Ea și El Legea e de partea ta

Ultimele măsuri instituite pentru protejarea cetățenilor români – Covid-19 – Ep.1

Ieri,  21.03.2020 s-a emis Ordonanța Militară nr. 2/2020 prin care s-au instituit alte obligații, măsuri și restricții în sarcina cetățenilor români pentru a fi protejați și a nu răspândi infecțiile cu Covid-19, începând cu data de 22.03.2020, ora 22:00.

Pe scurt, ceea ce trebuie să știți:

Activități suspendate temporar:

1. Activitatea Mall-urilor și a centrelor comerciale de acest gen se suspendă, adică se închid temporar. Excepție: magazinele alimentare, veterinare, farmaceutice sau de curățătorie.
2. Se suspendă temporar activitatea stomatologilor, fiind permise numai intervențiile de urgență. Adică, dacă aveți un abces sau probleme grave dentare care nu mai suportă amânare, vi se pune viața în pericol etc, medicul stomatolog poate interveni.

NU VĂ MAI DUCEȚI ÎN CENTRELE COMERCIALE. ESTE INTERZIS!

Circulația cetățenilor:

1. Nu mai aveți voie să circulați în intervalul orar 22:00 – 06.00 în afara domiciliului, (deci noaptea), decât dacă:

a) circulați pentru a vă exercita profesia ( de ex:cei care muncesc în schimbul de noapte, urgențe ale medicilor etc), iar activitatea profesională nu se poate exercita de la distanță și este esențială;

b) pentru asigurarea de bunuri cu privire la necesitățile de bază ale persoanelor ( – de ex: pampersi pt bebeluși, mâncare pentru copii, medicamente de urgență etc), și animalelor de companie, domestice, sau bunuri pentru desfășurarea activității profesionale;

c) deplasarea pentru asistență  medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță – de ex: nașteri, abcese dentare, sângerări abundente, accidente, probleme urgente de sănătate ale copiilor, vârstnicilor, etc;

d) deplasări din motive justificate: de ex: îngrijirea sau însoțirea copiilor, persoanelor în vârstă, bolnave, cu dizabilități sau în caz de deces al unui membru al familiei;

e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală și nevoile animalelor: de ex dacă vreți să alergați în jurul blocului/casei ca să nu vi se atrofieze mușchii; când scoateți câinii să își facă nevoile.

În cazul în care ieșiti în acest interval de timp trebuie să aveți completată o declarație pe proprie răspundere prin care scrieți motivul pentru care ați ieșit noaptea din casă și sunteți pe stradă, pentru cei care merg la serviciu legitimația de serviciu și adeverință eliberată de angajator.

Având în vedere aceste acte care sigur că vă pun în încurcătură, vă aduc la cunoștință că angajatorul trebuie să vă dea o adeverință în care să scrie faptul că lucrați noaptea, este neapărat necesar să vă deplasați la serviciu pe timpul nopții, adresa unde trebuie să vă duceți și intervalul orar.

Pentru restul oamenilor, în cazul în care ieșiți din casă după ora 22:00, scrieți pe o coală de hârtie următoarele:

DECLARAȚIE PE PROPRIE RĂSPUNDERE

Subsemnatul……, domiciliat în…… str……., nr……, bl….., sc….., ap….., sector/judet……, legitimat cu CI…seria……nr……, eliberată de Secția de Poliție /SPCEP……… la data de………, CNP……….,…., cunoscând dispozițiile art. 326 C. Pen cu privire la falsul în declarații, declar pe proprie răspundere că în data de….. , la ora……. am ieșit pe stradă pentru următorul motiv……………………………………..

(de ex: scos câine afară pentru nevoi, mers la farmacie pentru a cumpăra medicamente, copilul fiind bolnav, cumpărat pampersi pentru bebe, alergat în jurul blocului pentru condiția fizică etc).

Dau prezenta Declarație în conformitate cu prevederile Ordonanței militare 2/2020.

DATA ȘI ORA​​​​​​​                 SEMNĂTURA

Faceți de fiecare dată câte o declarație de acest gen. Pentru cei care au xerox, multiplicați-o și completați-o la fiecare ieșire-

În cazul în care sunteți opriți pe stradă de poliție, jandarmi, armată etc sunteți obligați să prezentați această declarație care vi se va lua și va rămâne la aceste organe pentru verificări, precum și actul de identitate pe care trebuie să îl prezentați acestora. Nu vă jucați cu aceste lucruri, nu mințiți pentru că veți fi verificați și pe lângă amendă, veți avea și dosar penal. Atenție! Nu ne jucăm! Suntem sub Decret prezidențial de decretare a Stării de urgență. E ca la război și totul este sub conducerea Ministerului de Interne. Acum chiar nu ne mai jucăm. Aceste măsuri sunt de mult luate în celelalte state europene.

2. Pentru intervalul orar 06:00 – 22.00 se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze pentru motivele enumerate la a) –e) mai sus. Da, mulți au râs că e vorba de recomandare. Să vedeți ce veți râde peste o săptămână când SE VA INTERZICE TOTAL!!! Dl Raed Arafat a spus clar, luați-o ca pe o obligație. Așa a fost și în străinătate. Drepturile și libertățile oamenilor se restrâng încet-încet, nu deodată. Ca să nu ne sperie total, au început cu recomandări, aceasta este o etapă normală care s-a parcurs în toate statele, în plus la noi virusul nu a omorât pe nimeni….ÎNCĂ! Sunt etape normale de tactică internă pe care autoritățile le iau peste tot, pentru a nu panica total poporul.

Având în vedere că poporul român, cu sânge latin, fierbe și nu ascultă în general, când autoritățile vor vedea că nu se ascultă recomandările, se vor institui interdicții și nu vă vor plăcea. Vă rog să respectați recomandările, ca să nu ni se interzică total, pentru că pedepsele sunt crunte. Nu mai vorbim că se pot da inclusiv ordine și mai dure decât arestarea, pe care nici nu vreau să le pronunț. Credeți-mă, când conducerea unui stat este militarizată, nu te mai joci și nici de râs nu ne mai arde.

Deocamdată atât, urmând ca în zilele următoare să vă deslușesc Ordonanța militară pe înțelesul tuturor, cu episoade pe care încerc să le scriu zilnic. Dacă aveți nevoie de un sfat, aveți întrebări etc, contactați-mă prin intermediul femeide10.ro.

Ca să glumim puțin, să vă destindeți, mi-am adus aminte de un banc, iar mottoul meu pe fb este: RÂDEM, GLUMIM, DAR NU PĂRĂSIM INCINTA! S.O.S

Până data viitoare, gândiți profund înainte să acționați!….mai ales acum!

Femei de 10 pe Facebook