Multe dintre noi am auzit despre Coreea de Nord, dar știm foarte puține lucruri despre ea. Nu vă vom ține o lecție de geografie ci, pentru că suntem un site pentru femei, astăzi vă vom vorbi despre femeile din această țară. Mai precis, despre cele ce muncesc. Priviți, vă rugăm, selecția de fotografii și informații pe care vi le propunem:
1. Femeie într-un magazin de souveniruri, in centrul orașului Rason (foto: Carlos Barria/Reuters)
2. Lucrătoare la o uzină nord-coreeană în zona industrială Kaesong ( foto: Kim Hong-Ji/Reuters)
Statul nu oferă practic niciun fel de condiții de viață pentru nord coreeni. Oamenii lucrează aici aproape pe nimic , pentru că munca, în această țară, este considerată a fi o datorie și o obligație. ” Alianța pentru drepturile omului în Coreea de Nord” a realizat un sondaj de opinie, chestionând 60 de femei care au reușit să fugă din Coreea de Nord, în anii 2011 și 2012. Sondajul a relevat că majoritatea acestor femei aveau un venit lunar neoficial cuprins între 50.000 și 150.000 woni nord-coreeni (6-18 $ , conform cursului de pe piata neagră) . Ca să aveți și un termen de comparație, vă vom spune că salariul unui lucrător la stat este cuprins între 2 si 6 mii Woni pe lună. Potrivit daily NK, cu acești bani nu poți cumpăra nici măcar un kilogram de orez. În orașul Hesan, acesta costă 8490 Won.
3.O angajată intră într-o cameră de hotel, în stațiunea Kumgang. ( foto: Carlos Barria/Reuters)
4. Lucrătoare la o uzină din Coreea de Nord, în zona indistrială Kaesong ( Foto: Kim Hong-Ji/Reuters)
Femeile din Coreea de Nord se plâng la adresa bărbaților lor, pe care îi aseamănă cu un „bec, care nu arde toată ziua”. Asta dovedește cât de inutili au devenit barbații, din punct de vedere al susținerii materiale a familiei. Femeile din Coreea de Nord sunt puternice și independente, calități care li se amplifică neîncetat.
5.Membre ale unei formații artistice își controlează setul de tobe, în drum spre zonele îndepărtate ale Coreei. ( Foto: Jacky Chen/Reuters)
6.Lucrătoarele de pe vaporul de croazieră Mangyongbyong stau pe punte. ( foto: Carlos Barria/Reuters)
Majoritatea acestor femei nu pot fi numite ” independente financiar” , cu toate acestea, veniturile lor sunt mai mari decât cele ale soților lor. Totuși, în ultima vreme asistăm la o consolidare a poziției femeilor în societatea nord-coreeană.
7. Lucrătoare sud-coreeană dintr-o bancă, în zona industrială Kaesong. ( foto: Kim Hong-Ji/Reuters)
8.Lucrătoare la un combinat al mătăsii, în Phenian ( foto: Bobby Yip/Reuters)
În Coreea de Nord, spre deosebire de alte țări comuniste, ideea egalității sexelor nu este atât de populară. De aceea, a fi casnică este, în cazul femeilor, o decizie aproape firească. În consecință, prăbușirea economiei, la inceputul anilor 1990, a influențat considerabil poziția femeilor în societate. Chiar dacă producția a fost practic oprită, conducătorii Coreei de Nord insistau ca bărbații să meargă la serviciu.
9.Femei nord-coreene, participând la împărțirea de mămăligă, pregătită pentru copii orfani ( foto: Damir Sagolj/Reuters)
Ei practic nici nu aveau ce face la serviciu, deoarece agregatele erau pornite la turația minimă, iar de multe ori chiar oprite. Însă Conducerea considera că bărbații trebuiau să se afle în permanență „sub control”, iar sistemele de urmărire era plasate la locul de muncă.
În aceste condiții, femeile au pus pe picioare ceea ce se numește o „economie populară” . Au început să producă diverse produse acasă, să cultive micile parcele personale, în timp ce bărbații vegetau la serviciu. Fiind casnice, femeile au reusit să se sustragă urmăririi lor de catre statul nord-coreean.
10.Stewardesele comoaniei aeriene nord-coreene Air Koryo (Фото: Jason Lee/Reuters)
În aceste condiții , femeile s-au trezit copleșite de noile lor responsabilități, dar au și dobândit o mai mare influență asupra economiei, ele devenind principalele susținătoare ale familiei nord-coreene.
Cum era și de asteptat, schimbările economice au atras după sine schimbări și în sânul familiilor. În glumă, bărbaților nord-coreeni li se spune ” cățeluși”. Sunt iubiți, în cadrul familiei, dar nu au nicio valoare economică!
11.Muncitoare la o linie de fabricație a sucului de fructe din fabrica Daedonggang Fruit Farm de la marginea Phenianului.( foto: Bobby Yip/Reuters)
12.Vânzătoare nord-coreene , pe o stradă în Phenian.
( foto: Jason Lee/Reuters)
Dincolo însă de toate aceste schimbări, în Coreea de Nord este încă foarte greu de trăit. Mulți locuitori suferă de foame și de bolile generate de munca grea și prelungită.
13.Lucrătoare pe un pescador, în portul Randjin, în pauza de masă ( foto: Carlos Barria/Reuters)
14.Tinere ce pregătesc scaunele pentru Conducerea statului și musafiri, înaintea concertului dedicat celei de-a 60a aniversări a semnării acordului de pace în urma Războiului coreean din anii 1950-1953 ( foto: Jason Lee/Reuters)
15.Lucrătoare la fabrica de sucuri de fructe Daedonggang Fruit Farm , la periferia orașului Phenian. (foto: Bobby Yip/Reuters)
16. Lucrătoare sud-coreeană, la fabrica de pantofi din satul Dandon. ( Foto: Aly Song/Reuters)
17. Vânzătoare la un magazin. ( Foto: Carlos Barria/Reuters)
18. Polițistă nord-coreeană, într-o intersecție din Phenian: ( foto: Reinhard Krause/Reuters)
19.Lucrătoare de la metrou, așteaptă trenul într-o stație de metrou din Phenian. ( foto: Reinhard Krause/Reuters)
20.Soldat nord-coreean, de pază lângă râul Yalu, apoape de orașul chinezesc de graniță Dandun. ( foto : Jacky Chen/Reuters)
Comentează