banner marshal garden
Bombănelile Marinei Editoriale

Să te îndrăgostești, “în deplasare”

Nici nu știi dacă să-i invidiezi sau nu. Par a fi fericiți și, mai ales, împliniți. De fapt, și de acolo vine fericirea : din împlinire. Mă uit la ei și-i văd de-a dreptul strălucitori ; știu că se datorează și faptului că , iată, apar la televizor, într-un show special. Și încearcă să ofere cea mai bună versiune a lor. Sunt atât de diferiți, dar spumoși cu toții. De fapt , acesta a fost și criteriul pe care am mers, în selectarea lor : să fie cât mai diferiți și, mai ales, să provină din toate colțurile planetei. Simone reprezintă Uniunea Europeană – e austriacă, sobră dar ironică și trăieste in Romania de mai multi ani. Afaceri diverse, consultanță economică în principal. Fang Shuang vine dinspre Marele Zid Chinezesc și e emoționat și pentru că urmează să devină tătic în cateva zile ( a devenit, intre timp). Are o voce de excepție și e tenor la Opera comica pentru copii ( apropo, să vă țineți batistele pe aproape, pentru că melodia pe care o va interpreta vă va stârni emoțiile cele mai ascunse!). Ryan vine…din Vestul Sălbatic! E american-sadea, harismatic ca o vedetă pop de peste ocean și lucrează la Consulatul SUA. Nu-l invidiați prea tare : regulile stricte ale oficialilor americani îi interzic să primească daruri mai mari de 30 de dolari, drept care întreaga echipă are emoții : daca va caștiga Ryan, cum sa-i dăm noi premiile pregătite pt invingători, și care valorează de 10 ani mai mult?!? …Inna Samoșkina poartă un șal superb, cu flori viu colorate și intră în scenă însoțită de un samovar : ați ghicit, vine din Rusia. De fapt, a venit de vreo 30 de ani, pentru a-i fi alături soțului său – reprezentantul unei puternice agenții de știri. Este și motivul pentru care vorbește foarte bine românește. Foarte bine romanește vorbește și Hevito, care reprezintă Republica Dominicană. Lumea îl știe de pe scenele muzicale, unde Hevito e ca argintul viu. La fel va fi si în show-ul nostru. În fine, controversata lume arabă… Jona Yousif este din Irak și a venit în România să învețe să scoată măsele. Deși e tânăr, e un foarte bun stomatolog, iar cea mai bună reclamă o reprezintă însuși zâmbetul său larg, ce dezvăluie o dantură perfectă…
(…ca o șoaptă din culise, am tot…”culisat”, apropo de cum să-i așezăm in scenă pe invitati. Să punem Rusia langă America?…Sau China lângă UE?…Unde e cel mai înțelept să așezăm Irakul?…Ne-am făcut griji degeaba! Animozitățile dintre state nu au nicio legătură cu oamenii de rând: invitații noștri au socializat perfect unii cu alții, dovadă atmosfera care, veți vedea, transpare și de pe ecranul televizorului!)
…Dar competiția noastră de azi nu e nici despre relațiile politice dintre statele planetei, nici despre interesele economice și nici măcar despre “cine pe cine?” și “care pe care?”..Este despre România. Despre țara lor de adopție, despre locul pe care l-au ales sau în care au fost trimiși pentru a-și duce traiul și a-și atinge visele , despre oamenii de care s-au înconjurat și obiceiurile străine lor, dar pe care și le-au apropiat de suflet. Este , oleacă, și despre dorul de țările lor, pentru că zâmbetul și relaxarea de pe chip nu pot masca întru totul ceea ce sufletul ascunde. Și chiar dacă Ryan adoră sarmalelee, tot hamburgerul se află la baza poftelor sale culinare, și chiar dacă Fang Shuang nu se dă în lături de la a mânca mămăligă, tot colțunașii chinezești sunt cei pe care mama sa îi pregătește, de sărbători. Și chiar dacă se plimbă cu plăcere prin Piața Romană, tot prin cea Roșie , din Moscova, visează Inna să se întâlnească cu prietenele din tinerețe..Iar Simone, când își comandă , la restaurant, un șnițel făcut de un chef mioritic, își imaginează că mănâncă de fapt unul vienez, pe malul Dunării, ascultând nemuritoare valsuri vieneze.
…Străinii noștri de nota 10 se vor întrece astăzi, mai în glumă, mai în serios, în a ne demonstra cât de “buni români” sunt. De fapt, este o ascunsă declaratie de dragoste și recunoștință pentru țara noastră. Privindu-i, nu pot să nu mă gândesc însă la milioanele de români răspândiți aiurea prin lume, departe de ceea ce îi definește, încercând să-si iubească noile țări, dar neuitând niciodată locurile în care au prins viață..
Dacă astăzi, la ora 15, veți privi către noi, pe TVR2, cu siguranță veți simți că a fost o sâmbătă câștigată.
Rubrică oferită de :

Femei de 10 pe Facebook