Campanii Frumusețe Sănătate

Post negru sau post « la negru » ?

 

Bătălia pentru a pierde kilogramele în surplus e în toi, în mai toate țările, iar Franța nu face excepție. Printre nenumărateleregimuri, pilule, ceaiuri, metode sportive sau ezoterice ce se înfruntă pe piață, se află și binecunoscutul post negru. Ideea e de o simplitate biblică (nu degeaba majoritatea religiilor îlimpun, din când în când) : dacă nu te alimentezi deloc un anumit număr de zile la rând, aportul de calorii încetează, iarcorpul se « hrănește » consumând grăsimea acumulată, pe care o transformă în energie. E matematic, deci științific și garantat !

Iată însă că de curând, câțiva cercetători de la instituții șiinstitute franceze reputate au început să calmeze ardorileadepților postului negru. Conform acestor specialiști, corpulaplică binecunoscuta regulă a minimului effort : în prima zi de post se hrănește cu glicogenul din ficat, produs « semi-preparat », numai bun de consumat. După un anumit timp, sună o « alertă » internă care impune schimbarea sursei dealimentare, pentru a proteja ficatul. Începe deci consumul de calorii stocate sub formă de zahăr, în mușchi. Dupa circa 72 de ore de post negru, « alarma » sună din nou avertizândresponsabilii interni ai metabolismului că mușchii suntsuficient de slăbiți, și e cazul sa fie lăsați în pace. Doar dinacest moment organismul începe să se înfrupte din stratul de grăsime, și începem să slăbim…dacă avem rabdare sărezistăm până atunci. Cei care consideră că trei zile de post negru sunt un efort suficient pentru a slăbi un pic, trebuie decisă știe că rezultatul acestei diete « la sânge » este următorul : ficatul e un pic fragilizat, mușchii sunt nitel slăbiți, dar grăsimea e tot la locul ei !

Bineînțeles, conform dictonului latin binecunoscut (sper că nu l-ați uitat) « Abusus non tollit usum », faptul că abuzul de post e dăunator nu înseamnă că nu poți face din când în când câte o pauză în a mânca precum Pantagruel (sper că nici pe el nu l-ațiuitat). Puteți posti o zi, pe ici pe colo, puteți sări un prânz sauo cină, nu e nici o nenorocire. Dar postul negru, zile și zile înșir, nu e cea mai bună idée pentru eliminarea grăsimii în excès. Și nici postul « la negru » nu e recomandat. Poreclit și regimul « v-ați ascunselea », el constă în a zice că ții post mâncând pe ascuns !

In orice caz, se spune că umorul și voia bună sunt benefice, celputin pentru moral. Chiar și la sală, după cum ne demonstrează duduia din video !

https://www.tiktok.com/@kendylmacandchubs/video/6987512609650085125

Sursa : revista Le Point, Nr 2553 din 22 iulie 202

sursa foto : Depositphotos

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.