În lunga mea carieră de om de televiziune, am “născut” nenumărate formate tv. Așa mi-a plăcut mie : să mă joc cu imaginația mea și s-o transform în poduse media concrete. Acum vreo 3-4 ani am produs inclusiv o emisiune de sănătate. Bine-bine, veți spune voi, dar televizoarele gem de emisiuni de sănătate! Perfect adevărat, dar “37 de grade Celsius” nu semăna cu niciuna dintre ele. Mi-am dorit să fie altceva. Și a fost. A fost un show, cu public, cu interactivitate maximă, cu demonstrații live – legate firește de lumea medicală, cu oleacă de umor, cu dinamică multă și, mai ales, cu invitați unul și unul. Însă, așa cum am pățit cu majoritatea emisiunilor mele, când “37 de grade Celsius” a început să performeze, devenind una din emisiunile medicale cu cel mai mare rating, s-a găsit un pretext și…a fost scoasă din grilă. Pentru a reapărea ulterior, cu alt nume, discret cosmetizată și , firește, cu un alt prezentator…Dar nu despre asta este vorba. Nu mor caii, când vor câinii…
În cei doi ani cât a trăit formatul, cel mai mare câștig al echipei mele ( și al meu personal) a fost cunoașterea unor oameni excepționali pe care ( încă) îi mai are medicina românească. Pe foarte puțini îi știam de la televizor – se știe că adevăratele valori nu se înghesuie să apară “pe sticlă” – pe restul – din recomandările venite, avalanșă, din stânga și din dreapta și bazate pe performanțele respectivilor, pe recunoaștere internațională, pe admirabile fapte de omenie.
La un moment dat, cineva ( persoană înțeleaptă și cu credibilitate maximă) mi- a spus : “-De ce nu-l invitați pe chirurgul Victor Costache, este fabulos! A operat în întreaga lume și a revenit în Romania, să facă bine românii! “. Mărturisesc că un medic care, aflat la apogeul carierei, se întoarce în țara sa – o țară din care, potrivit unor statistici care m-au năucit, la fiecare 4 ore, mai pleacă afară câte un medic – un astfel de medic, cum spuneam, nu poate să nu-ți trezească curiozitatea..
Bref! Victor Costache a venit in emisiunea noastră, pe o temă punctuala, legată de chirurgia cardiovasculară, domeniul în care a făcut performanță mondială. Formatul nostru nu permitea prea multe divagații pe teme colaterale, așa că, doar în culise, înainte de emisiune, am reușit să vorbim și despre altceva. Privindu-l in ochii lui de un albastru atât de limpede ( ochii sunt oglinda sufletului, nu?) , ascultându-i povestea, am fost, țin minte, fascinată…Din nefericire, faptul că eminentul chirurg trăiește și muncește la Sibiu, a făcut ca prezența lui în emisiunile noastre – medicale sau de altă natură – să fie mereu restricționată de ritmul lui draconic de viață. De fapt, de muncă. Ajunsesem să cred că Victor Costache salvează vieți și atunci când doarme.
O prezență ceva mai recentă a ilustrului chirurg la emisiunea “Femei de 10, Barbați de 10”, mi-a oferit ocazia de a-i lua un interviu. Între timp, Victor Costache a ajuns ministru al sănătății. Nu știu dacă omul politic nu-l va “sugruma” pe profesionistul Victor Costache. Dacă însă își va onora noua sa poziție cu aceleași profesionalism și dăruire ca și meseria de chirurg, nu putem decât să ne bucurăm.
Iată, așadar cele câteva întrebări-răspunsuri, pe care am avut ocazia să le schimb cu invitatul nostru, în culisele emisiunii romanilor de 10. :
Marina Almășan : – De regulă, noi, românii – niște frustrați și invidioși – atunci când auzim că “un român care a plecat”, s-a întors înapoi, ii punem imediat eticheta: “ N-a facut nimic pe-acolo și s-a-ntors cu coada-ntre picioare înapoi”. Tu, Victor, ai făcut performanță, în domeniul tau, in Franța și în alte atâtea țări ale lumii, erai apreciat la superlativ, aveai un viitor strălucit Și, totuși, te-ai întors să operezi în România! De ce?
Victor Costache : – În momentul când am plecat din țară pentru pregătirea profesională am știut că mă voi reîntoarce, iar proiectul implementării chirurgiei cardiovasculare a fost cel care mi-a stârnit interesul pentru a reveni. A fost un factor important faptul că Sibiul este centru universitar și are o facultate de medicină deoarece în acest fel am putut îmbina activitatea profesională cu cea didactică.
Marina Almășan : – Și iată ca nu numai că te-ai întors, dar stai deja, de câțiva ani, aici. Ce te ține? Sau…poate “cine”?
