Bărbați de 10

Și Germania luptă cu coronavirusul. Undeva, pe baricade, se afla și celebrul designer român DANIEL DRĂGHIȚĂ

 

    Nu-i ușor să crești fără tată. Așa a arătat copilăria lui Daniel Drăghiță, sibianul care a ajuns unul dintre cei mai cunoscuți designeri de încăltăminte din Germania. Neputându-și permite să mearga la liceu, a absolvit o școală profesională, la profilul “tehnician în industria confecțiilor din piele și înlocuitori”. A urmat apoi liceul la seral, specialitatea “tehnician în transporturi”. Dar acest inceput dificil a fost, practic, rampa de lansare a lui Daniel pe traiectoria succesului. A ajuns in Germania în 2011, impreună cu soția sa. Nu știa o boabă germană, a început-o cu munca de jos: lucrător la Mc Donalds. Bănuții au fost investiți în prima “afacere” : sotii Draghiță au cumpărat o dubiță, cu care distribuiau,noaptea, la început ziare, apoi diferite alte lucruri. Din mers, au învătat și încâlcita limbă germană. Anii au trecut și tinerii au “avansat” : in 2014 s-au mutat la Munchen, unde a luat naștere si prima lor firmă: una de transport, numită „Dandry Logtistik“. Distribuiau medicamente.

Insă în mintea lui Daniel sfredelea de mult o idee : o afacere cu încalțăminte – meseria pentru care se pregătise în adolescența. A început să deseneze încălțări, mai în glumă, mai în serios, după care…minune! modelele sale au ajuns să defileze pe podiumul celui mai mare festival de modă din Sud-Estul Europei – Feeric Fashion Week. Și uite-așa, creațiile sibianului Daniel Drăghiță, denumite simplu DanDry, au ajuns să defileze pe catwalk-ul unor festivaluri de prestigiu sau colorând paginile unor prestigioase reviste de modă.

  Cu ceva timp în urmă, într-una din edițiile “Femei de 10, Bărbați de 10”, echipa noastră a reușit să intre în legătură directă cu faimosul designer. Am povestit, tin minte, despre începuturile grele de la McDonalds, despre carieră și viața departe de țară, despre iubire și despre frumoșii săi bebeluși gemeni. Și mă bucur că, iată, am reușit să-l facem și mai mult cunoscut, în țara sa, pe românul de 10 Daniel Drăghiță. 

….În această perioadă complicată care, în câteva luni, a schimbat viața întregii planete, am ținut să aflu ce mai fac prietenii emisiunii noastre. Unul dintre cei pe care i-am căutat, zilele trecute, a fost Daniel Drăghiță. Cu atât mai mult cu cât Germania este una din țările în care coronavirusul a lovit cel mai puternic. 

Marina Almășan : – Spune-ne , Daniel, te afli acum? cu cine? 

Daniel Drăghiță : – Eu sunt la Munchen cu familia, arestați la domiciliu 🙂 de aseară ne este recomandat sa nu părăsim casa!

Marina Almășan : – Aha, deci nici voi nu stați mai bine! Care este situația în Germania? Cât de grav e afectată de coronavirus? 

Daniel Drăghiță: – Aici , lumea a tratat cu putina neglijența situația, activitățile au fost deschise pana pe  21.03 ,oameni sunt atenți dar nu foarte panicați!

Cu toate acestea de la începutul săptămâni am observat o schimbare,  in special in zona cumpărăturilor , este comparabil cu perioadele din zona sărbătorilor!
Cifrele nu arată bine , sunt undeva la 19 000 cazuri confirmate ,iar numărul celor vindecați nu depășește 100-150 persoane , sunt deasemenea și circa 60 de persoane decedate !

