banner marshal garden
Bărbați de 10

„Căsnicia este pentru femei cel mai obișnuit mod de a trăi” – Bertrand Russell

Într-un interviu acordat pentru BBC, Bertrand Russell, filozof, matematician, istoric britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, întrebat fiind ”Care este mesajul pe care îl transmite generațiilor viitoare?”, a răspuns:

Aș vrea să spun două lucruri, unul intelectual și unul moral. Lucrul intelectual pe care vreau să îl spun este: Când studiați ceva sau când împărtășiți o filozofie, întrebați-vă care sunt faptele și care este adevărul pe care îl confirmă aceste fapte. Nu vă lăsați niciodată influențați de ceea ce ați dori să credeți sau de impactul social pe care l-ar avea dacă ați crede. Priviți exclusiv faptele.

Lucrul moral pe care aș vrea să îl spun… Aș spune că dragostea este înțelepciune, iar ura este prostie. Trebuie să învățăm să ne tolerăm unii pe alții și să acceptăm că oamenii pot spune lucruri cu care nu suntem de acord. Putem conviețui în acest mod, iar dacă trebuie să trăim împreună, nu să murim împreună, trebuie să învățăm să fim generoși și toleranți. Este vital pentru perpetuarea speciei umane pe acest pământ.

Iată câteva dintre cele mai apreciate cugetări ale sale:

  • Căsnicia este pentru femei cel mai obișnuit mod de a trăi, iar numărul de acte sexuale nedorite suportate de femeile măritate este probabil mult mai mare decât cel al prostituatelor.
  • Trei sentimente simple, dar puternice, mi-au guvernat viața: nevoia de iubire, foamea de cunoaștere și mila nețărmurită pentru suferințele omenirii.
  • Am făcut o descoperire ciudată: de câte ori vorbesc cu un savant, am convingerea că fericirea nu există. Și totuși, când vorbesc cu grădinarul meu, mă conving de contrariu.
  • Dacă în momentul de față ar exista în lume un număr mare de oameni care-și doresc propria fericire mai mult decât își doresc nefericirea altora, în câțiva ani am putea trăi în Paradis.
  • Omul se naște ignorant, nu stupid. El devine stupid prin educație.
  • Cred că întotdeauna ar trebui să ne judecăm propriile păreri cu o doză de îndoială. Mi-aș dori ca oamenii să nu creadă fără rezerve în nicio filozofie, nici măcar în a mea.

Foto: recuerdosdepandora.com

Femei de 10 pe Facebook