Bombănelile Marinei Editoriale

Ciprian, pilotul de curse în scaun rulant

Da, știu, veți privi poza de profil și veți spune : “Ia uite, el stă jos, iar ea în picioare! Ce lipsă de respect!”…Apoi eu am să vă arăt poza în întregime și…veți simți un nod în gât și o strângere de suflet. Pentru că veți înțelege că bărbatul din imagine – aparent un om ca oricare altul – nu va putea sta niciodată în picioare. Pur si simplu..nu va putea….

Motivul  se pierde în timp, cu mulți ani în urmă, mai precis în ziua când Ciprian împlinea 16 ani. Un plonjon în apa mării i-a fost fatal, adolescentul primind de la soartă o sentință definitivă : paralizat pentru totdeauna.. De a doua zi, viața lui s-a schimbat radical. A trecut prin fireștile stări de disperare, înrudită cu dorința de a-și lua zilele, apoi resemnare, apoi revenirea la viață, așa cum era ea, încremenită în scaunul rulant. Însă Ciprian nu s-a lăsat. Ambiția sa fără margini, susținerea celor dragi și puterea accea, pe care Dumnezeu o lasă, “la schimb”, oamenilor, ca un soi de “reparație” pentru ceea ce le-a luat, l-au  făcut să devină, în câțiva ani, singurul pilot de curse din România, în scaun pe rotile…

…Trag cu ochiul la ceasul din fundalul platoului de filmare. S-a consumat deja sfertul de oră alocat subiectului
“Ciprian Lupu” și parcă nu-mi vine să-i pun punct. Brașoveanul așezat lângă mine, pe scenă, avand nota “10” în fundal,  își pune sufletul pe tavă, rememorând – cu ce durere, oare? – supliciul prin care a trecut ;  vorbește bine și emoționant. Îmi dau seama de acest lucru, privind chipurile colegilor mei din culise, pe care-i văd, ascunși pe după camermani, opriți din viermuiala caracteristică și trăgând cu ochiul la dialogul nostru. Unor astfel de momente din emisiune eu le spun “lecții de viață”. Cea, pe care a primit-o Ciprian, a fost una dură, care a săpat o urmă de neșters în viața lui. Însă lecția ne este predată și nouă, celorlalți. Din ea ar trebui să învățăm că viața este astfel construită, încât într-o secundă îți poate fi luat tot ceea ce ai, iar lucrurile pe care înainte nu dădeai  nici doi bani, pot căpăta acum o semnificație și o însemnătate cosmică. Și ne-a mai oferit o lecție Ciprian, venit,  într-o zi toridă de august, la București, cu masina sa de curse ( adaptată de el însuși) : aceea că, în fața viselor noastre, chiar și neputințele noastre pot îngenunchea. Și că, indiferent cât de tare ne lovește soarta, trebuie să găsim în noi puterea de a o lua de la capăt , de a merge înainte și de a nu ne opri din drum.

    Astăzi, la ora 15, pe TVR2,mla “Femei de 10, Bărbați de 10”  îl veți cunoaște pe Ciprian Lupu, nu doar pilot de curse, ci învingător în …cursa vieții.
Rubrică oferita de FARMACIILE CATENA : BRONHOSUPORT