Oameni sunt bineînțeles sceptici….sau puțin confuzi in legătura cu proveniența virusului și datele furnizate de autorități!
Ieri am avut o mică discuție cu un medic german,  care susține ca aceasta criza medicală va dura pana la sfârșitul anului, atunci când va apărea cel mai probabil și vaccinul și  bineînțeles ca  mi-a transmis sa evit pe cât posibil relațiile și ieșirile in public și sa încercam sa ferim persoanele in vârsta  de contactul cu cei tineri, (nepoți,copii) ei fiind cei mai vulnerabili!
Bineînțeles ca germanii dispun de un sistem medical excelent. Dar și așa se tem de o escaladare a situației !

Marina Almășan : – Cui nu-i e frică de asta?!?…. Dar cum arată  Munchenul? Care e atmosfera pe străzi? 

Daniel Drăghiță: – Munchenul in aceasta perioada este trist!foarte trist!

El fiind un oraș atât de plin de viața , îți este greu sa vezi imaginile străzilor goale, atracții turistice.  Care nu au fost niciodată atât de liniștite!

Este o situație specială..in care evenimentele , concerte, și tot ce tine de adunările  publice sunt  de acum restricționate!

Marina Almășan : – Aici situațiile noastre se asemană. Dar spune-mi, cum e populația? E panicată? E disciplinată? Se simte spiritul nemțesc in aceste momente? 

Daniel Drăghiță: – Oameni sunt nemți! Dacă mai sus am spus ca ei iau puțin in gluma
aceasta situație , de când Cancelarul Angela Merkel a transmis populației un mesaj cel puțin important , in care sublinia ca ‘ne confruntam cu cea mai grea încercare de după al doilea război mondial” și culminând cu decizia guvernului Bavarez de a restricționa ieșirea din casa , aceștia s-au adaptat noilor reguli și pare ca respecta deciziile luate de cei in care au încredere! 

Ei sunt un popor disciplinat și respecta deciziile, mai ales când cred ca aceste decizi sunt luate pentru bunăstarea lor!

Marina Almășan : – Of, Doamne, la noi cuvantul “disciplină” înca nu s-a inventat! …Își fac oamenii provizii? Ce produse au dispărut primele din rafturi? 

Daniel Drăghiță : – Da, își fac provizii,  dar par mai liniștiti și organizați.
Se comanda mult online, produsele care lipsesc sunt in generale cele de igiena (măști,soluție dezinfectante, vestita hârtie igienica este la mare căutare! 🙂

Dar magazinele se aprovizionează și nu am observat ca avem produse pe care nu le găsim regulat !

Marina Almășan : – Ce măsuri au luat autoritățile? 

Daniel Drăghiță: – Autoritățile au început controalele in Bayern  – este prima zonă  a Germaniei care a luat aceasta decizie , iar aici autoritățile fac informare media și deasemenea prin mașinile poliției care informează lumea clasic prin difuzoare stradale!
Bineînțeles tot ce tine de igiena și respectarea distantei dintre oameni in diferite instituții este de câteva zile introdusă in toate locurile publice!

Marina Almășan : – La fel ca la noi. Restaurantele mai sunt deschise? Mai sunt evenimente? 

Daniel Drăghiță: – Nu , tot ce tine de HORECA este închis ! Evenimente nu mai exista , chiar și eu am fost nevoit să anulez tot ce am avut in plan,  pana in vara!

Marina Almășan : – Offff….Cum arată programele televiziunii germane ? Se vorbește mult despre coronavirus? Ce alte emisiuni se difuzează? 

Daniel Drăghița: – Ei transmit in general informații și declarați ale oficialilor despre aceasta criza și da, pare a fi o situație nemaintâlnita,  in care media este îndreptată către acest virus și efectele lui!

Grila de programe nu este schimbată,  dar în zona emisiunilor informative  pare ca altceva nu mai exista!

Marina Almășan : – Exact ca la noi. Și care sunt mesajele cele mai frecvente, transmise populației? 

Daniel Drăghiță: – Mesajele de genul : “Stați in casa, păstrați igiena cu tot ce cuprinde ea” ..acestea sunt mesajele de baza!

