun o întrebare ceva mai personală : ai fost căsătorită mulți ani cu Horia Șerbănescu, unul dintre cei mai mari actori de comedie ai României. Cum l-ai cucerit, cum v-a fost căsnicia, de ce v-ați despărțit? 

Gina Pătrașcu : – Cu Horia Serbanescu m-am cunoscut la repetițiile unui spectacol organizat de TVR, la Sala Polivalenta din București. Voia să mă cunoască pentru a-mi propune sa cânt intr-un turneu prin țară împreună cu Orchestra de Estrada Radio, dirijată de Maestrul Sile Dinicu! Horia era organizatorul, prezentatorul și actorul care asigura Comedia în spectacol! După 3 ani ne-am căsătorit, în 1990 s-a nascut ILINCA. ..A fost cea mai frumoasă perioada din viața mea! Am fost împreună 25 de ani! !!!De ce ne-am despărțit?…din. ..motive. ..obiective…

Marina Almășan : – Nu mai insist, nu vreau să răscolesc amintiri poate dureroase… Spune-mi, cum ai luat decizia de a pleca din România? 

Gina Pătrașcu : – Am plecat în Germania, casatorindu-ma cu cel de-al doilea soț,  care era deja stabilit acolo,  din 1990….

Marina Almășan : – Prin ce te-a bucurat viața in Germania – una dintre cele mai civilizate țări din Europa, și prin ce te-a întristat depărtarea de țară? 

Gina Pătrașcu : – Germania, fiind o țară foarte bine dezvoltata are multe de oferit noului venit. ..dar cea mai mare binefacere consider că a fost posibilitatea fetei mele de a studia în această țară, ceea ce s-a și realizat,  cu mare succes! A fost o elevă eminenta și ca studentă de asemenea! A studiat la cele mai bune Facultăți de Stat din Germania, lucrarea se Master i-a fost publicată în SUA iar cea de Doctorat urmează aceeași cale!BUCURIILE mele sunt REALIZĂRILE copilului meu! !! În ceea ce privește partea a doua a întrebării tale,  momente de tristețe aveam când mă încerca DORUL de acasă și de tot ce lăsasem acolo….Nu știu să fi întâlnit vreun român în lumea aceasta  (și am fost în foarte multe țări )căruia să nu îi fie dor de acasă. …

Marina Almășan : – Descrie-mi, te rog,  o zi din viața Ginei Pătrașcu.

Gina Pătrașcu : – O zi din viața mea nu e din cale-afară de spectaculoasa. ..Cu pandemia aceasta , viața a devenit monotonă. …Îmi petrec timpul gătind, ocupandu-ma de locuință și gradina mea, fac cumpărături, citesc, urmăresc programe TV românești destul de des, ascult muzică. …

Marina Almășan : – Cum se vede România de la distanță? 

Gina Pătrașcu : – Din păcate România se vede a fi. ..nesigură și neliniștită , iar oamenii par a fi dezorientați, și cu atâtea probleme de înfruntat…

Marina Almășan : – Ai intuit bine situația de acasă. Spune-mi, Gina, te-a bătut vreodată gândul să te întorci acasă? Ce te reține? 

Gina Pătrașcu : – Da, am cochetat și eu cu acest gând. ..Foarte mulți români plecați, visau ca la un moment dat sa se întoarcă în țară  (nu știu dacă mai gândesc așa și acum )….Eu am acolo încă o parte a familiei mele. Dar, după  cum știi,  Ilinca este foarte importantă pentru mine și invers  (cred), așa că e mai bine să ne știm în preajmă una alteia! 

Marina Almășan : – Mi se pare un motiv puternic. Numește-mi, totuși, cea mai puternică amintire, atunci cand spui “țara mea”. 

Gina Pătrașcu : – Când spun ȚARA MEA, amintirea cea mai puternică este Familia, Limba maternă, Profesia mea făcută cu dăruire, Frumusețea acestei țări pe care am cutreierat-o in lung și-n lat cu spectacolele avute! Din aceste motive am întemeiat aici Asociația Culturală ROMÂNIA, pentru ca românii plecați din țară să poată ține legătura cu tot ce este romanesc!!!Am promovat Cultura Românească, organizând spectacole de toate genurile (teatru, varietati,folclor, colinde, revelioane, etc) avandu-i invitați pe cei mai cunoscuți artiști din țară! 

Marina Almășan : – Am filmat și eu câteva acțiuni organizate de tine și te felicit din toată inima. Cand ai plâns ultima oară, Gina,  și de ce ? 

Gina Pătrașcu : – Plâng destul de ușor. ..Sunt foarte empatica și impresionabila…dar, mă credeți sau nu, ultima oară am plâns acum două luni,  când mi-am sosit Decizia de Pensie din România. …umilitor. …

Marina Almășan : – Draga mea, ăsta să fie cel mai mare rău! Hai să balansam repede situația, așa că am să te întreb și despre cea mai mare bucurie recentă!

Gina Pătrașcu : – Nu pot vorbi acum de vreo Mare Bucurie, dar sunt mulțumită că sunt bine, sănătoasă, că tu și alți colegi de-ai tăi nu m-ati uitat și mă aduceți deseori în atenția publicului meu drag din România! Eu îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-a hărăzit cu acest talent și că prin ceea ce am făcut,  las ceva în urma mea! SIMT CĂ NU AM TRĂIT DEGEABA PE ACEST PĂMÂNT! !!!

Marina Almășan : – În niciun caz, Gina! Aș vrea să selectezi, pentru finalul acestui interviu, cele mai frumoase versuri dintr-una din piesele tale. Ceva, care consideri că te definește. 

Gina Pătrașcu : – În niciunul din cântecele mele nu am găsit versuri care să mă reprezinte cu adevărat! Pentru că tot ce am făcut eu în viață, am făcut cu dragoste, cu dăruire, cu patimă chiar…Așa AM CÂNTAT, așa AM MUNCIT, așa AM PLÂNS, așa AM RÂS, așa AM IUBIT, așa AM TRĂIT! !!!Totul cu intensitate maximă! !!!Ori…nu s-au scris încă  (!)versurile care să mă definească. …Și totuși. ……parcă  m-as regăsi în refrenul acesta : 

CA UN COCOR CE ȚIPĂ SFÂȘIAT DE DOR 

MA-NTORC LA TINE, 

NA-NTORC DIN NOU ACASĂ. …

(Dan V.Dumitriu -autorul piesei de succes pe care mi-am incredintat-o, MA-NTORC ACASĂ )

Marina Almășan : – Mulțumesc mult, Gina! Să ne vedem cu bine …după pandemie!