Victor Costache : – Nu se pune problema de a fi ținut de ceva sau cineva, ci de faptul că îmi doresc foarte mult să aduc o îmbunătățire în sistemul chirurgical din Romania. Imi place sa cred ca sunt un cetatean al lumii, avand cetatenia romana si franceza precum si rezidenta canadiana dar crede-ma ca nicaieri nu ma simt mai bine ca acasa iar cea mai frumoasa zi din viata mea a fost in 2013 cand am realizat prima interventie pe cord deschis la Sibiu, intr-un centru nou care l-am conceput impreuna cu echipa formata de mine de la A la Z si care a fost si prima operatie realizata de mine in Romania ca si chirurg principal.
Marina Almășan : – Ești, văd, foarte entuziasmat de ceea ce faci aici. Sunt singura însă că acolo, departe, unde ai stat 10 anim au rămas , în urma ta, lucruri care acum îți lipsesc. Dorul căror elemente din Franța il duci? Dar cand erai acolo…ce anume îți lipsea?
Victor Costache: – Fiind un mare amator de sporturi de iarnă, cel mai mult îmi lipsesc culmile Alpilor care se aseamănă foarte mult cu cele ale Carpaților noștrii, chiar dacă în Franța accentul a fost pus pe medicină și mai puțin pe snowboarding. Chiar dacă viitoarea mea cariera era o prioritate, cel mai mult am simțit lipsa familiei mele.
Marina Almășan: – Divagăm puțin! Cum sunt franțuzoaicele? De ce oare se vorbește atata despre ele?
Victor Costache : – Încă din cele mai vechi timpuri au apărut tot felul de mituri, probabil pe baza acestora se discută atât de mult despre femeile din Franta, dar, cum spune și numele, acestea sunt doar niște mituri.
Marina Almășan : – Si totusi…funcționează ca “etalon”! Ce ne lipsește nouă, romancelor, pentru a fi ca ele?
Victor Costache: – Really? Cred că ar trebui reformulată întrebarea. Ce le lipsește frantuzoaicelor să fie ca romancele? Romancele sunt cu siguranță cele mai frumoase femei din lume, țara noastră fiind de mii de ani la o răscruce de civilizații și de popoare, s-a creat un melting-pot genetic unic din care s-a născut frumusețea legendară a româncelor, recunoscută de foarte multe lume.
Marina Almășan: – Gata! Le-ai cucerit pe cititoarele noastre! Să ne întoarcem la tine. Cum ai ajuns să fii medic? De ce chirurg?
Victor Costache : – Am crescut în acest mediu, bunicii mei fiind chirurgi de meserie, iar în acest fel am luat contact cu tot ceea ce înseamna viața într-un spital. Aceștia au fost cei care mi-au insuflat pasiunea pentru chirurgie, iar in momentul în care a trebuit să iau o decizie în ceea ce privește viitorul meu, aceasta a venit ca o continuitate firească a lucrurilor.
Marina Almășan : – Feminista din mine are o curiozitate : de ce chirurgii sunt, în majoritatea lor, bărbați? 😁
Victor Costache: – De ce nu? Este o alegere persoanală, în ceea ce privește cariera. Chiar si in acest moment in Romania exista un curent destul de macho care exclude femeile sau le limiteaza accesul la specialitatile chirurgicale. Cred ca e greseala, femeile in general au o manualitate mai buna decat barbatii. De altfel, echipa noastra este majoritar feminina.
Marina Almășan : – Tu, personal, “te-ai da pe mâna unei femei”?
Victor Costache : – Fără nici o teamă, consider că pașii parcurși până în momentul profesării au fost îndepliniți cu success atât de femei cât și de bărbați, iar munca din spatele rezultatului final insufla încredere pacientului. Pentru mine conteaza experienta, reputatia si competenta, iar genul cu siguranta e pe ultimul loc.
Marina Almășan: – Uf! Am răsuflat ușurată! Detest bărbatii-misogini! 😁 Spune-mi, Victor, care sunt calitățile care fac dintr-un chirurg un “bun chirurg”?
Victor Costache: – Consider că un chirurg bun nu trebuie să îsi neglijeze umanismul, să fie dedicat meseriei, să fie empatic fiind aproape de pacienții săi în momentele dificile. Și nu în ultimul rând să fie răbdător.
In secolul 21 este de asemeni foarte important sa iti construiesti o retea internationala de prieteni si mentori care sa te tina in fiecare moment conectat la cele mai noi inovatii si noutati din medicina, un domeniu care se schimba in fiecare clipa. Astfel reusim sa avem aproape saptamanal la Spitalul European din Sibiu, o personalitate remarcabila a chirurgiei cardiovasculare mondiale (foto – operand alaturi de dr Jude Sauer de la Universitatea din Rochester ).