Marina Almășan : – Cum îți petreci timpul? Ce fac prichindeii? Ce faceți, in familie,  ca să treacă timpul mai ușor? Ai momente de panică? 

Daniel Drăghiță: – Eu momentan conduc activitatea de acasă, încă cei din transport funcționează dar nu cred ca va mai fi multă activitate , deja sau închis multe firme mari(BMW,audi,ww..și bineînțeles alte industrii)  Desenez. Și imi continui colecția fashion, nu am timp sa ma plictisesc ..fac planuri de urgentă și încerc sa văd viitorul activități noastre!

Copilași cresc..și probabil curând vor întreba, in felul lor, de ce nu mai ieșim afara și de ce bunicii nu vin  pe la ei!

In rest, activitate de familie,  cu jocuri ; timpul la noi este prețios. Și de altfel nu trece greu nici acum!

Momente de panica? Da, dar doar ma gândesc pentru ce lume ii pregătim noi pe ai noștri copilași , ce le lăsam in urma și dacă ceea ce se întâmpla acum, poate fi schimbat de  noi, oamenii simpli , in viitor sau dacă noi, oamenii simpli, avem un cuvânt de spus in aceasta direcție!

Marina Almășan : – Mă tem că nu… Și, spune-mi, Daniel, cum ți-a dat peste cap activitatea această perioadă? 

Daniel Drăghiță: – A trebuit sa anulez prezentarea colecției Primăvara Vara , trebuia sa avem o ședința la Monaco, a trebuit sa întrerup și discuțiile referitor la o prezență a mea la New York Fashion Week in Septembrie 2020 pe partea de evenimente am anulat tot , următorul eveniment este cu Donia Sax (Doina Dpatsru)in August la Munchen . Sper sa se oprească această nebunie  pana atunci. 

Cu firma de transport momentan funcționăm,  dar se anunța o perioada grea!

Marina Almășan : – Fără îndoială…Care sunt lucrurile pe care le vei face , imediat după ce se va normaliza situatia? 

Daniel Drăghiță: – Vreau vacanța, noi suntem inebuniti după vacantele la mare și sper sa putem sa le avem așa cum am plănuit!


Ca și activitate voi merge la fel in aceeași direcție. Doar ca va trebui sa fim mult mai vigilenți!

Trăim intr-o perioada nesigura, este greu de estimat ce se va întâmpla!

Marina Almășan : – Ce rude ai in Romania? Mai țineti legătura? 

Daniel Drăghiță: – In România mai sunt mama și fratele , dar mama vine periodic in Germania pentru a lucra.  Da păstram legătura , desi suntem de 9 ani aici , avem prieteni și cunoștințe in țară,  cu care comunicam periodic. Chiar zilnic!

Marina Almășan : – Asta e foarte bine, mai ales în perioade atât de complicate! Care este cea mai mare dorința a ta, în aceste clipe?

Daniel Drăghiță: – Waw, buna întrebare ! Deși locul unde suntem acum ne oferă totul (material ,siguranța), in astfel de momente îți pui gândurile in ordine și încerci sa vezi dacă ceea ce faci este in concordanța cu ceea ce îți dorești. Iar locul unde ne aflam nu este chiar ceea ce am visat , aici ma refer la relațiile interumane și la legăturile cu ceilalți ;  se știe ca germani sunt eficienti și serioși, dar le lipsește legătura aceea umană,  care pe noi ne reprezintă !

Și probabil ca vom încerca sa luam o decizie împreuna,  referitor la locul in care vom trai în continuare , chiar dacă activitatea de aici am sa o continui indiferent de locul in care vom decide sa trăim!

Pentru ca , da,  ei știu sa îți creeze sentimentul de  siguranță,  la acest aspect sunt greu de atins!

Marina Almășan : – Ca să terminăm intr-o notă optimistă, dragă Daniel, bucură-ne privirea cu câteva din ultimele tale creatii de succes! 

Daniel Drăghiță : – În regulă, iată mai jos câteva poze, căci noua colecție nu este încă lansată!😉