Marina Almășan : – Dacă tot am intrat pe tărâmul concret al profesiei tale, care sunt performantele tale ..să le spunem – “de ultimă ora”?
Victor Costache : – In momentul de fata asistam la o modernizare radicala a chirurgiei cardiovasculare, in era internetului de mare viteza si a noilor tehnologii, pacientii nu isi mai doresc interventii chirurgicale invazive, realizate prin deschiderea completa a toracelui (sternotomie). Pentru a evita acest prejudiciu functional si estetic major, am introdus la Sibiu, in urma cu patru ani, chirurgia cardiaca endoscopica, minim invaziva (foto 1). Asistam la o veritabila revolutie in acest domeniu, pacientii nostri sunt astfel externati la patru zile dupa o interventie chirugicala pe cord deschis (realizata endoscopic) si isi pot relua activitatea profesionala la 7-10 zile de la interventia chirurgicala fata de trei luni cand aceasta este realizata pe cale clasica. Practic in momentul de fata la Sibiu toate interventiile valvulare se realizeaza pe cale minim invaziva.
Datorita indicatorilor foarte buni obtinuti de la deschiderea clinicii de chirurgie cardiovasculara de la Sibiu, suntem la cel de-al treilea an consecutiv in care suntem invitati ca speaker la Congresul Societatii Americane de Chirurgie Cardiovasculara,
Al congresului Societatii internationale de Chirurgie Cardiovasculara minim invaziva, unde a fost prezentata o premiera mondiala realizata in centrul nostru impreuna cu Universitatea din Rochester.
Si de asemeni prezenti in prezidiul a celui mai mare congres de chirurgie vasculara din lume Veith Symposium sau din America de Sud . Suntem mandri ca impreuna cu chirurgii din colectivul international pe care il coordonam la universitate am reusit sa publicam in ultimii ani numeroase lucrari cotate ISI Thomson dintre care una dintre ele a fost preluata chiar pe coperta Revistei Societatii Americane de Chirurgie Vasculara datorita rezultatului exceptional obtinut in tratamentul endovascular, minim invaziv al disectiei de aorta .
.Marina Almășan: – Impresionant! O dovada în plus că încadrarea ta in categoria “Bărbați de 10” nu poartă in ea nicio fărâmă de exagerare! Aș ieși însă luțin …din spital! Vorbește-mi despre Victor Costache, cel din momentul în care-și pune-n cui uniforma de doctor?
Victor Costache – În momentul în care îmi las uniforma de doctor în cui, îmi place să îmi petrec timpul alături de copilul meu. Cărțile sunt o companie plăcută, iar în puținul timp care îmi rămane îmi place să practic sporturile mele preferate care sunt snowboardul si kick boxingul. Am nevoie de sporturi care sa necesite o concentrare maxima si care sa imi aduca aminte in fiecare clipa ca in meseria care o fac, nici cea mai mica greseala nu este tolerata. De aceea ador sa cobor in viteza o partie neagra sau sa intru in ring cu unul din partenerii mei de antrenament, care sunt cu totii competitori in RXF sau in celelalte divizii de profesionisti (foto 3).
Marina Almășan : – Deși știu că ești “un om fără pereche”- la modul figurat, la modul propriu..cum ești?
Sunt omul care se dedică în totalitate profesiei mele, omul care duce o luptă permanentă cu timpul. Sunt un om exigent, dorind întotdeauna să fac lucrurile cât mai bine, sunt omul care are așteptări foarte mari de la cei din jurul meu însă care și știe să ofere în aceeași măsură. Îmi doresc să evoluez și să implementez noi proiecte care să vină în ajutorul oamenilor, chiar dacă de multe ori se ajunge la o confruntare cu sistemul din care facem parte, pentru a putea schimba lucrurile în mai bine.
Marina Almășan: – N-am niciun dubiu că tu ieși invingător din toate confruntările! Hai să ne întoarcem puțin la Care sunt calitațile unei “femei de 10”?
Victor Costache: – Nu există om de 10, fiecare are calități și defecte, dar din punctul meu de vedere, o femeie trebuie să se accepte pe ea necondiționat, să fie sigură pe sine, să se iubească și să se respecte fără a aștepta aceste lucruri din partea altei persoane.
Marina Almășan: – Încă o rugăminte și …te poți întoarce în sala de operație! Un îndemn pentru cititoarele noastre!
Victor Costache: – Un îndemn pentru cititoarele voastre ar fi acela de a se bucura in permanență de faptul că au primit darul vieții să învețe să o trăiască din plin și să se accepte pe sine .
Marina Almășan: – Așa vom face! Mulțumesc, Victor, succes cu carul îți dorim!
Comentează